wahtsapp email mentaliteit

Whatsapp email mentaliteit

‘Ik noem dat de whatsapp email mentaliteit sinds een aantal weken’, vertel ik Robbert. ‘Bij whatsapp zie je die twee blauwe vinkjes. Dat weet je dat je bericht is aangekomen. Mensen hoeven niet te reageren om dat te bevestigen’.

‘Ja, vroeger kreeg je nog wel eens een leesverzoek bij email’, zegt Robbert, ‘maar dat gebeurt vrijwel nooit meer’.

‘Inderdaad, mensen gaan ervan uit dat het wel goed gaat. Of ze hebben een whatsapp email mentaliteit. Ze zijn zo gewend aan de korte berichten met bevestiging, dat ze email als vanzelfsprekend ontvangen en niet bevestigen’.

Whatsapp email-mentaliteit

‘Ik heb er vorige week drie mensen op aangesproken’, merkt Robbert op. ‘Gewoon gevraagd of ze mijn mail hadden ontvangen’.

‘En?

‘Ontvangen natuurlijk. Maar de excuses waren zoiets al “oh ja, druk” en “oh ja vergeten te reageren”. Onzin natuurlijk. Dat moet je gewoon direct doen tijdens het afhandelen van je mail’.

‘Even een reactie als “bedankt” of “ik pak het op” is toch niet moeilijk of tijdrovend”

‘Het lijkt inderdaad wat jij zegt een whatsapp email mentaliteit. En laten we het maar niet over fatsoen in het algemeen hebben’.

‘Nee laten we dat maar niet doen’.

Etiquette

‘Elk nieuw communicatiemiddel heeft zijn eigen omgangsvormen’, zegt Robbert. ‘Die ontstaan geleidelijk, vanzelfsprekend voortbouwend op eerdere mediums. Op internet zag ik ooit filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je met de telefoon moet omgaan’.

‘Die heb ik ook weleens gezien. Telefoon etiquette heete dat’.

‘Ja, en dat heb je voor elk medium. Soms in filmpjes en verder schaven mensen elkaar erover bij’.

‘Nou ga je het toch over fatsoen hebben’, zeg ik met een enigszins vragende intonatie.

Robbert kijkt me vragend aan.

Fatsoen

‘Dat de fatsoensnormen vervagen of zoiets’, help ik hem. ‘Dat zie je toch overal. In het klein is het dat mensen geen richting meer aangeven in het verkeer en dergelijke. Geleidelijk heeft dat geleid tot grotere problemen met fatsoen’.

‘Ik begrijp wat je bedoeld. Maar we gaam het niet over fatsoen hebben. We houden het bij jouw whatsapp email mentaliteit’.

‘Ok, het omgaan met whatsapp, vooral de groepsapp, en mail’.

eMail-verkeer

‘Ik denk dat het versturen van email de afgelopen tijd is gedaald. In ieder geval krijg ik veel minder emails dan vroeger’.

‘Dat denk ik ook. Veel snelle berichten gaan nu via SMS en Whatsapp. Voor berichten waar iets bij moet, een pdf of zo, vind ik een mail nog wel handig’.

‘En in een mailprogramma kun je het allemaal makkelijker en overzichtelijker bewaren’.

‘Ik werk bovendien in de cloud en met iMap, dus ik kan mijn mail op diverse apparaten afhandelen’.

‘Laten we het erop houden dat die Whatsapp email mentaliteit is ontstaan door de verandering, meerdere berichtmogelijkheden en het probleem van snelheid, drukte en … ok, fatsoen’, sluit Robbert het onderwerp.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 november 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *