rode wijn op Mars

Rode wijn op Mars gevonden

Nee, natuurlijk is er geen rode wijn op Mars gevonden. In de toekomst is er wellicht wel wijn op Mars. De eerste kolonisten die met Richard Branson of Elon Musk naar Mars gaan zullen het nog zonder moeten doen. Ze zullen waarschijnlijk heel veel aards comfort moeten opgeven. Maar als het aan Georgië ligt is er wel al snel wijn.

Georgië

Rode wijn op Mars ? Wijnvat uit Georgië van 6000 v. Chr.

Wijnvat uit Georgië van 6000 v. Christus

Georië is een land met een eeuwen oude traditie in wijnbouw. Al ruim 8000 jaar verbouwen de georgische wijnboeren er heerlijke wijn. Zoals onlangs nog bleek uit de vondst van een wijnvat uit 6000 voor Christus.

Het land heeft zjin ruimte- en wijnwetenschappers bij elkaar gezet met een opdracht. ‘Zorg dat we rode wijn op Mars kunnen verbouwen’. Het project heet IX Millennium, een verwijzing naar het 9e 1000-tal waarin Georgië zich als wijnbouwer bevindt. Het project wordt gefinancieerd door een consortium van ondernemers uit Georgië.

Ruimte onderzoek Georgië

‘Als we ooit op Mars gaan leven, moet Georgië bijdragen’, zegt Nikoloz Doborjginidze, oprichter van het Ruimte Onderzoek Agentschap Georgië. Hij begeleidt het rode wijn project. ‘Onze voorouders brachten wijn naar de aarde, dus moeten wij hetzelfde doen naar Mars’.

Met die laatste uitspraak verwijst hij weer naar het onlangs gevonden wijnvat. Maar Georgië beweert al lange tijd dat ze aan de wieg stond van de wijnbouw. Oftewel, de geschiedenis van wijn begint in Georgië.

Rode wijn op Mars

Het project is in meerdere stukken gehakt. Een belangrijk onderdeel is het zoeken naar sterke druivensoorten. Die druiven moeten immers op Mars kunnen overleven. Mars met zijn immers kosmische straling, hevige stofstormen en temperatuurschommelingen. De bodem is ook een belangrijk vraagstuk. In feite gaat het om onderzoek naar maken van een landbouwinfrastructuur.

En daarmee levert de vraag naar rode wijn op Mars mogelijk ook oplossingen voor andere vraagstukken. Bijvoorbeeld naar vochtvoorziening in het algemeen en water in het bijzonder. Water op Mars voor toekomstige bewoners is immers een van de problemen waar SpaceX mee worstelt.

Hotel en witte wijn

Het project is eind 2018 officieel gestart. Eind van 2019 begint het eerste praktische onderdeel met de bouw van vertikale broeikassen. In een hotel in Tbilisi komen van vloer tot plafond bakken met zaadpeulen van druiven, aardbeien en rucola.

De resultaten van dit gedeelte van het onderzoek wordt niet verwacht voor 2022. Helaas zijn er al wel wetenschappers die vermoeden dat rode wijn op Mars niet gaat lukken. Maar wel witte wijn. Druiven voor witte wijn zijn namelijk beter bestand tegen virussen. Dat vertelt Levan Ujmajuridze, directeur van het Wijnbouw Laboratorium van Georgië.

Aardappels

De onderzoeker vestigen hoop op hun druivenproject door wetenschappers uit Peru. Zij hebben kans gezien aardappelen te telen in een Martiaanse omgeving. Die teelt was onderdeel van experimenten in buitenaardse landbouw in samenwerking met NASA .

Mede door die onderzoeken konden saladegewassen naar het International Space Station (ISS) worden meegenomen. En met verwacht daar binnenkort tomaten en Spaanse pepers aan toe te kunnen voegen.

Bier

Rode wijn op Mars is een uitdaging. Maar er zijn natuurlijk ook bierliefhebbers onder de Mars kolonisten. Budweiser is daarom al drie keer meegeweest met ISS. Daarbij deden ze onderzoek naar gerstzaden die onder andere op Mars kunnen overleven. Zij willen het eerste bier op Mars tappen.

Tegelijktijd werden tussen 2011 en 2014 bij ISS proeven gedaan met Ardmore whisky. Daar bleek dat zelfs pure whisky niet bestand is tegen de kracht van microzwaartekracht (gewichteloosheid). Bij terugkomst op aarde bleek de whisky te smaken naar antiseptische zuigtabletten en te ruiken naar verbrand rubber.

Hoopvol

Toch denken onderzoekers in Georgië en van NASA dat witte of rode wijn of Mars mogelijk is. De experimenten in Georgië kunnen toekomstige kolonisten op zijn minst wijnstokken meegeven. Die kunnen ze op Mars verder verwerken, zoals de Georgiërs dat duizende jaren geleden deden.

Alle onderzoeken zullen in ieder geval ook een verkenning zijn van ruimtelandbouw. Niet alleen is dat handig voor vluchten naar Mars. Op de maan kan dat ook mogelijkheden geven, zoals onlangs bleek bij de Chinese ruimtevlucht. Zij probeerden aardappelen, kool en een mosterd plantje te telen op de maan.

Aanvullende informatie

  • Levan Ujmajuridze is ook betrokken bij het Wijnbouw Laboratorium van Georgië in Saguramo. Daar heeft hij een wijngaard tot zijn beschikking met alle 500 druivenvariëteiten die Georgië kent. Maar vanaf 2016 werkt hij voornamelijk in Nederland bij de Universiteit van Wageningen.
  • Het Archaeology Magazine meldt de ontdekking van oude druiven op het wijnvat van 6000 jaar voor onze jaartelling
  • Zie bericht ‘The Martian trilogie
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 januari 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *