Zuidelijke grens tussen Amerika en Mexico

Zuidelijke grens tussen de VS en Mexico

We hebben het over de zuidelijke grens tussen de VS en Mexico en de muur van Trump.

‘Wist je dat Mexico ooit twee keer zo groot was?’, vraagt Erik op een gegeven moment.

‘Joh, ik weet helemaal niets over Mexico. Behalve wat ik zag in cowboy films’, antwoord ik. ‘Daarin speelden Mexicanen meestal onaangepaste schurken’.

Mijn opmerking zet me aan het denken. Ik besluit toch eens iets te lezen over Mexico en de zuidelijke grens tussen de VS en Mexico.

Mexico

De geschiedenis van Mexico is bijzonder. Het bevreemd me daarom dat ik er niet eerder belangstelling voor had.

Mexico was ooit inderdaad ruim twee keer zo groot. Er zijn in Amerika, zoals overal, in het verleden oorlogen geweest om land. Na een onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden werd Mexico in 1821 een onafhankelijk land. Een gebied waarin we nu o.a. Texas en Californië vinden behoorden tot toen tot de Verenigde Staten van Mexico.

Texas en de zuidelijke grens

Maar de Texaanse kolonisten wilden onafhankelijk zijn. Dat zorgde voor een strijd die door Texanen in 1935 werd gewonnen. Toen Amerika Texas annexeerde leidde dat in 1846 tot de Mexicaans-Amerikaanse oorlog. Na twee jaar verloren de Mexicanen.

Amerika dwong hen de helft van hun land af te staan. Die helft, zo’n 1.360.000 vierkante kilometer, moesten ze nog aanvullen met delen van bestaande staten. Uiteindelijk omvatte de afspraak het gebied van de huidige staten Californië, Nevada, Utah en delen van Arizona, New Mexico, colorado en Wyoming.

Later kocht Amerika nog 75.000 vierkante kilometer land. Het was een strook in Arizona en New Mexico langs de grens met Mexico.

Geen controle

Bij de zuidelijke grens tussen Amerika en Mexico werd nauwelijks gecontroleerd. Het was een dunbevolkt gebied. Mexicanen en Amerikanen liepen vrij heen en weer over de grens. Er was een situatie zoals lange tijd tussen België en Nederland, waarbij producten over en weer werden uitgewisseld.

Illegale immigratie vond niemand een probleem. In die tijd had Amerika, of eigenlijk de Verenigde Staten, open grenzen. Immigranten werden verwelkomd. Daar kwam pas in 1882 een klein beetje verandering in. Niet voor de Mexicanen, maar voor de Chinezen.

Chinese immigranten

De Verenigde Staten beperkte de immigratie van Chinese arbeiders. Velen van hen leerden snel Spaans en gingen als Mexicanen de grens over. Daarom startte de Amerikaanse regering in 1924 de Border Patrol. En ook om de invoer van illegale alcohol tegen te gaan.

Toen bleek dat de meeste illegale drank uit Canada kwam, werden de grensagenten echter naar het noorden gestuurd. Een paar honderd agenten te paard bleven bij de zuidelijke grens. Die was nog grotendeels open. Op een paar hekken na van particulieren, die de hekken hadden geplaatst tijdens de Mexicaanse revolutie rond 1910.

Texaanse koorts

De hekken van particulieren werden soms mede gefinancierd door de overheid. Ze waren niet om mensen tegen te houden, maar koeien. Koeien in Mexico hadden teken die men in de Verenigde Staten niet wilde. De helft van de koeien aan de grens van Mexico en Texas overleefde de ziekte niet.

Toen de ziekte in Texas onder controle leek en in Mexico niet, ontstond het plan voor de hekken. De Texas-koorts, zoals de ziekte wordt genoemd, is overigens nooit helemaal uitgeroeid. Zelfs vorig jaar waren er nog uitbraken van de ziekte. Speciale tekenrijders patrouilleren nog steeds langs zuidelijke grens om loslopende runderen terug naar Mexico te begeleiden.

Mexicaanse immigranten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette de regering van de VS een gastarbeiderprogramma op. Die zou tijdelijk zijn en was bedoeld om Amerikaanse boeren te helpen. Ruim 5 miljoen Mexicaanse arbeiders maakten er geberuik van. Het programma eindigde in 1964.

De vraag naar goedkope Mexicaanse arbeiders bleef echter bestaan. Eind jaren zeventig zakte de Mexicaanse economie in. Miljoenen Mexicanen trokken naar Amerika, vaak zonder papieren. In 1970 woonden er ongeveer 550.000 illegale Mexicanen in de VS. Vijftien jaar later was dat opgelopen tot 3,5 miljoen.

Meer controle aan de zuidelijke grens

President Nixon vestigde de aandacht op de zuidelijke grens met zijn War on Drugs. Die grens zou volgens hem een belangrijke doorgang worden van drugs, met name cocaïne. Acht jaar later stelde president Carter voor een hek aan te leggen langs de drukste delen van de grens. Door problemen in het eigen land en in Mexico stopte hij het idee weer in de ijskast.

Een jaar later zei Ronald Reagan, de tegenkandidaat van Carter bij de verkiezingen: ‘je bouwt geen hek langs de grens van twee bevriende landen’. Later zou Reagan als president de zuidelijke grens wel veiliger maken. Met name door het ondertekenen van de Immigration Reform and Control Act in 1986.

Die wet betekende ongeveer 2000 extra grensbewakers en moderne uitrusting, zoals nachtkijkers, helikopters en infrarood bewakingssystemen. En een pardon en legale status voor ruim 2,5 miljoen illegalen.

Eerste hekken

De eerste federale hekken werden gebouwd onder de presidentschappen van George Bush sr. en Bill Clinton. Daarbij was een hek van 24 kilometer tussen San Diego en Tijuana. Men gebruikte voor de bouw onder andere stalen landingsplaten voor helicopters, die over waren van de oorlog in Vietnam.

Na de aanslagen van 11 september ondertekende George Bush jr. de Secure Fence Act. Voor 2,3 miljard dollar bouwden de Amerikanen een bijna 900 kilometer lange grens van schermen. Later voegde men er onder Barack Obama nog eens 220 kilometer aan toe. Al met al is momenteel al ruim 1100 kilometer van de grens omheind.

Illegale immigratie

Hebben de hekken de illegratie immigratie gestopt? Nee, de hekken hebben het wel moeilijker gemaakt. Immigratie is in drukke gebieden minder geworden door de hekken. In 2000 hielden de grensbewakers ruim 1,5 miljoen Mexianen tegen bij de zuidelijke grens. Dat waren in 2018 nog slechts 300.000 Mexicanen. De economischer verbeting van Mexico speelt daarbij overigens ook een rol.

De immigratie vanuit zuidelijker landen nam wel toe. De afgelopen tien jaar groeide die met een factor 3. Maar die mensen, op de vlucht voor bendes in hun land, gaan niet illegaal over de grens. Ze melden zich bij de grenswachten en vragen asiel aan.

Zinloze hekken

Nog meer hekken aan de zuidelijke grens tuseen de VS en Mexico is daarom zinloos volgens deskundigen. Het argument van drugssmokkel gaat ook niet op. Want de meeste drugs komen langs gewone douanecontroles het land in.

Toch gaat er volgens sommigen wel een symbolische werking uit van een hekwerk. De zuidelijke grens is daardoor niet meer een dikke lijn op een kaart. Het hek is voor veel Amerikanen de zichtbare grens tussen de Verenigde Staten en en de boze wereld daaromheen.

Zie ook berichten ‘de langste route met de auto‘ of  ‘annexatie en verkaveling

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 februari 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *