Oudste man van Engeland

Oudste man van Engeland

Komt een journalist bij een 100-jarige. Je kunt de eerste vraag voorspellen: wat het geheim is van een lang leven? De oudste man van Engeland, de 111-jarige Bob Weighton uit Alton, antwoordde: ‘vermijden dood te gaan’. Dat klinkt logischer dan elke dag een ei, elke dag een borrel en dergelijke dingen. Het zijn de antwoorden van al die andere eeuwlingen.

Mensen

Het is echter een andere opmerking die me treft. Dat komt doordat het met doet denken aan een gesprek dat ik jaren geleden had met Chris, een vriend uit Arnhem. Ik zei op een gegeven moment dat mensen niet zijn veranderd.

De oude Grieken hadden al rug- en hoofdpijn, maakten zich zorgen over hun relatie, de toekomst van hun kinderen, hadden moeite met poepen als ze zwaar hadden getafeld etc. Met andere woorden de basisdingen in het leven zijn gelijk gebleven.

Alleen de omstandigheden zijn veranderd. Wij hebben vliegtuigen, auto’s, betere medische voorzieningen en dergelijke. Op het moment van het gesprek hadden we nog geen iPhone en tablets. Zo blijft de wereld om ons heen continue veranderen. Maar wij als mens veranderen niet.

Vertrouwen

Oudste man van Engeland

Bob Weighton gisteren op zijn 111ste verjaardag

De oudste man Bob zegt tijdens het interview op zijn verjaardag:

‘De wereld is tijdens mijn leven enorm veranderd, maar mensen zijn grotendeels hetzelfde gebleven. De zichtbare wereld is veranderd, maar het wezen van de mens in zijn geheel niet.’

Het is door dat gesprek met Chris dat de opmerking van Bob Weighton me extra aanspreekt. Bob vult het aan vanuit zijn eigen levenshouding, hij wil op zijn leeftijd nog steeds graag nieuwe mensen ontmoeten. ‘De fundamentele zorgen van mensen bij het ontmoeten en communiceren met andere mensen is nog steeds de vraag kan ik deze persoon vertrouwen’, zegt hij daarbij.

De oudste man van Engeland

Bob Weighton werd geboren op 29 maart 1908 in Hull. Hij werkte als werktuigkundige en leraar. Kort voor de Tweede Wereldoorlog ging hij naar Azië. Daar gaf hij lange tijd les. Met een paar oud leerlingen uit die tijd heeft hij nog steeds contact via Skype.

Want de oudste man van Engeland gaat met zijn tijd mee en is nog gezond. Bob woont zelfstandig. Hij doet zelf zijn boodschappen en kookt zijn eigen eten. ‘Ik heb wel een stok nodig, dat is mijn enige ongemak’, zegt hij.

Koningin

Op zijn verjaardag stuurt, zoals elk jaar vanaf zijn 100ste, de koningin weer een verjaardagskaart. Hij heeft al een paar keer gevraagd of dat niet kan stoppen. ‘Ik houd niet van al die aandacht’, zegt hij over de kaart en de drukte over zijn leeftijd.

‘En ik vind het zonde van het geld die kaarten die ze verstuurd. Het is niet persoonlijk tegen haar. De enige manier om te zorgen dat ik geen kaarten meer krijg is waarschijnlijk dat ik dood ga’.

Brexit

De oudste man van Engeland volgt ook het gedoe rondom de Brexit. Hij vindt het een chaos. ‘Er zullen zeker fouten zitten in werking van en met Europa. Maar daarover kun het best praten of onderhandelen wanneer je erin bent, niet door het veld af te lopen met de bal en roepen dat je niet meespeelt’.

Hij heeft het er weleens over met zijn dochter. Hij heeft ook twee zoons, tien kleinkinderen en 25 achterkleinkinderen.

Bijzonder

Bob Weighton is niet de enige oudste man van Groot Brittanië. Op dezelfde dag als Bob werd ook Alfred Smith geboren. Hij viert zijn verjaardag in St Madoes in Perthshire, Schotland. Het is niet bekend wie er in tijd de eerste was. Maar het is bijzonder, Engeland heeft twee oudste mannen.

Zie ook de berichten ‘Ikigai, het geheim van een hoge leeftijd’ of ‘101 jaar oud worden

De foto in de header is genomen tijdens zijn 108ste verjaardaag.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 maart 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *