- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Cannabis, veranderde houding dankzij de media

houding Amerikanen tov cannabis (marihuana)

De houding van Amerikanen over legalisatie van cannabis, met name marihuana, is de afgelopen dertig jaar veranderd. Onderzoekers van onder andere de Universiteit van New York onderzochten de reden.

Die bleek minder eenvoudig te vinden, dan je zou denken. Tenminste als je denkt dat die houding is veranderd door de legalisatie van cannabis-producten in meerdere staten.

Cannabis onderzoek

Dertig jaar geleden, in 1988, ondersteunde 24% van de Amerikanen het legaliseren van cannabis. Er zijn daarna meerdere dingen gebeurd rond het product. De legalisatie, in een of andere vorm, van cannabis-producten in 33 staten is daarbij het belangrijkst.

Enkele staten accepteren het medisch gebruik, andere ook het recreatief gebruik. In het onderzoek van 2018 blijkt ruim 65% van de Amerikanen voor legalisatie van cannabis.

Landelijk blijven THC-houdende producten en CBD wel illegaal. Maar de FBI hanteert sinds de Obame-regering een gedoogbeleid. Ze kijkt de andere kant op, mits de staten zorgen dat het niet in handen van kinderen komt.

Legalisatie en leeftijd

De onderzoekers zouden legalisatie dus kunnen aanwijzen als reden voor de veranderde houding. Maar ze keken verder. Ze bekeken meerdere onderzoeken van de afgelopen dertig jaar. Het bleek dat er geen verschillen waren tussen staten die wel of juist niet hebben gelegaliseerd.

Een andere factor die werd bekeken was leeftijd. Oudere Amerikanen zijn traditioneel gezien meer conservatief en wellicht in de tussentijd gestorven. Ze zijn opgevolgd door jongeren die anders naar hun omgeving kijken. Dat bleek echter ook geen verschil te maken. De houding binnen leeftijdsgroepen was hetzelfde gebleven en gelijk opgegaan in acceptatie van cannabis.

Media aandacht

De belangrijkste reden voor de verandering blijkt de media. Hoe zij verhalen rond cannabis presenteren heeft de grootste invloed gehad.

Dertig jaar terug maakten de media cannabis en marijhuana-gebruikers belachelijk in grappen en cartoons. Of ze stelden cannabis gelijk aan heroïne en soortgelijke harddrugs. Geleidelijk begon dat in de jaren negentig te veranderen.

New York Times

Voor hun onderzoek analyseerden de onderzoekers de berichtgeving in The New York Times van de afgelopen jaren. Rond 1988 schreven journalisten uiterst negatief over cannabis; het ging vooral over criminele handeling. Slechts enkele reportages handelden over het positieve verband met gezondheid.

Geleidelijk begon de Times serieuzer te berichten in een medische context over cannabis. In 2016 ging ruim 25% van de berichten in de Times over de cannabisplant en gezondheidsaspecten. Overigens legaliseerde Californië medische marihuana al in de jaren negentig.

cannabis veranderde berichtgeving in NYT

Veranderde berichtgeving in NYT over cannabis

Meer tijdschriften

De Times is niet de enige krant in Amerika en het wordt ook zeker niet door alle Amerikanen gelezen. Daarom keken de onderzoekers ook met een ruwe steekproef naar artikelen in tijdschriften buiten New York.

Daarna konden ze niet anders concluderen dan dat de media grote invloed had op de veranderende houding.

Het moet anders

Maar er blijkt nog een mogelijke reden. De wetgeving was tijdens de Reagan-regering aangescherpt. Er waren in zijn oorlog tegen drugs strenge richtlijnen vastgelegd voor veroordeling.

Dit had massale opsluiting tot gevolg. Vooral zwarten en latino’s werden daardoor onevenredig zwaar getroffen. Veel Amerikanen, zo blijkt uit onderzoek, vinden dat het anders moet. Er moet een betere manier zijn dan de oorlog tegen drugs. Wellicht is dat legalisering, denken veel Amerikanen.

Meer informatie: