De Dropstop voor schenken van wijn
Een tijdje terug kreeg ik van een oom een originele Dropstop. Hij had het uit Zwitserland meegenomen. In Nederland had hij de Dropstop nog nooit gezien en ik ook niet.
Het is een reuze handig ding, zo’n Dropstop. Mijn oom zag het enthousiasme waarmee ik keek naar de werking en de eenvoud van het schenkhulpje. Daarop liep hij naar een kast en gaf me het reserve-exemplaar dat hij had gekocht.
De Dropstop
De Dropstop is een eenvoudig, goedkoop en universeel bruikbaar schenk-hulpmiddel en tevens een druppelvanger. Het voorkomt spatten en druppelen bij het inschenken. En het is daarmee efficiënter dan veel andere schenkgereedschappen. Dat weet ik uit eigen ervaring.
Het mooiste aan de Dropstop vind ik de uitvinding op zichzelf. Want de Dropshop is feitelijk niet meer dan een ronde, flexibele en waterafstotende folie. En een vouwmethode waarbij de folie een tuitje in een flessenhals wordt.
Ik geniet altijd van de eenvoud van uitvindingen, vondsten en ideeën. Van simpele oplossingen dus, die zo doeltreffend zijn als de Dropstop en het kneepje in het beschuit.
Patent
In 1990 is het idee van de Dropstop vastgelegd in een patent. Is zo’n patent zinvol vraag ik me daarbij af, terwijl ik het antwoord natuurlijk al weet. Het folie heeft een diameter van 60 – 80 centimeter en een dikte van 0,1 – 0,2 millimeter. De productiekosten zijn nihil.
Een uitvinding hoeft echter rniet gecompliceerd of duur te zijn om bescherming te krijgen. Zelfs uitvindingen die eenvoudig lijken of zijn, kun en moet je beschermen, zoals bij de Dropstop blijkt. Het product van een paar centen, wellicht veel minder, ging in het begin voor bijna 5 euro over de toonbank. Van de opbrengsten moesten nog wel patentbescherming, verpakking en marketing worden betaald.
Brian Vang Jensen
De Dropstop is bedacht door Brian Vang Jensen uit het Deense plaatje Thisted. Het begon met een rode wijnvlek op een wit tafelkleed. Dat zette hem aan het denken. Het resultaat is dus de Dropstop waarvan er inmiddels 30 miljoen stuks zijn gemaakt. Het wordt in 30 landen verkocht.
Voor de productie, patent en overige rechten ging Jensen daarna een samenwerking aan met Schur Intellectuals. Die rechtspersoon is de eigenaar van de Dropstop. Het is nauw verbonden met het internationale verpakkingsbedrijf Schur Flexibles.
Tegenwoordig bemoeit Jensen zich nog nauwelijks met de Dropstop. Sinds hij een aantal jaren geleden zijn vermogen om mensen te genezen ontdekte, werkt hij als alternatief genezer.
Historisch bezien
Is de Dropstop uniek? Zijn er niet eerder mensen op zo’n eenvoudig idee gekomen. We drinken immers al eeuwen wijn. Druppels bij het schenken is dan ook van alle tijden.
Het is moeilijk te achterhalen of Germanen of Grieken wellich al iets hadden bedacht. Wie in de oudheid regenwater van een licht gebogen blad zag druppelen had er al mee aan de slag kunnen gaan.
De oudst gepatenteerde druppelstopper die ik kon vinden werd in 1958 aangevraagd door Juan Uriarte Del Rio. Anders dan zijn naam doet vermoeden werd het een Frans patent onder nummer FR1198362A.
Varianten
Het duurde daarna ruim 30 jaar voor Jensen zijn idee in patent vastlegde. Kort daarna volgden meerdere uitvinders met druppelvangers en schenksysteempjes. Daarbij zitten enkele producten die we nu daadwerkelijk kunnen kopen.
Zoals een Dropstop-achtig product van metaal, met een filter erin om droesem tegen te houden. Een ander product heeft een grotere schenktuit waardoor vanaf grotere hoogte geschonken kan worden. Daarmee komt er meer lucht bij de ingeschonken wijn, waardoor er meer aroma’s vrij komen.
Een andere variant heeft een smallere tuit, waardoor de wijn minder snel uit de fles komt. Die zou dan weer handig zijn bij proeverijen. Bij de normale diameter van een fles is de hoeveelheid wijn minder goed te controleren, met die smalle tuit kan dat wel.
Cadeau
De Dropstop die ik van mijn oom kreeg kan in principe nog lange tijd mee. Het is afwasbaar en ik gebruik het niet altijd. Maar is het alleen in Zwitserland verkrijgbaar vroeg ik me kort na ontvangst af. Het is immers ook een leuk cadeautje.
Het antwoord was snel gevonden. En daarmee werd ook duidelijk dat de patentbescherming inmiddels is verlopen. Er zijn talrijke aanbieders van ronde folies voor het schenken van wijn. Ze zijn er in allerlei prijsklassen. Dus zal wellicht ook de kwaliteit verschillen. Voorlopig houd ik het dus maar bij het origineel.
Meer informatie
- De Dropstop is eenvoudig in gebruik:
- Rol het schijfje op
- Schuif het schijfje in de flesenhals, ongeveer de helft uit de fles laten steken
- Schenk de wijn in zonder ook maar één druppel te morsen
- Maak het schijfje na gebruik schoon onder de kraan en droog het af
- Bewaar het voor een volgende keer dat je zin hebt in een glaasje wijn
- Waarschuwing voor inbreuk op patent en merknaam Dropstop, zie bijvoorbeeld een Duitse merkenrechten website
Vorige en volgende berichten
« Ouder: De waarheid mag een goed verhaal niet …Nieuwer: Hond van Vlaanderen, een boek met vervolg »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.