Melitta Aromaboy, mijn favoriete koffie apparaat
De Melitta Aromaboy is mijn favoriete koffie apparaat. Ik heb meerdere apparaten gehad om koffie te zetten. Die waren soms zeer geavanceerd. De Melitta Aromaboy zet echter de lekkerste koffie.
Ik realiseerde het me vaker. Maar het zijn geen dingen waar je lang bij stilstaat. Gisteren kwam Henk even langs. Ik zette koffie met de Aromaboy en na zijn tweede slok zuchtte Henk van genot. Hij nam nog een slok en zei ‘wow, dat is een lekker bakkie’.
Koffie en koffie
Dat zeg je natuurlijk niet zo maar. Doordeweeks drinken we overal koffie. De ene keer is die lekkerder dan een andere keer. Maar de verschillen zijn klein. Of je geeft er weinig aaandacht aan omdat je in gesprek bent.
Na de reactie van Henk stonden we er toch even bij stil. Ik vertelde hem over mijn bericht van kortgeleden over het onderzoek naar de kleur van het koffiekopje. Het kopje zelf, niet alleen de kleur, heeft zeker invloed. En de koffiebonen, de hoeveelheid water en dergelijke.
DE Excellent 10
De Melitta Aromaboy heb ik leren kennen bij mijn moeder. Zij heeft meerdere koffie apparaten. De oudste is de Excellent 10 van Douwe Egberts. Een andere beschouw ik nu als de voorloper van de Aromaboy, maar dan van Douwe Egberts.
De Excellent 10 gebruikt mijn moeder bij meer dan twee mensen. Ze heeft ooit een nieuwe glazen pot moeten kopen. Het apparaat is inmiddels 35 jaar oud, maar het functioneert nog steeds. Ze gebruikt dit goudkleurige apparaat nu echter minder dan vroeger.
Melitta Aromaboy
Want pa is overleden en de kinderen het huis uit. Voor een of twee kopjes is de Melitta Aromaboy ideaal. Eind 2015 ging de vertrouwde DE Aromaboy stuk, ook na lange trouwe dienst. Het aan- en uitknopje was kapot.
Het knopje laten maken wilde mijn moeder niet. Er moest een nieuwe Aromaboy komen. Toen bleek dat Douwe Egberts het niet meer maakte/leverde. Gelukkig bleek Melitta een exacte vervanging te hebben. Ik vond het bij de Kijkshop.
Melitta Aromaboy 2015
Melitta bracht de Aromaboy in 1979 op de markt. Het heette de M25 en het stond op pootjes. De versie van Douwe Egberts, wellicht in licentie uitgegeven, had die pootjes niet. Toen in 2015 het koffieapparaat van mijn moeder kapot ging had Melitta juist een vernieuwde Aromaboy uitgebracht, de Melitta Aromaboy 2015.
Die had geen pootjes meer en was qua ontwerp gelijk aan de twee-kopjes-zetter van Douwe Egberts. Zelfs de achterwand was hetzelfde gemaakt. Die van de M25 liep nog schuin. Melitta pastte het ontwerp van de nieuwe 2015 dus iets aan, ten opzichte van de M25. Voor het overige is het apparaat onveranderd.
Koffie brouwen
Gebleven is de brouwtechniek. Het apparaat verwarmt eerst het water tot de ideale brouwtemperatuur van 93 graden. Daarna volgt een korte voorpercolatie waarbij de koffiemaling een beetje opzwelt. Het resultaat is een heter en meer aromatische koffie, ondanks de geringe hoeveelheid water.
Wel nieuw is de automatische uitschakeling. En de M25 en die van Douwe Egberts waren alleen in zwart en wit verkrijgbaar. De Melitta Aromaboy 2015 is er ook in lichtbruin met een donkere bovenkant.
Melitta filter
We kennen Melitta natuurlijk van de koffiefilters. Het koffiefilter werd in 1908 bedacht door de toen 35-jarige Melitta Bentz. Zij had een hekel aan het koffiedik en zocht een oplossing. Samen met haar man bracht ze verbeteringen aan en werd het een bedrijf.
Dat bedrijf levert dus niet alleen koffiefilters, maar ook de Melitta Aromaboy. Bij die kleine koffiezetter horen de filterzakjes Melitta 100. Dat filtermodel werd in 1936 gepatenteerd door het bedrijf Melitta. Later noemden ze het de 100-serie. Na het kleine filterzakje voor twee kopjes koffie kwamen in dezelfde serie de 101 voor drie tot vier kopjes en de 102 voor 8 kopjes.
In 1963 bleek de 102 het meest verkocht. Voor het verdere gemak bracht Melitta toen ook varianten daarop. Dat waren bijvoorbeeld de 1×2 en de 1×4 . Later kwamen er meer varianten, onder andere een filterzakje van bamboe.
Meer informatie
- Favoriet, want de koffie is perfect. Ik gebruik DE zilver- of roodmerk. Water tot iets over het streepje voor twee kopjes. Als ik alleen ben gebruik ik iets minder water en iets minder koffie. Dus meer dan het aangegeven eerste streepje. Het apparaat werkt snel, dus zet ik het tweede kopje liefst weer vers.
- Flyer over de Melitta Aromaboy met specificaties (PDF - 953,28 KB)
- Het patent uit 1936 van het Melitta koffiefilter, de 100-serie (PDF - 229,31 KB)
- De geschiedenis van Melitta is interessant. Het kent veel bijzondere verhalen. Zoals die over Hugo Bentz, de man van Melitta. Hij was flink fout in de oorlog. Maar wat er na de oorlog met hem gebeurde, daarover gaan verschillende verhalen. Lees bijvoorbeeld de Duitse wiki (NL vertaling).
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Dobbelen, het basisspel en valsspelenNieuwer: Google Alerts RSS – hoe stel je dat in? »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.