Lego is er voor alle leeftijden
Op de salontafel bij Rob ligt een Lego tijdschrift. Ik pak het op als hij bij mijn binnenkomst nog telefoneert. Lego is al lang niet meer de fabrikant uit mijn jeugd. Ze maakten toen alleen blokjes waarmee je hoekige constructies kon bouwen. Er waren rode deurtjes, kozijnen en dakpannen. Die dakblokjes hadden wel een hoek.
In het tijdschrift staan allerlei bouwwerken. ‘Lego is met zijn tijd meegegaan’, merk ik op als Rob zijn gesprek heeft beeindigd.
‘Ja, de basisblokjes zijn er altijd gebleven. Evenals de vaste aanhangers, de fans. Maar het werd steeds moeilijker. Er kwam concurrentie met goedkoop, inferieur materiaal. En er waren andere speeltjes, zoals internetspelen en dergelijke. Ze moesten wel vernieuwen. Jij bent toch ook bezig geweest met Lego en internet?’.
Super logo, lego
‘Nu je het zegt. Ja. Dat was in de tijd van Floppie. Met Bruna Uitgevers waren we toen aan het kijken naar Lego. Het was nog geen internet, maar via de computer laten bewegen van de Lego modellen. Er was ook een programmeertaal, Superlogo. Dat had Cees Callenbach in Tjechië of Slowakije gevonden.’
‘Programmeren voor kinderen. Ik weet het weer. SuperLogo, programmeren voor kinderen met Addo Stuur’, herinnert Rob zich.
‘We bedachten Floppie als reactie op het succes van Windows voor Kinderen. De kindersoftware was daarbij een logisch vervolg. En dat was Superlogo later ook. Het was de bedoeling een samenwerking met Lego aan te gaan. Maar dat is, als ik me goed herinner, uiteindelijk niet doorgegaan’.
Lego Magazine
‘Jij bent nog met Lego bezig? , vraag ik wijzend naar het tijdschrift Blocks.
Rob lacht. ‘Ik was drie weken geleden in London. Toen heb ik dat blad gekocht. Het zal wel jeugdnostalgie zijn. Maar ik vind het ook leuk te zien wat er in die wereld gebeurt.’
‘Je was toch op zo’n beurs vorig jaar?’
‘Ja in China. Dat was een algemene speelgoedbeurs. Daar zag ik dat Lego veel meer is dan die blokjes. Het is een wereld op zichzelf, met een enorm aanbod en voor alle leeftijden. Maar wel hoofdzakelijk gericht op mannen’.
Bouwen
‘En ben je alweer aan het bouwen?’
‘Nee. Ik ga het wel doen hoor, ik weet alleen nog niet waarmee. De lego-wereld is heel boeiend. Maar Meccano vind ik ook interessant. Daar speelden we vroeger ook mee. Eerst van hout met van die grote plastic schroeven. Later van metaal.’
‘Ja, hijskranen waren het leukst. Voor het overige vond ik het toch wat onecht. Auto’s en dergelijke van die dunne metalen staven met gaten. Lego was massiever. Maar toen dat leuk werd met meer verschillende blokjes, had ik al andere hobby’s’.
‘Ik ben er nog wel een tijdje mee bezig geweest. Er waren bij Meccano uiteindelijk wel meer vormen en onderdelen dan die metalen latjes. Je kon daardoor gesloten modellen maken. Maar het werd vooral leuk toen er ook motortjes kwamen en we met elektriciteit konden experimenteren’.
James Bond – lego doos
Rob staat op en loopt naar een kast. Hij haalt er een doos uit. ‘Kijk, ik heb ook een legopakket gekocht. Ik was het al bijna vergeten en moet het nog in elkaar zetten’. Als hij dichterbij is gekomen zie ik dat het de Aston Martin van James Bond is. De auto die ik op mijn achtste van metaal kreeg.
‘Ik moet er eens voor gaan zitten’, zegt Rob. ‘Misschien helpt het als ik het op deze tafel laat liggen’.
De foto op de doos zegt mij genoeg. Het ziet er prachtig uit, maar het blijven toch onnatuurlijke hoeken. En als je het hebt gemaakt kun je het niet afbreken, zoals we vroeger deden, en iets anders maken. Als ik per se een tijdverdrijf moest kiezen rond de auto van James Bond? Dan liever een model-bouwpakket van Revell of Airfix.
Lego feiten
- In 1932 opgericht door Ole Kirk Kristiansen
- De merknaam Lego is afgeleid van het Deense ‘Leg Godt’, wat ‘Speel goed’ (niet speelgoed) betekent
- In het Latijn betekent het ‘ik stel samen’, dat wist Kristiansen waarschijnlijk niet
- Rond 1955 begon het bedrijf met de bekende Lego blokjes; na patent in 1958 in de bekende vorm
- Sinds de oprichting werden 485 miljard blokjes en andere onderdelen gemaakt
- Er zijn 2350 verschillende onderdelen
- Gemiddels worden er jaarlijks 20 miljard deeltjes gemaakt in de fabriek in Billund; 35.000 per minuut
- De matrijzen zijn tot op tweeduizendste van een millimeter (0,002 mm) nauwkeurig, de foutmarge is daardoor extreem laag met 18 stuks op 1 miljoen onderdelen
- Het wordt verkocht in 130 landen in de wereld
- Er zijn meerdere Lego-themaparken
- Tijdens de decemberfeestdagen worden 29 Lego pakketten per seconde verkocht; daarbuiten 7 per seconde
- Sinds de introductie in 1978 zijn er 40 miljard Lego mannetjes gemaakt; tot 2003 met een geel hoofd
- Gemiddeld heeft iedere wereldbewoner 75 legoblokjes; berekening verschilt per jaar
- Per jaar wordt 5 miljard uur met Lego gespeeld door kinderen
- In 2010 maakte de fabriek 300 miljoen bandjes voor speelgoed auto’s
- Er zijn 40 miljoen blokjes nodig om een stapel te maken tot de maan
- Met zes blokjes (van 4 x 2) kun je volgens wiskundige Søren Eilers ruim 915 miljoen combinaties maken (915.103.765).
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Casinobrood, waar komt dat vandaanNieuwer: Klagende Nederlander in het gelukkigste land »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.