
Google Alerts RSS – hoe stel je dat in?
‘Weet jij wat Google Alerts RSS is?’, vraagt Theo me. Hij heeft een uitzending van DWDD gezien. Daarin vertelde een schrijver hoe hij zich in een onderwerp had verdiept. Dat deed hij dus met een Google Alerts RSS. Dat het een RSS was las Theo later ergens anders.
‘Ja, dat weet ik. In de Nederlandse versie heet het Google Meldingen’.
‘Ik kon er weinig over vinden op internet. Google Alert kom ik wel tegen, maar Google Alerts RSS nauwelijks. Volgens sommige sites bestaat het niet meer. Weet jij hoe je het instelt?’.
‘Het bestaat al een tijd. De RSS-functie is een paar jaar geleden wat meer verstopt. Volgens mij wilden ze er helemaal van af, maar je kunt het nog steeds instellen. Hetdat moet is de afgelopen jaren ook een paar keer veranderd’.
En dus leg ik Theo uit hoe het werkt.
Google Alerts RSS
Om Google Alert RSS in te stellen ga je naar Google Alerts. Daar zie, wanneer je nog geen meldingen hebt opgegeven, deze balk.

De header van Google Alerts RSS
Geeft een zoekwoord. Hier kies ik voor ‘fiets*’. Daardoor krijg ik niet alleen fiets, maar ook fietsen, fietstas e.d. Google toont direct enkele voorbeelden van gevonden berichten:

Google Alerts RSS toont direct enkele voorbeelden
Klik nu op ‘opties weergeven’. Je ziet nu enkele instellingen. Die wijzen zich zelf. Belangrijk voor het instellen van Google Alerts RSS is het pijltje achter ‘verzenden naar’.

In plaats van een Email stuur je de gevonden berichten naar RSS
Kies daar voor RSS en klik op de knop ‘Melding maken’. Je ziet nu de zoekstring ‘fiets*’ in het eerste scherm bij meldingen. Erachter zie je het RSS-teken.

RSS in openingsmenu van Google Alerts
Klik daar eens op (gebruik de rechtermuistoets en kies ‘openen in nieuwe tabblad’). Dan kun je de XML zien.
Gebruik van de RSS
Aan zo’n XML-bestand heb je weinig. Je kunt het lezen met een XML-reader. Darvan zijn er meerdere te vinden, zowel voor Windows als andere platforms. En zowel gratis als betaald. Ik heb ooit een reader gebruikt, maar dat is te lang geleden om er hier iets over te zeggen.
Zelf gebruik ik de XML in een WordPress website omgeving. Met een RSS-plugin lees ik de XML in. Je kunt daarin allerlei dingen instellen. Ik gebruik Wp eMatico, maar er zijn er veel meer.
Wp eMatico RSS plugin
De door mij gebruikte plugin heeft één nadeel. Het heeft de minst overzichtelijke website en de support valt ook wat tegen. Maar het heeft de meeste mogelijkheden. Helemaal wanneer je premium plugins bijkoopt.
De gratis versie van WP eMatico is voor de meeste gebruikers voldoende. Helemaal wanneer je met Google Alerts RSS werkt. Je kunt op woorden filteren om categorieën aan te geven. Dus deed ik al mijn RSS-zoekwoorden in een WordPress site. De onderwerpen, die absoluut geen verwantschap hebben, worden daardoor gescheiden. Ik hoef slechts op een categorie te klikken om alleen de berichten over bijv. de fiets te zien.
Beperkingen
Google Alerts RSS heeft beperkingen. Het neemt bijvoorbeeld geen afbeeldingen mee van de gevonden artikelen en sites. En de samenvatting is erg kort. Je zult dus met de link naar de bron verder moeten kijken.
WP eMatico heeft een add-on waarmee je dat kunt automatiseren. Die haalt in principe haalt die het gehele artikel op bij de bron. Alleen bij een Google Alerts RSS werkt dat niet (goed).
Bing alternatief
Er zijn meer bronnen voor nieuws. Bing van Windows heeft bijvoorbeeld eenzelfde RSS mogelijkheid als Google. Het instellen is nog eenvoudiger dan bij Google Alerts RSS.
Ga naar Bing. Dat kan gewoon in je favoriete browser (dus niet per se Edge). Ga naar het tabblad ‘Nieuws’. Zet een zoekopdracht in de zoekbalk, bijvoorbeeld weer fiets*

De header van Bing RSS
Onderin toont Bing direct enkele voorbeelden. Het is mogelijk dat je in de URL een heel lange string ziet, bijvoorbeeld: https://www.bing.com/news/search?q=fiets*&qs=n&form=QBNT&sp=-1&pq=fiets*&sc=0-6&sk=&cvid=4F6470FEAAXX347683987
De Bing RSS maken
Je kunt in principe alles weghalen achter het (laatste) zoekwoord. Hier hebben we alleen op fiets* gekozen dus wordt het: https://www.bing.com/news/search?q=fiets*
Daarachter plak je de volgende string om er een RSS van te maken: &format=RSS
Het wordt dan dus https://www.bing.com/news/search?q=fiets*&format=RSS
Meestal staan de berichten op oplopende datum. Om daar zeker van te zijn kun je een sorteer-string opgeven. Voor oplopende datum (de nieuwste bovenaan) is dat: &qft=sortbydate%3d”1″
Je zet dit ertussen, dus je kunt het beste eerst de datum sorteer-sting invullen en dan die voor RSS.
Het wordt dus:
https://www.bing.com/news/search?q=fiets*&qft=sortbydate%3d”1″&format=RSS
Voordelen van Binq
Je hoeft geen account aan te maken. Bij google wel. En Binq RSS heeft afbeeldingen. Die kun je dus meenemen in de berichten, bijv. in WordPress.
Bing heeft wel een auteursrechten-restrictie. Die luidt: Copyright 2019 Microsoft. Alle rechten voorbehouden. Deze XML-resultaten mogen niet worden gebruikt, verveelvoudigd of overgebracht, behalve om de resultaten van Bing weer te geven in het bijbehorende opmaakmodel en de webpagina. Voor al het andere gebruik van deze resultaten is de nadrukkelijke schriftelijke toestemming van Microsoft Corporation nodig. Iemand die deze webpagina bezoekt of deze resultaten op welke manier ook gebruikt, gaat akkoord met de voorgaande beperkingen.
Voor eigen gebruik, om op de hoogte te blijven over een bepaald onderwerp, is dus geen probleem
Extra mogelijkheden
Zowel Google Alerts RSS als Binq RSS bieden natuurlijk allerlei mogelijkheden om je zoektocht te verfijnen. Om te beginnen zijn er de gebruikelijke Boolean Operators (OR AND en – ).
Je kunt een zoekstring ook verfijnen door alleen op een bepaalde locatie of specifieke site te zoeken. Bijvoorbeeld door :locatie of :loc toe te voegen.
Zie voor die extra’s bijvoorbeeld de help van Google bij zoekopdrachten of mijn bericht Zoeken in Google

Vorige en volgende berichten
« Ouder: Melitta Aromaboy, mijn favoriete koffie apparaatNieuwer: Rode wijn op Mars gevonden »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.