Pete Majarich - fraaie filmposters Italian Job

Fraaie filmposters van Pete Majarich

‘Ken je die fraaie filmposters van Pete Majarich’, vraagt Rob, een bevriende ontwerper. ‘Jouw ontwerp voor dat drugsgebruik toentertijd lijkt op die van Rain Man’.

‘Nee, Pete Majarich? Zegt me niets. Klinkt als een rijke indiaan’.

‘Misschien spreek ik het verkeerd uit. Hij is of was een Australische ontwerper bij Leo Burnett. Hij heeft in zijn vrije werk posters ontworpen van bekende films. Maar anders dan een gewone filmposter. Er zit een grap in die verwijst naar de titel of essentie van de film’.

‘Het klinkt goed’.

‘Ik denk dat je het interessant en leuk vindt. Zijn werk staat op instagram en nog enkele sites’.

Fraaie filmposters

Kort na bovenstaande gesprek ga ik naar de pagina op instagram van Pete Majarich. Daar staan niet alleen filmposters, dus zoek ik verder. Daarbij ontdek ik dat hij inmiddels niet meer bij Leo Burnett werkt. Hij is in 2013 zijn eigen bureau begonnen, Craft and Graft.

In een portfolio op een website vind ik een groot aantal fraaie filmposters van hem. Hij noemt het project ‘A Movie Poster a Day’. Ik zie een prachtige van The Shining. Geel overheerst enorm, dus het moet wel heel specifiek in je interieur passen. Die van de Limit Less is ook treffend.

Pete Majarich

Ik zoek ook nog even naar zijn achtergrond. Daarbij blijkt dat hij zich op talrijke plaatsen profileert. Op Vimeo staan een aantal filmpje die hij maakte. Er is ook een leuke eigen sitenaam, petemajari.ch (de zwitserse extentie van het domein sluit daarbij aan op zijn naam).

Op die stie presenteert hij zichzelf als een creatief denker. Kijk dat spreekt mij aan. Hij is geïnteresseerd in ontwerpen, film, creatieve technologie, ervaringen en de kracht van woorden. Doorlezend zie ik meer overeenkomsten.

Tumblr

Tenslotte bekijk ik zijn Tumblr pagina. Die heet notabene A Movie Poster a Day. Daar staan al zijn posters, of in ieder geval heel veel. Ze zijn genummerd en er ontbreken een paar dagen. Hieronder mijn TOP-9 van zijn fraaie filmposters.

Filmposters

Zoals Rob al zei, zijn de filmposter van Pete Majarich anders dan standaard filmposters. Want Hollywood en andere posters hebben een min of meer vast stramien. Dat begint met een aandachttrekkende foto of grafische afbeelding. Die beslaat min of meer de gehele poster.

De titel van de film is doorgaans in grote hoofdletters bovenaan. Maar in ieder geval boven het midden. Doen er grote sterren mee aan de film, dan staat die twee of drie namen bovenaan. Maar ze kunnen ook gewoon onderin bij enkele van de de overige acteurs/actrices.

Billing Block

Onderin staan ook de regisseur, producenten en soms enkele aanvullende gegevens, zoals verschijningsdatum, aanbevolend leeftijd. De tekst onderin wordt wel het Billing Block genoemd. In de filmwereld wordt overigens ook gesproken over de Billing Order. Dat is de volgorde waarop mensen in de begintitels en aftiteling worden genoemd.

De positie op zo’n Billing Block of de Billing Order kan belangrijk zijn voor een filmcarrière. Het is voor veel acteurs dan ook een punt dat, zeker in Amerika, wordt meegenomen in contractbesprekingen. Gerenommeerde acteurs beslissen zelfs mee over de poster. Waarschijnlijk met het idee dat het fraaie filmposters oplevert.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 december 2018 door in de categorie 2018, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *