chocolate chip koekjes

Chocolate Chip koekjes, een verhaal

Zolang als ik Paulien ken serveert ze Chocolate Chip koekjes bij de koffie en thee. Soms is er gebak, een andere keer bastognes. Altijd liggen dan toch de Chocolate Chip koekjes binnen handbereik. Ze is de afgelopen jaren weleens van merk veranderd. Uiteindelijk kwam ze altijd terug bij het oude, haar vertrouwde merk koekjes.

De oorsprong van de Chocolate Chip koekjes is een mooi verhaal. Ze zijn er inmiddels van meerdere fabrikanten. En op internet zijn talrijke websites met recepten. Maar het verhaal begint in Whitman, in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Toll House Inn

Ruth Wakefield - Chocolate Chip koekjes

Ruth Wakefield

Kenneth en Ruth Wakefield kopen in 1929 een huis in Whitman en beginnen er een restaurant. Ze noemen het de Toll House Inn. Het wordt al snel een bekende eetgelegenheid in de omgeving. Mensen kunnen er een volledig maaltijd krijgen, ze worden netjes bediend en dat alles voor een dollar. Het eetgedeelte bevindt zich dan enkel aan de voorkant van het huis. Het restaurantgedeelte breidt uit met de groeiende klandizie.

Chocolate Chip koekjes

Op een avond in 1937 ziet Ruth dat ze geen bakkerschocolade meer heeft. De gasten willen Butter Drop Do koekjes bij de thee en daarvoor heeft ze chocolade nodig. Ze pakt daarop een reep ‘Nestle yellow label semi-sweet chocolate’ en breekt het in kleine stukjes. Daarmee gaat ze aan de slag, waarbij ze verwacht dat de chocolade zal smelten tijdens het bakken.

Maar als ze de koekjes uit de oven haalt blijkt dat niet te zijn gebeurd. De stukjes chocolade liggen er als brokjes op. De gasten reageren enthousiast op de koekjes. Ze vinden het lekker. Het Chocolate Chip koekje is een feit en Ruth noemt het de Toll House Chunch Cookie.

Nestlé

Chocolate Chip koekjes op poster

Nestlé poster uit 1943 over de Chocolate Chip koekjes

De verkoop van het koekje stijgt. Daarop maakt Ruth een afspraak met Andrew Nestlé, directeur van een van de Amerikaanse chocoladebedrijven van Nestlé. Ruth geeft Nestlé het recht het recept af te drukken op de verpakking van Nestle chocolade. In ruil daarvoor krijgt zij levenslang gratis chocolade voor haar koekjes.

Twee jaar later brengt Nestlé een nieuw product op de markt: Nestlé Chocolate Morsels. Het zijn kant-en-klare stukjes chocolade. Met het recept van Ruth Wakefield kunnen mensen daar zelf thuis Chocolate Chip koekjes mee maken.

Boek

In haar boek ‘Toll House Cook Book’ schrijft Ruth Wakefield dat haar man en zij het huis in 1930 kochten. Het huis zou zijn gebouwd in 1709 iets buiten Whitman en toen een tolhuis zijn geweest.

Dat was best mogelijk, want volgens historische boeken was er al druk verkeer rond 1700. Dat verplaatste zich met paarden tussen Boston en New Bedford, dat toen de grootste walvishaven ter wereld was.

De eerste uitgave van haar boek is in december 1930. In de negende editie van het boek, november 1939, plaatst ze het recept van de Chocolate Chip koekjes.

Ruth Wakefield

Ruth Graves Wakefiels is geboren op 17 juni 1903 in East Walpole, Massachusetts. Haar ouders waren Fred Graves en Helen Jones. Als ze 12 is scheiden haar ouders; haar vader hertrouwt met Harriete Ruggles.

In 1924 gaat Ruth naar de Framingham State Normal School Department of Household Arts. Daar wordt ze voedingsdeskundige. Ze werkt daarna twee jaar aan de Brockton High School als lerares huishoudkunde. En tenslotte nog een tijdje als voedingsdeskundige voor een ziekenhuis en een gas- en elektriciteitsbedrijf.

Ze trouwt op 26 juni 1926 in North Easton (Bristol) met Kenneth Donald Wakefield (1897- 1997). Samen krijgen ze twee kinderen, Kenneth Donald en Mary Jane. Ze overlijdt op 10 januari 1977.

De waarheid van een goed verhaal

Er is een uitdrukking ‘laat de waarheid een goed verhaal nooit in de weg zitten’. Wanneer je over internet dwaalt kom je steeds dezelfde verhalen tegen over de Chocolate Chip koekjes. Ongeveer zoals hierboven.

Echter. Het is vooral een mooi verhaal, de waarheid is anders. Dat blijkt al bij het huis. Jacob Bates begint met de bouw daarvan pas in 1816, in het zuiden van Old Abington, en dus niet in 1706. Zijn zwager Lebbeus Smith maakt het af en gaat er wonen. Lebbeus en zijn vrouw Polly Bates krijgen er vijf kinderen.

In 1875 vindt een herschikking van het gebied plaats. Het zuiden van Abington wordt daarbij de nieuwe stad Whitman. Het huis is nooit een tolhuis geweest. In het gebied waren wel tolhuizen, maar de meesten lagen noordelijker, aan andere wegen. De weg waar het huis aan lag is pas in 1807 een hoofdweg geworden.

Andrew Nestlé

Andrew Nestlé heeft niet bestaan, in ieder geval niet als nageslacht van Henri Nestlé, de oprichter van het bekende bedrijf Nestlé. Er zal op enig moment wel een afspraak zijn gekomen tussen Ruth en het bedrijf Nestlé. Dat blijkt immers aan de vermelding van het recept op de verpakking en de naam van het product. Nestlé had in die tijd al enkele chocoladefabrieken in Amerika overgenomen.

Het verhaal rond Andrew Nestlé is ook ooit door iemand bedacht. Daarna is het een eigen leven gaan leiden.

Meer informatie

  • The Toll House Inn brandde op oudjaarsavond in 1984 af. Het is niet herbouwd. Er zit nu een eethuis van Wendy, een Amerikaanse keten van hamburgrestaurants.
  • Chocolate Chip koekjes zijn nog altijd nog de meest favoriete koekjes in Amerika. Jaarlijks worden er miljarden gegeten.
  • Het eerste boek gaf Ruth Wakefield in 1930 in eigen beheer uit onder de naam ‘Ruth Wakefield’s Recipes Tried and True’. Vanaf waarschijnlijk 1937 werd het Toll Inn Cook Book
  • De zoon Kenneth Donald Wakefield is volgens sommige bronnen geboren in 1928. Op de steen bij het graf van zijn ouders staat echter dat hij is geboren op 18 nov. 1940 en overleden op 1 juni 1994 in Vietnam.
  • Jacob Christopher Bates is geboren op 24 nov 1791 en overleed in South Abington op 6 juli 1853. Zijn zus Mary (Polly) Bates is geboren op 25 nov 1794 en overleed in 1854. Ze trouwde in Abbington op 24 juli 1817 met Lebbeus Smith. Hij werd in 1793 geboren en stief in 1880.
  • Voor een eenvoudig verhaaltje als boven heb ik weer veel bronnen gebruikt, omdat ik dingen (mogelijk nep niews) wil verifiëren. Enkele bronnen:
    • Abington, een boek van Sharon Orcutt Peters
    • Looking Back at South Shore History: From Plymouth Rock to Quincy Granite, een boek van John J. Galluzzo met een hoofdstuk over Ruth Wakefield.
    • The Book of Chocolate: The Amazing Story of the World’s Favorite Candy, geschreven door Harvey Paul Newquist
    • Bates Bulletin, een kwartaaluitgave over de familienaam Bates. Het bulletin begon in 1907. In meerdere uitgaven staan feitjes over Abington en de familie rondom Jacob Bates.
    • En talrijke websites, zoals de Library of Congress (verhaal van dochter van schoolgenoot van Ruth), cooksinfo met feiten die ik heb gecontroleerd, en The Vintage News met ook weer feitjes
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 november 2018 door in de categorie 2018, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *