- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Chocolate Chip koekjes, een verhaal

chocolate chip koekjes

Zolang als ik Paulien ken serveert ze Chocolate Chip koekjes bij de koffie en thee. Soms is er gebak, een andere keer bastognes. Altijd liggen dan toch de Chocolate Chip koekjes binnen handbereik. Ze is de afgelopen jaren weleens van merk veranderd. Uiteindelijk kwam ze altijd terug bij het oude, haar vertrouwde merk koekjes.

De oorsprong van de Chocolate Chip koekjes is een mooi verhaal. Ze zijn er inmiddels van meerdere fabrikanten. En op internet zijn talrijke websites met recepten. Maar het verhaal begint in Whitman, in de Amerikaanse staat Massachusetts.

Toll House Inn

Ruth Wakefield - Chocolate Chip koekjes

Ruth Wakefield

Kenneth en Ruth Wakefield kopen in 1929 een huis in Whitman en beginnen er een restaurant. Ze noemen het de Toll House Inn. Het wordt al snel een bekende eetgelegenheid in de omgeving. Mensen kunnen er een volledig maaltijd krijgen, ze worden netjes bediend en dat alles voor een dollar. Het eetgedeelte bevindt zich dan enkel aan de voorkant van het huis. Het restaurantgedeelte breidt uit met de groeiende klandizie.

Chocolate Chip koekjes

Op een avond in 1937 ziet Ruth dat ze geen bakkerschocolade meer heeft. De gasten willen Butter Drop Do koekjes bij de thee en daarvoor heeft ze chocolade nodig. Ze pakt daarop een reep ‘Nestle yellow label semi-sweet chocolate’ en breekt het in kleine stukjes. Daarmee gaat ze aan de slag, waarbij ze verwacht dat de chocolade zal smelten tijdens het bakken.

Maar als ze de koekjes uit de oven haalt blijkt dat niet te zijn gebeurd. De stukjes chocolade liggen er als brokjes op. De gasten reageren enthousiast op de koekjes. Ze vinden het lekker. Het Chocolate Chip koekje is een feit en Ruth noemt het de Toll House Chunch Cookie.

Nestlé

Chocolate Chip koekjes op poster

Nestlé poster uit 1943 over de Chocolate Chip koekjes

De verkoop van het koekje stijgt. Daarop maakt Ruth een afspraak met Andrew Nestlé, directeur van een van de Amerikaanse chocoladebedrijven van Nestlé. Ruth geeft Nestlé het recht het recept af te drukken op de verpakking van Nestle chocolade. In ruil daarvoor krijgt zij levenslang gratis chocolade voor haar koekjes.

Twee jaar later brengt Nestlé een nieuw product op de markt: Nestlé Chocolate Morsels. Het zijn kant-en-klare stukjes chocolade. Met het recept van Ruth Wakefield kunnen mensen daar zelf thuis Chocolate Chip koekjes mee maken.

Boek

In haar boek ‘Toll House Cook Book’ schrijft Ruth Wakefield dat haar man en zij het huis in 1930 kochten. Het huis zou zijn gebouwd in 1709 iets buiten Whitman en toen een tolhuis zijn geweest.

Dat was best mogelijk, want volgens historische boeken was er al druk verkeer rond 1700. Dat verplaatste zich met paarden tussen Boston en New Bedford, dat toen de grootste walvishaven ter wereld was.

De eerste uitgave van haar boek is in december 1930. In de negende editie van het boek, november 1939, plaatst ze het recept van de Chocolate Chip koekjes.

Ruth Wakefield

Ruth Graves Wakefiels is geboren op 17 juni 1903 in East Walpole, Massachusetts. Haar ouders waren Fred Graves en Helen Jones. Als ze 12 is scheiden haar ouders; haar vader hertrouwt met Harriete Ruggles.

In 1924 gaat Ruth naar de Framingham State Normal School Department of Household Arts. Daar wordt ze voedingsdeskundige. Ze werkt daarna twee jaar aan de Brockton High School als lerares huishoudkunde. En tenslotte nog een tijdje als voedingsdeskundige voor een ziekenhuis en een gas- en elektriciteitsbedrijf.

Ze trouwt op 26 juni 1926 in North Easton (Bristol) met Kenneth Donald Wakefield (1897- 1997). Samen krijgen ze twee kinderen, Kenneth Donald en Mary Jane. Ze overlijdt op 10 januari 1977.

De waarheid van een goed verhaal

Er is een uitdrukking ‘laat de waarheid een goed verhaal nooit in de weg zitten’. Wanneer je over internet dwaalt kom je steeds dezelfde verhalen tegen over de Chocolate Chip koekjes. Ongeveer zoals hierboven.

Echter. Het is vooral een mooi verhaal, de waarheid is anders. Dat blijkt al bij het huis. Jacob Bates begint met de bouw daarvan pas in 1816, in het zuiden van Old Abington, en dus niet in 1706. Zijn zwager Lebbeus Smith maakt het af en gaat er wonen. Lebbeus en zijn vrouw Polly Bates krijgen er vijf kinderen.

In 1875 vindt een herschikking van het gebied plaats. Het zuiden van Abington wordt daarbij de nieuwe stad Whitman. Het huis is nooit een tolhuis geweest. In het gebied waren wel tolhuizen, maar de meesten lagen noordelijker, aan andere wegen. De weg waar het huis aan lag is pas in 1807 een hoofdweg geworden.

Andrew Nestlé

Andrew Nestlé heeft niet bestaan, in ieder geval niet als nageslacht van Henri Nestlé, de oprichter van het bekende bedrijf Nestlé. Er zal op enig moment wel een afspraak zijn gekomen tussen Ruth en het bedrijf Nestlé. Dat blijkt immers aan de vermelding van het recept op de verpakking en de naam van het product. Nestlé had in die tijd al enkele chocoladefabrieken in Amerika overgenomen.

Het verhaal rond Andrew Nestlé is ook ooit door iemand bedacht. Daarna is het een eigen leven gaan leiden.

Meer informatie