Schandpaal - HM PAaget 1884

Stichting Schandpaal – krenken en onteren

‘We zouden een stichting schandpaal moeten opzetten’, zegt Peter, terugkomend op een onderwerp dat hij enkele maanden geleden al opperde. ‘Niet wachten tot iemand wordt teruggeroepen, veroordeeld of wat dan ook. Zelfs als je het nuanceert weet je dat de man of vrouw heeft gefaald’.

‘Ik vind stichting schandpaal wel een leuk idee’, reageer ik. ‘Maar wat is nuance?’.

Frans Vreeke

Met ‘Ok, Frans Vreeke’, grijpt Peter direct de kans op zijn stokpaardje zitten, het verbod van een festival door de oud-directeur van Tivoli/Vredenburg.

‘Ja, ja. Rustig maar’, probeer ik Peter direct in toom te houden. ‘Dat was een domme actie van die Vreeke. Ik vind het ook slap dat hij geen rekening houdt met de zijgende meerderheid en direct doorslaat bij gemor van enkelingen. Zeker als het die idioten van Grauwe Eeuw zijn die dwarsliggen’.

‘Vreeke neemt zo’n beslissing natuurlijk niet in zijn eentje. Er zal overleg zijn geweest met een bestuur, een raad van commissarissen of andere groep. Hij neemt de beslissing of is het gezicht naar buiten’.

Geschiedschrijving

‘Dus nuance betekent dat je wel de man bij de stichting schandpaal opvoert. Maar daarbij het hele verhaal vertelt. Met de feiten die je na onderzoek vond of met een beschouwing van mogelijkheden rondom een gebeurtenis’.

‘Inderdaad, maar ook de nuance over de geschandpaalde zelf. Mensen moeten een actie in een breder perspectief kunnen zien. Het zou bij de stichting schandpaal niet alleen moeten gaan om de persoon. Er kan ook een les in zitten voor de lezer, kijker etc’.

‘Daarmee wordt het ook een beetje geschiedschrijving’.

Aleid Wolfsen

‘Neem Aleid Wolfsen’, begint Peter een ander stokpaardje. ‘Hij was de slechtste burgemeester die Utrecht ooit heeft gehad. Er is mogelijk een vrouwenhandelaar in een schuitje aan de Vecht en hij sluit direct die hele toeristische attractie. Controle is daarna helemaal niet meer mogelijk, met die meiden die zich over het land verspreiden. En het is nog steeds een zooitje rondom prostitutie. Nou ja, je kent het verhaal’.

‘Ok, en wat is het bredere perspectief vanuit de stichting schandpaal?’

‘Nou, de feiten rondom die actie, wat er daarna gebeurde, wat hij eventueel van te voren had kunnen weten, etcetera. En dan ook zijn benoeming als burgemeester, het kiezen tussen twee PvdA-mannen die beide ongeschikt waren. En als hij dan toch aan de schandpaal gaat ook nog even die dommigheden in zijn nieuwe functie belichten’.

Stichting schandpaal

‘Ik zei al dat ik de stichting schandpaal wel een leuk idee vind. Of eigenlijk een interessant gegeven. Maar er moet nog wel flink aan worden geschaafd. En ik zou niet te veel uitgaan van je eigen emotie rond bepaalde personen’.

‘Weet je wat een schandpaal is?’, vraagt Peter. ‘Dat is een straf in de middeleeuwen die werd opgelegd om een veroordeelde in zijn eer te krenken of te onteren’.

Sociale media

‘Dat weet ik. En de moderne schandpaal waar jij met je stichting schandpaal op doelt bestaat al in de vorm van Twitter, Facebook en dergelijke’.

‘Maar niet in structurele vorm, zoals een platform waar de schandpalen staan. En met goede PR, met cartoons, posters, verkiezing van de veroordeelde van het jaar en dergelijke’.

‘En niet met de historische en educatieve context’, vul ik aan.

‘Precies. Stichting Schandpaal. Het klinkt ook gewoon lekker’.

De ets in de header is van H.M. Paget

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 september 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *