Plogga afvallen terwijl je afval verzamelt

Plogga – afval wandelen

Plogga is een bizar eenvoudig idee met meerdere interessante en verstrekkende resultaten. Wat is Plogga? Het is de naam die Erik Ahlström gaf aan het oppakken van rommel tijdens het wandelen. In Nederland noemen de meeste mensen het plogging.

Het woord Plogga is een samentrekking van de Zweedse woorden Plocka en Gå. Het eerste woord betekent verzamelen of plukken, het tweede is Zweeds voor wandelen.

Plogga

Afval oppakken terwijl je wandelt of jogt. Erik Ahlström wilde al jaren iets bedenken om gedrag te veranderen. Hij vond dat we te wenig respect hebben voor elkaar en onze omgeving. Hij kwam in 2016 vanuit Åre, een skigebied in het noorden van Zweden, weer in Stockholm. Hij schrok van de rommel in de hoofdstad van Zweden.

De behoefte er iets aan te doen werd groter. Tijdens het opruimen van zijn eigen omgeving ontstond het idee. Afval oppakken tijdens het wandelen. Het werd plogga. In het Nederlands plandelen of ploggen.

Eenvoudig

Het is een eenvoudige handeling waarmee ploggers de straten opruimen. Daarmee voorkomen ze onder andere dat afval in oceanen terecht komt. En het is bovendien gezond. Gezonder zelfs dan gewoon wandelen, joggen of hardlopen.

Het idee sloeg al snel aan en bereikte in enkele maanden duizenden mensen in Zweden. Ze helpen het zwerfvuil tegen te gaan, dat daar tot voor kort met 13% per jaar toenam. Niet alleen door Plogga, het zelf actief plandelen. Maar ook door de bewustwording die het brengt over verspilling, afval en dergelijke vermindert de afvalberg in Zweden.

Miljarden

Nog weer een paar maanden verder bereikte Plagga via sociale media miljarden mensen over de hele wereld. Het idee ging viraal zoals dat heet. Er ontstonden overal clubjes die plandelingen in groepsverband gingen organiseren.

Het leven van Erik veranderde even snel. Hij werd overal gevraagd voor interviews. In lezingen en interviews vertelt hij over de schoonmaakdagen in Åre. Daaruit onstond plogga. Hij vertelt ook dat het niet per se gaat om wandelen. Fietsend, roeiend of met een skateboard kan het ook. Want het gaat uiteindelijk om de schoonmaak.

Gezond

En het is dus gezond. Want je loopt niet continu, zoals je doet bij een wandeling of joggen. Telkens stop je om iets op te rapen. Het is een intervaltraining. En dat is als training beter, zoals ik eerder schreef in bijvoorbeeld efficient afslanken.

Met plonderen verbrand je ruim 20% meer calorieën per uur dan bij hardlopen of joggen. Bovendien wissel je inspanning af met ontspanning, wat goed is voor je conditie en hart.

Leuk ook dat een woord in het Nederlands meerdere betekenissen heeft. Afval en afvallen. Afval wandelen, het is afvallen door afval te verzamelen.

Erik Ahlström

Erik Ahlström is geboren op 15 december 1959. Hij is al ruim 30 jaar betrokken bij allerlei sportactiviteiten, zoals skidalpinisme (skitoeren), bergmarathon en trailrunning. Ahlström is oprichter van tientallen inmiddels traditionele wedstrijden en evenementen in Zweden, zoals de Kabnekaise Classic (Keb Classic), de Åre Extreme Challenge, de C2 City Challenge en de Sweden Sky Race 24. Hij was de drijvende kracht achter het populariseren van trailrunning in Zweden, door zijn werk bij de Salomon Trail Tour.

Woordenboek

In 2018 verscheen het woord plogga in de Zweedse woordenboeken. Verrassend vindt Ola Karlsson, redacteur van het taaltijdschrift Språktidningen. ‘Het woord klinkt een beetje belachelijk. Maar in de hele wereld wordt de activiteit opgepakt. En het staat inmiddels ook op woordenlijsten in Engeland en Noorwegen’.

33 nieuwe woorden stonden er in de Zweedse woordenboeken. Daarbij is er nog eentje die zich vanuit Zweden over de wereld verspreid: Dödstädning. Letterlijk vertaald is het dood-schoonmaak. Daar kunnen we ons van alles bij bedenken, maar de werkelijkheid is anders.

Geit yoga

Veel bladen gaven de afgelopen twee jaar aandacht aan plogga en Erik Ahlström. In een van de artikelen vroeg een nog wat sceptische schrijver zich af, ‘wat is er gebeurt met geit yoga’ (planken met een geit op je rug). Er zijn al veel vormen van fitness geweest schrijft hij.

Plogga is echter meer dan fitness of omgekeerd, plogga is meer dan de wereld verbeteren. Het is een unieke, synergetische combinatie (1 + 1 = 3).

Aanvullende informatie

  • In allerlei land is plogging opgepakt. Maar met verschillende argumenten. Vaak is het gericht op schoonmaken van de omgeving. Er zijn echter ook landen die het inzetten om mensen in beweging te krijgen. Daarmee lijkt het op de 10.000 stappen van Dr. Yoshiro Hatano. Dat de omgeving ervan opknapt is dan mooi meegenomen.
  • Bekende ploggers in Nederland?
    • Paul Waye, een Brit die in Haarlem woont en daar de met plogging de straat schoon jogt.
    • Daan Strang uit Schoorl. Hij richtte meerdere natuurclubs en -acties op. Met Beach Clean-Up verwijdert hij met meerdere vrijwilligers zwerfafval op de stranden van Noord-Holland tot Zeeland.
    • Steef de Ruijter doet naast participeren in allerlei acties ook aan trashpacken. Dan gaat ze met een rugzak op vakantie, maar is de rugzak vooral bedoeld op zwerfafval in te verzamelen.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 februari 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *