Toiletpapier houder

Toiletpapier en ideeën genereren

Door omstandigheden hadden Dick en ik elkaar anderhalf jaar niet gesproken. Toen hij deze week belde kregen we uiteindelijk een gesprek over toiletpapier. En eigenlijk was dat heel logisch, in het licht van ons vorige gesprek.

Outside of the box gedachten

Dick vindt mij creatief. Hij noemt me een abstracte denker. We zaten ooit samen op voetbal en hielden nog lang contact. Toen hij voor zijn werk naar Indonesië ging verwaterde het. Geleidelijk spraken we elkaar alleen nog als hij voor zijn werk outside-of-the-box gedachten nodig had. Dan belde hij steevast om 7 uur ’s avonds, terwijl het in Jakarta dan middernacht was.

Een paar jaar geleden kwam hij met zijn gezin terug naar Nederland. Hij was ernstig ziek, maar knapte wonderbaarlijk op. Kort daarna overleed zijn vrouw. Na de begrafenis meldde Dick zijn vrienden en kennissen dat hij meer op zichzelf wilde zijn. Het sociale contact zou hij tot een minimum beperken.

Ideeën genereren

Dat hij belde was dus een verrassing. Na de gebruikelijke korte uitwisseling van ‘elkaar-bijpraten’ kwam het weer op ideeën genereren. Dick vindt zichzelf niet creatief. Dat is onzin natuurlijk, want iedereen is creatief.

Er wordt bij creatief te vaak gedacht aan specifieke beroepen of bezigheden. Maar het is zoveel meer dan wat schrijvers, fotografen en boekhouders doen. En dat vertelde ik vanzelfsprekend met voorbeelden uit mijn recente omgeving.

Wetenschapsfilosofie

De avond voor het telefoongesprek vond ik aantekeningen van de colleges wetenschapsfilosofie die ik ooit volgde. Daarin had ik geschreven dat veel mensen, zelfs wetenschappers, een verkeerd beeld hebben van wetenschappelijke ontdekkingen. Ze denken dat het ontstaat door de drie-eenheid hypothese, experiment/onderzoek en conclusie.

Maar in werkelijkheid is er geen vaste vorm of procedure om tot (wetenschappelijke) ontdekkinge te komen. Soms is er een vraag geweest, een andere keer een gebeurtenis. Bij Newton viel er een appel uit de appelboom van zijn moeder, vertelde hij graag, waarna hij tot de ontdekking van zwaartekracht kwam. De tiener Albert Einstein vroeg zich af hoe het zou zijn op een lichtbundel te reizen.; zijn zoektocht leidde uiteindelijk tot de relativiteitstheorie.

Toeval en verwondering

Het mooiste is echter de bijna eindeloze lijst toevallige ontdekkingen. Misschien is die lijst wel groter dan die van de gezochte ontdekkingen. Het zijn de wetenschappers uit een ander vakgebied die iets vinden. Of de wetenschappers die iets niet opruimen en de volgende dag hun experiment terugvinden op een bijzondere manier.

Mijn eigen ontdekkingen komen vooral door verwondering. Maar het kan ook een probleem zijn of een vraag van een ander dat het oplossend denken op gang brengt. En dat was wat ik Dick vertelde, toen hij weer over creativiteit begon. Er is geen vaste methode, hooguit zijn er technieken en zaken die de creativiteit bevorderen.

De krant

‘Ik lees elke ochtend de krant bij mijn ontbijt’, vertel ik Dick. ‘Dan zijn er altijd een paar berichten die me verwonderen. Vanmorgen las ik bijvoorbeeld over de fotostress door de privacywet. Daar zijn zoveel dingen over te vertellen en bedenken’.

Ik hoor een bevestigend geluid, waaruit ik opmaak dat Dick aandachtig luistert. ‘Er stonden diverse voorbeelden waarbij mijn creatief denken werd aangeroepen. Maar daar hoef ik niet per se iets me te doen. Dat deed ik wel even bij het voorbeeld van de voetbalwedstrijd. Fotografen moeten aan alle spelers vragen of ze op de foto mogen staan die eventueel gepubliceerd wordt. Dan denk ik dat moet toch makkelijker geregeld kunnen worden.’

KNVB personen registratie

‘Dat zou de KNVB kunnen regelen’, zegt Dick.

‘Ja dat dacht ik ook. Alle voetballers zijn daar geregistreerd. Laat ze zelf op de site aangeven of ze in beeld willen of niet. Ze zijn zelf verantwoordelijk. Net als bij de donorwet is het in principe ja, maar je kunt het zelf met een ja of nee bevestigen. Een geregistreerde fotograaf kan per wedstrijd een uitdraai maken van de twee teams’.

‘Slim. En als er iets verandert is dat direct voor de volgende wedstrijd duidelijk. Heb je overigens nog iets gedaan met het idee voor de toilet. De drie knoppen?’

Toiletpapier

‘Nee, natuurlijk niet. We hebben het toen toch ook gehad over het moeizame proces van idee naar markt? Gisteren wel met toiletpapier bezig geweest’.

Na een korte stilte waarin verbazing lijkt opgesloten zegt Dick lachend, ‘daar ben ik ook elke dag wel een keer mee bezig geweest’.

‘Ja, ja, dat geloof ik graag’, reageer ik ook even met een glimlach in mijn stem. ‘Gisteren hing ik bij een vriendin een nieuwe rol toiletpapier op in de WC. Een half uurtje later werd ik daarop aangesproken. Volgens haar hing de rol verkeerd om. De scheurkant van het toiletpapier moest naar voren’.

Hygienisch

‘Ik ken die discussie. Geneliserend gezegd hangen mannen het afscheurgedeelte tegen de muur. Vrouwen willen het aan de voorkant. Het schijnt hygiënischer te zijn. Maar als je de rol draait schuurt alle papier langs de muur’.

‘Dat is natuurlijk maar een halve waarheid. Toiletpapier heeft immers twee kanten. De zijde die langs de muur beweegt. hoeft niet de zijde te zijn die langs je billen glijdt.’

‘Ok, maar wat heb je bedacht? Want ik weet zeker dat er ideeën kwamen’.

Uitvinder

‘Sommige mensen beroepen zich op het patent van de uitvinder van de rol toiletpapier. Die Seth Wheeler tekende op zijn patent van 1871 het papier hangend aan de voorkant’.

‘Dat zegt toch niets. Het gaat nu om gemak op het gemak en wellicht hygiëne’.

‘Wellicht. Maar die Seth Wheeler had ook een ander patent. Daar hangt het papier aan de muurkant. Dus dacht ik om van het probleem af te zijn, waarom geen dubbele papierhouder. Dan hang je twee rollen op. Een toiletrol met de perforatie aan de voorkant en een andere andersom’.

‘Ja, simpel.’

‘Je kunt dan natuurlijk nog wel discussie krijgen over het motief op de toiletrol. Maar de meeste mensen hebben denk ik een neutrale rol van Popla of een supermarkt huismerk’.

Dirk lacht. Waarom weet ik niet. Ik ga er maar vanuit dat het is omdat hij het een bevredigend gesprek vond.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 oktober 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *