Natste plek op aarde en de droogste
Het weer is wisselvallig. Regen, zon, koude wind en sneeuw. Deze week kwam alles voorbij en ook soms tegelijkertijd.
‘Weet je wat de natste plek op aarde is’, vraagt Erik als we het over het weer hebben. Zoals hij dat vraagt zal het wel iets bijzonders zijn. Dus zeg ik dat ik het niet weet.
‘Mawsynram in India’, zegt Erik. ‘We hebben het over klimaatverandering en dergelijke. Maar Mawsynram staat al lange tijd op nummer een. De droogste plek is overigens Arica, een plaatsje in Chili’.
Heetste plek op aarde
‘En de heetste zal wel in Australië liggen’, merk ik op. Daar heb ik temperaturen meegemaakt van ver boven de 45 graden.
‘Nee, de heetste plek is officieel in Californië in de Verenigde Staten. Om precies te zijn in Furnace Creek in de woestijn Death Valley’, vertelt Erik.
Hij roept naar de Google Assistent op zijn mobiel. Die reageert daarop met ‘de hoogste temperatuur van 53,9 graden Celsius werd op 10 juli 1913 gemeten gemeten in Furnace Creek, een ranch gelegen op 57 meter onder zeeniveau’..
Officiële weerrecords
Er zijn meer landen die beweren de heetste, droogste of natste plek op aarde te hebben. Dat kan zo zijn. In Nederland lopen immers ook jongens die beter kunnen voetballen dan Frenkie de Jong, huisvrouwen die leuker schrijven dan Heleen van Royen, mannen die harder slaan dan Rico Verhoeven en meisjes die beter zingen dan Maan.
Maar die zijn onbekend of niet erkend. Wil je officieel als natste plek op aarde bekend staan dan ben je erkend door de WMO. Dat is de Wereld Meteorologische Organisatie, da’s logisch. De weerrecords daarvan worden bijgehouden aan de Universiteit van Arizona in Tempe.
Christopher Burt
De Amerikaanse meteoroloog en weerhistoricus Christopher Burt is nog kritischer dan de WMO. Hij schreef in 2004 het boek ‘Extreme Weather’ over weerrecords. Daarin staan meerdere records die hij overnam van het WMO. Maar hij is kritisch en onderzoekt ook zelf veel. Zo verbeterde hij al eens een record van het WMO.
Bijvoorbeeld het bovengenoemde record van heetste plek. In 1913 werd die gemeten. Maar in 1922 claimde Libië dat daar een hogere temperatuur was gemeten. Bij onderzoek van Burt bleek de meting onjuist en werd Death Valley weer de plek met de hoogste temperatuur.
Onjuiste meting
Drie jaar geleden kwam hij ook daar op terug. Na onderzoek, tezamen met collega William T. Reid, concludeerde hij dat de meting van 1913 niet goed is uitgevoerd. Ten eerste was de gemeten temperatuur niet in overeenstemming met metingen in vrijwel de directe omgeving. Ten tweede werd in naburige weerstations geen extreem weer gemeten. Het record was dus ongeloofwaardig plaatselijk.
En ten derde was de man die het record waarnam een onervaren weerkundige. Die mogelijks zelfs de resultaten wat heeft aangepast, om niet te zeggen dat hij heeft gefraudeerd. Het was de eerste hittegolf die hij als leidinggevende meemaakte. Het is volgens Burt en Reid mogelijk dat hij niet bekend wsa met meten van temperatuur in een gecontroleerde omgeving in zo’n situatie.
Het verslag van Burt en Reid over hun onderzoek in Death Valley op website Weather Underground of download Verslag van Burt
De natste plek op aarde
De natste plek volgens het WMO is het door Erik genoemde Mawsynram in noordoost India. Het is een plaats vlak bij de grens met Bangladesh.
Christopher Burt meldt in zijn boek, waarvan overigens aangepaste herdrukken zijn verschenen, ook Cherrapunji. Dat plaatsje ligt hemelsbreed 15 km van Mawsynram, aan de andere kant van de Khasi Hills. Met de auto is het ongeveer 80 km rijden.
Bij de heetste plek, en bijvoorbeeld warmterecords in Nederland, gaat het om een dag. Voor de natste plek wordt naar een heel jaar gekeken. Gemiddeld valt per jaar op de volgens Erik natste plek op aarde 11,87 meter. Bijzonder daaraan is dat het daar in de wintermaanden juist kurkdroog is. Het record wordt in een paar maanden gevestigd.
Weerstation
De gemiddelde regenval per jaar van Cherrapunji is 70 centimeter lager. Maar in het seizoen 1860-1861 viel er maar liefst 22,9 meter regen. Daarom claimen zij ook de natste plek op aarde te zijn. Vraag is natuurlijk of ze toen al een erkend weerstation hadden. Want dat is de eis van het WMO, er moet een nationale meteorologische dienst zijn.
Dat is de reden dat bijvoorbeeld niet Lloro in Colombia de officieel natste plek op aarde is. Een proefstation daar kwam op een jaarlijks gemiddelde van 12,72 meter regen. Maar dat station is niet erkend. Bovendien komt het weerkastje in Lloro van de Colombiaanse meteorologische dienst tot een gemiddelde van 7,56 meter.
Puerto López de Micay
In 2013 was het echter weer Christopher Burt die het record van India onderuit haalde. En dat deed hij in Colombia. Niet in Lloro, maar in Puerto López de Micay vond hij de tot nu toe echt natste plek op aarde.
In Puerto López de Micay viel tussen 1960 en 2012 gemiddeld jaarlijks 12,89 meter regen. Maar in tegenstelling tot India, waar het dus slechts een paar maanden regent, regent het in de Colombiaanse plaats bijna het hele jaar. En in het natste jaar viel er 23,81 meter regen. Wat dus meer is dan in Cherrapunji in het seizoen 1860-1861.
Zie ook bericht ‘weer- en klimaatcontrole‘
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Mark Twain en zijn beroemde uitsprakenNieuwer: Duivensokjes voor een warmer resultaat »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.