gevoel voor humor

Gevoel voor humor had ze niet

‘Ze had geen gevoel voor humor merkte ik’, zegt een 86-jarige oom. Hij heeft zojuist een voorval geschetst. Daarin stond hij met de bedoelde vrouw voor een gesloten spoorwegovergang. Het duurde nogal lang voor er een trein passeerde. Daarna bleven de spoorbomen dicht. Even later kwam er een trein van de andere kant. “Hij komt nu al weer terug”, had mijn oom lachend gezegd. “Dat is een andere trein”, reageerde de vrouw.

Gevoel voor humor

Natuurlijk maakte ik enkele relativerende opmerkingen ten gunste van de vrouw. Hadden ze haast, was er kort daarvoor iets voorgevallen etc. Bovendien heb je verschillende vormen van humor. Misschien ligt de vrouw wel dubbel van het lachen bij grappen van André van Duin.

Dan heeft ze gevoeld voor humor. Ook al kan ze niet lachen om de conferances van Youp en Freek. En nog minder om de vele cabaretiers en would-be cabaretiers van Toomler. Maar wat is gevoel voor humor eigenlijk, vroeg ik me ook af.

Humor

Om die vraag te kunnen beantwoorden moet je waarschijnlijk eerst kijken naar de definitie van humor. Grofweg kan dat op twee manieren. Humor kan dat zijn wat is voortgebracht en als grappig wordt ervaren. Een grappige cartoon, schilderij, verhaal en dergelijke kan als humor worden opgevat.

En humor kan het vermogen zijn dat te herkennen in die cartoon, dat schilderij of verhaal. Daarbij speelt gevoel voor humor een rol. Maar die kan per individu verschillen. Zoals iemand gevoel voor wetenschappelijk denken kan hebben en bouwkundige is. En dus waarschijnlijk geen verstand heeft van dentale problemen.

Lachen

De meeste mensen associëren humor met lachen. Wanneer iemand meer lacht dan een glimlach, dan is er humor in het spel. En als lachen en humor inderdaad bij elkaar horen, dan kunnen we ook constateren dat humor al heel oud is.

Op prehistorische tekeningen in grotten staan bij wijze van spreken al lachende figuren. En het feit dat halve en hele apen, primaten dus, ook lachen betekent wellicht dat humor en lachen nog veel ouder is dan de mensheid.

Onderzoek naar gevoel voor humor

Maar wat is dan humor en gevoel voor humor. Het ‘grappige’ is dat daar nauwelijks onderzoek naar is gedaan. Dat humor gezondheidsbevorderend is, daar schreef ik al eens over. Daar hebben wetenschappers wel onderzoek naar gedaan. Naar humor op zichzelf echter nauwelijks.

Er is wel een organisatie die onderzoek naar humor bevordert. Dit Internationale Genootschap voor Studies naar Humor (ISHS) brengt zelfs elke drie maanden een tijdschrift uit. En jaarlijks is er de internationale conferentie. Die was afgelopen jaar in Tallinn, Estland en zal dit jaar plaatsvinden in Austin, Texas. Maar humor blijkt geen serieus onderwerp voor onderzoek.

Psychologie van humor

Dat zegt Rod Martin, de schrijver van het boek ‘The Psychology of Humor’ uit 2010. Vorig jaar kwam daarvan een gewijzigde herdruk uit. ‘Wetenschappers willen gerespecteerd worden om hun werk. Onderzoek naar humor is niet respectabel genoeg. Er zijn belangrijker problemen om op te lossen. ‘

Belangrijker in hun ogen waarschijnlijk, dan de vraag te beantwoorden wat lachen, humor en gevoel voor humor is. En dat is vreemd wanneer je bedenkt dat het een van de eerste dingen is die we doen als mens. Een baby lacht. En het blijft een leven lang lachen. Lachen zal het bovendien meer doen dan het uiten van andere negatieve emoties. Want we streven als mens plezier na en het vermijden van pijn en verdriet.

Humor is belangrijk

Humor is belangrijk in een mensenleven. Onafhankelijk van hoe het gevoel voor humor zich heeft ontwikkelt. Het helpt bij pijn en verdriet. Daar is onderzoek naar gedaan en er zijn boeken en films over gemaakt. Het stimuleert creativiteit, wat ook is aangetoond met onderzoek.

Zelfs toonden enkele onderzoeken aan dat gebrek aan humor destructief kan zijn. Maar het is beslist niet zo dat een grap niet snappen of daar rationeel op reageren bij een spoorwegovergang aangeeft dat iemand geen gevoel voor humor heeft.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 februari 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *