Familierelaties Nieuwkerk - Den Uijl

Familierelaties die je wellicht niet verwacht

Familierelaties ontdekken door naar het verleden te kijken. Het is voor Meindert van der Meulen slechts een van de vele leuke kanten van stamboomonderzoek. Hij houdt zich al lange tijd bezig met zulk onderzoek en pakt dat serieus aan.

Meindert gaat niet zomaar uit van op internet gevonden gegevens. Hij wil het liefst de originele documenten zien. Daarnaar zoekt hij op primaire genealogie sites. Daar helpen akten, persoonskaarten, grafstenen, bevolkingsregisters, bidprentjes, overlijdensadvertentie’s en dergelijke. Maar lukt het daar niet, dan vraagt hij de documenten op bij de betreffende archieven.

Familierelaties

Ondanks het vele extra werk dat hij daardoor heeft, bouwde hij een enorme elektronische database op. Met een druk op de knop kan hij daar allerlei directe familierelaties uit toveren. De grafische voorstelling daarvan levert soms onverwachte familierelaties op. En daarmee vanzelfsprekend ook verhalen.

Meindert maakte een tijdje terug een uitgebreid overzicht van Volendamse families. Daaruit bleek dat er veel familierelaties bestaan tussen bekende namen uit de muziekwereld. Het inspireerde me tot het bericht over de Volendamse ziekte; de muziekwereld liet ik daarbij buiten beschouwing.

Matthijs en Joop

‘Wist je dat Matthijs van Nieuwkerk en Joop den Uijl verre familie zijn?’, vroeg Meindert me vorige week.

Natuurlijk wist ik dat niet. ‘Hoe ver is ver?’, was dus mijn vraag. Het blijkt dat de overover … nou ja, de grootmoeder van Matthijs was nog een Den Uijl. Een grafische afbeelding van de relatie PDF - 515,05 KB is duidelijker.

Albert Heijn en Johnny Rep

Familierelaties Heijn en Rep

Johnny Rep in actie

Een leuke familierelatie in het verleden is ook die tussen de oprichter van Albert Heijn en Johnny Rep. Simon Heijn, de grootvader van Albert Heijn sr., was een broer van Klaas Heijn. In de tak van deze Klaas is Johnny uiteindelijk een vijfde generatie nazaat.

Bij Matthijs en Joop zou je het socialisme wellicht als een overeenkomst kunnen zien. Bij PDF - 521,05 KB is dat vanzelfsprekend het grossierschap. Albert was grootgrutter en grossier in supermarktproducten en Johnny grossierde in doelpunten.

John, Sjaak en het voorkind

De twee mediamannen John de Mol (mediamagnaat) en Sjaak Swart (mediamagneet) lijken ook familierelaties vanuit het verleden. Die van PDF - 31,16 KB gaat wel ver terug en begint met Cor, de vader van Corrie en Willem van der Harst. Uit de tak van de Haagse Cornelia uit 1803 komt na zes generaties John de Mol in beeld. Haar broer, nakomertje Willem uit 1822, is het begin van de tak waarop Sjakie Swart te vinden is.

‘De tak van John de Mol heeft een oneffenheidje waar ik nog even naar wil kijken’, waarschuwt Meindert. Er schijnt sprake te zijn van een voorkind. Bij de stamboom van John de Mol zit die bij Maria Meeuwisse. Zij is geboren in 1864. Haar moeder trouwde echter pas in 1868 met Christiaan Meeuwisse. Is hij de vader? Meindert zoekt dat meestal uit, voor zover dat nog kan. Maar in dit geval is het waarschijnlijk einde verhaal… vader onbekend.

Willem Holleeder

Voorkind is een lastig begrip waardoor er nogal eens onjuistheid in een stamboom komt. Meindert is er duidelijk in: ‘mensen walsen er vaak heel gemakkelijk over heen. Het is immers niet leuk als de mannelijke lijn plotseling stopt omdat de echtgenoot mogelijk niet de vader is’. Voor Meindert stopt de relatie. Tenzij er een akte is waarin een man erkent de vader te zijn of wanneer de namen van het voorkind overduidelijk een relatie aangeven.

Dat laatste is bijvoorbeeld het geval in de stamboom van Willem Holleeder. Zijn overgrootvader Willem Frederik Holleeder trouwde in 1916. De echtgenote van Willem Frederik had echter al in 1898 een kind gekregen. En die heette … Willem Frederik.

Voorkind

Moeders baren en hebben daardoor zekerheid over hun ouderschap. Vaders hebben dat niet. Toch zijn zij vaak de familielijn waarmee, in naam, werd verdergegaan. Dat is het probleem van voorkind Maria Meeuwisse in de lijn van John de Mol. Wellicht was ze van een andere vader die bijvoorbeeld Bol heette.

Op forums blijkt dat het begrip voorkind tot veel onduidelijkheid leidt. In feite is het een kind uit een eerder huwelijk, ook wel stiefkind genoemd. Of het is een kind van voor een huwelijk waarbij over de vader geen zekerheid bestaat.

Verborgen Verleden

Er wordt vaak een loopje genomen met het bestaan van voorkinderen. Dat zie je bijvoorbeeld in het programma Verborgen Verleden. In drie kwartier moeten de redacteuren een leuk programma maken met liefst wat verrassende onthullingen. In stamboom-gegevens draven de programmamakers dan weleens over voorkinderen heen.

Bij Twan Huijs gebeurde dat zelfs twee keer. Ze zagen het niet of stapten er overheen dat er mogelijk geen bloedband is. Het moet immers wel amusement moet blijven.

Meindert van der Meulen heeft een website waarop je meer informatie kunt vinden. Hij heeft daarop ook een link naar bekende Nederlanders en hun stamboom. Hier is ook een pagina van de Family Records Search Resourcesmet met allerlei links naar landelijke bronnen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 april 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *