Foto's - Peter Heerschop als JFK in Dallas

Foto’s, het lijkt wel de dag van de

Het lijkt wel de dag van de foto’s. Bij mijn ontbijt lees ik de krant. Achterin het hoofdkatern zie ik een foto van Peter Heerschop. Hij blijkt in zijn programma foto’s te gebruiken die zijn gephotoshopt. In de krant zit hij als John F. Kennedy naast Jacqueline, vlak voor het fatale schot. Natuurlijk toch heel even iets om bij stil te staan. Ik bedoel dan natuurlijk bij het photoschoppen van de foto en het jezelf erin monteren.

Kitsche foto’s

Na het ontbijt ga ik naar mijn mail kijken. Het eerste mailtje, van PhotoFacts Academy, verwijst naar een artikel over kitsch foto’s. ‘Hoe herken je een kitsch foto?’, luidt de titel. Wat is dat nu weer, denk ik, dus ga ik even kijken.

Dat verhaaltje over kitsche foto’s kun je snel vergeten. Maar in de slotalinea vertelt de schrijfster over haar eigen blog: Een foto liegt de waarheid. Iedere week schrijf ik twee artikelen daarover op mijn blog Kronkeling. Dat nodigt uit om te kijken.

Kronkeling

Kronkeling, inderdaad een verwijzing naar Simon Carmiggelt, heeft leuke onderwerpen. Er komen er een paar voorbij waarover ik zelf aantekeningen heb liggen; daar wil(de) ik op mijn eigen site nog eens iets mee doen.

Er zijn ook berichten die me aangenaam verrassen met nieuws. Bijvoorbeeld ‘maak van je zwartwit foto gratis een kleurenfoto’. Het handelt over de vele handmatig ingekleurde zwartwit foto’s. Maar het vertelt ook over de regering van Singapore. Die wilde geen zwartwit verleden meer. Ze gaf enkele wetenschappers opdracht een inkleurprogramma te maken.

National Geographic

Een kwartiertje later bewaar ik de URL van Kronkeling bij mijn bladwijzers en ga terug naar mijn mail. Na enkele mails lees ik het bericht van een vriend uit Engeland. Hij heeft twee linkjes toegevoegd en een uitnodiging begin april naar Londen te komen. Daar begint dan de expositie van de Sony World Photographs Award Expostitie. Hij stuurt een linkje naar de bijbehorende site.

Het andere linkje is naar een site van National Geographic. Zij organiseren ook een fotowedstrijd. Ze vieren daarmee hun 100 miljoenste volger op Instagram, een maand geleden. Oh, organiseerden. De wedstrijd duurde slechts 24 uur. In dat etmaal werden ruim 90.000 foto’s ingezonden. En de winnaar(s) van hoofd- en overige prijzen zijn inmiddels bekend.

Selectie en keuze

Een jury van NG selecteerde tien foto’s en hun Instagram volgers kozen daaruit de winnaar. Ketan Khambhatta mocht zich de gelukkige noemen, met deze foto:

Foto's - winnaar NG-wedstrijd

Een moment

Muhammed Muheisen, fotograaf van National Geographic, zegt over de foto: ‘Het beeld is zo dynamisch, met een krachtige diepte waardoor ik blijf kijken. Een goed vastgelegd moment’.

Over dat laatste ben ik niet zo zeker. Het lijkt mij een photoshopje waarbij twee foto’s over elkaar zijn gelegd. Bovenin de foto vliegt waarempel nog een zebra voorbij boven de wildebeesten (gnoes), die zo uit de grotten van Lascaux zijn weggelopen. Het ‘moment’ zou zijn gemaakt in Masai Mara, een natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia.

Foto’s van de overige finalisten zijn te zien op de website van National Geographic.

Mark van Manen overleden

Foto's - fotograaf Mark van Manen

Mark van Manen rond 2005

Juist als ik mijn mail wil afsluiten komt het bericht binnen dat Mark van Manen is overleden. Hij was de fotograaf van de Vancouver Sun. Ik heb hem jaren geleden een keer ontmoet.

Mark stond erom bekend dat hij alles doet voor een foto. Hij deed gevaarlijke dingen en wist ook dat brutale mensen de halve wereld hebben. Daarmee opende hij deuren die voor anderen gesloten bleven.

Vorig jaar hoorde ik dat hij al een tijdje slokdarmkanker had. Het ging redelijk met hem toen. Ik zocht toen informatie over slokdarmkanker en las dat het Nederlanders het vaakst treft van alle Europeanen.

Van een bevriende specialist had ik al eens gehoord dat het in Aziatische landen het meest voorkomt, vanwege de scherpe spijzen. In het Westen in de belangrijkste oorzaak de combinatie van alcohol en bier.

Mark, geboren op 11 augustus 1960, werd 58 jaar. Zijn foto’s zijn te zien bij google afbeeldingen. De anekdotes verschijnen ongetwijfeld binnenkort in de Vancouver Sun.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 maart 2019 door in de categorie 2019, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *