Satelliet abstractie van tulpenveld Lisse

Satelliet abstractie, onbekende wereld dichtbij

De eerste satelliet abstractie die ik zag was die van het tulpenveld in Lisse. Dat was in 2016. Benjamin Grant maakte, of eigenlijk vond en componeerde, de foto vanuit satellietbeelden. Enkele weken geleden kwam ik meer foto’s van hem tegen. Het fascineerde me, zoals ook de 3D foto’s van Frank Sinkeldam. Op die 3D foto’s kom ik andere keer terug.

Satelliet abstractie

Ik kan uit mijn aantekening uit 2016 niet terughalen waar het woord satelliet abstractie vandaan komt. Heb ik het bedacht na het zien van het tulpenveld of is het term die Grant eraan gaf.

Hoe dan ook, elke foto heeft iets abstracts. Soms zijn het de vlakken, zoals bij het tulpenveld. Een andere keer is het de symetrie, het lijnenspel of de kleur. En elke foto is gemaakt met een satelliet, dus een satelliet abstractie.

Aanleiding

Het project met de satelliet abstractie begon in 2013. Benjamin Grant ging een presentatie geven bij de ruimtevaart vereniging waar hij lid van is. Hij startte een kaartprogramma op zijn computer en tikte als zoekwoord “earth”. Daarop verscheen een satellietfoto van Earth, een klein plaatsje in Texas.

satelliet abstractie van Earth Texas

satelliet abstractie van Earth Texas

Hij was verbaasd en enthousiast over de vele groene en bruine cirkels. Die eerste foto was wellicht de ultieme satelliet abstractie. Maar van een werkelijkheid, die bestond uit de bewatering van velden met tientallen sprinkles in cirkelvorm.

Project Overview

De foto van Earth Texas gaf het vonkje om een heel project te beginnen. Het beeld van de aarde was klein, maar groots, werkelijk bestaand, maar in abstracte schoonheid en met een ecologisch verhaal.

Frank White noemde de beelden uit de ruimte het Overview Effect. Hij toonde in het gelijknamige boek hoe astronauten de wereld zagen. Met Overview ging Benjamin Grant een stap verder. Hij toont de aarde dichterbij, waardoor je huis, een vlliegtuig en een veld bloembollen herkenbaar wordt.

In zijn boek Overview schrijft Grant daarover: ‘From a distant vantage point one has the chance to appreciate our home as a whole, to reflect on its beauty and its fragility all at once’ (Vanuit een ver gezichtspunt heb je de kans om onze wereld te waarderen als geheel, om in één keer te mijmeren over de schoonheid en de kwetsbaarheid ervan).

Dagoverzicht

Kort na het zien van de satelliet abstractie van Earth Texas startte Grant een blogsite, onder de naam Daily Overview (dagoverzicht). Daarop plaatste hij dagelijks een lucht- of satellietfoto, die hij haalde van Apple Maps of Google Earth.

Bij de foto schreef hij informatie over de locatie en gaf hij persoonlijk commentaar. Meestal uitte hij bij dat laatste zijn zorgen over het milieu, ter plaatse of in het algemeen.

Hoge resolutie bij succes

Via diverse sociale media werden zijn foto’s geleidelijk bekeken door een miljoenen publiek. Meerdere mensen vroegen om afdrukken of wilden tentoonstellingen inrichten met zijn foto’s. Grant moest daarvoor hoge-resolutiebeelden hebben.’

Hij ging op zoek naar de makers en rechthebbenden van de foto’s die hij vond op Apple Maps en Google Earth. Dat bleek Digital Globe te zijn, een bedrijf dat satellietbeelden maakt en verkoopt. Daar zag hij ook dat de beelden een veel hogere resolutie hebben dan wij zien op onze computer of telefoon.

Boek

Grant maakte een afspraak met Digital Globe over het gebruik van de beelden. Vanaf dat moment leveren zij onbewerkte beelden en gegevens, min of meer zoals ze van de satelliet camera’s komen. Benjamin Grant bewerkt de foto’s. Dat betekent vooral samenvoegen van beelden, contrasten aanpassen en verscherpen.

Ruim 200 foto’s verschenen in het boek ‘Overview’, dat in 2016 werd uitgebracht. Het boek werd door Amazon gekozen tot een van de beste boeken van 2016 en het is vertaald in negen talen.

Benjamin Grant

Benjamin Grant is in 1970 geboren. Hij deed als 18-jarig mee aan de Olympische Spelen van Seoul. Daar kwam hij als hardloper uit op diverse onderdelen uit. Hij eindigde bijna altijd als zevende, ook toen hij vier jaar later in Barcelona liep.

Later studeerde hij onder andere geschiedenis aan de Yale Universiteit. Hij woont en werkt in New York City.

Satelliet abstractie - Benjamin Grant

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 november 2018 door in de categorie 2018, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *