Varkenspest treft grootste producent van varkens
Gisteren las ik een uitgebreid artikel over de varkenspest in China. Die brak daar halverwege 2018 uit. Het betreft de Afrikaanse variant die geleidelijk via Rusland richting China ging. Ze hebben inmiddels ruim een miljoen varkens geruimd. Zeggen ze. Wetenschappers buiten China vermoeden dat het er al veel meer zijn.
Ik eet in principe geen varkensvlees (dat is iets anders dan uit principe). Tot een paar jaar geleden at ik alleen nog af en toe een varkenshaasje. Vooral omdat mijn moeder weet hoe je die heerlijk kan klaarmaken. En bij de Chinees, afhankelijk van het gezelschap, babi pangang.
Invloed varkenspest
Door de varkenspest in China zal de prijs van varkensvlees met 70% stijgen, zei de Chinese regering deze week. Nadat ze lange tijd beweerde de ziekte onder controle te hebben. De Nederlandse Rabobank, in de hele wereld actief op het gebied in de boerenwereld, verwacht dat de Chinese varkensstapel zal slinken.
Het is waarschijnlijk dat deze halveerd. Van de ruim 400 miljoen varkens voor de varkenspest, tot 200 miljoen. De verwerking tot vleesproducten zal 30% minder zijn.
Lees verder bijvoorbeeld het bericht ‘Is China losing the battle … ‘ bij de BBC ) of de PDF - 945,19 KB daarvan) en een bericht over de Afrikaanse verkenspest op ggdierengezondheid. Onderstaand een gedeelte van een eerder bericht op deze site.
Keuterboertjes
Varkens houden is van oudsher een traditie in China. Het was gebruikelijk dat een gezin één of twee varkens hield. Wie wel eens wat meer in de binnenlanden van China is geweest heeft dat zelf kunnen zien.
Het aantal keuterboertjes is inmiddels behoorlijk teruggelopen. Van het totaal aantal varkens in China wordt nog circa 50% op die manier gehouden. De overige 50% wordt gehouden op bedrijfjes met 50 tot 1000 varkens (20%) en bedrijven met meer dan 1000 varkens (30%). Bij die laatste bedrijven zitten uitschieters met een varkensstapel van 250.000 varkens en meer.
Veel vieze varkens
Die getallen zijn verder niet belangrijk. China is een groot land, met veel inwoners. Het is logisch dat daar per jaar ruim 700.000.000 varkens worden geslacht, tegen 13 miljoen in Nederland. Wat wel relevant is, is dat in minimaal 50% van de varkensconsumptie van ons, maar in ieder geval van de wereld, wordt voorzien door varkens uit China. En dat percentage groeit jaarlijks.
Want waar wij in Nederland alles doen om het welzijn van de varkens en de gezondheid van de mensen te waarborgen is dat in China een probleem. Het waren altijd al vieze varkens, maar nu wordt het erger. Het is niet direct kwade opzet, want China wil meer aansluiten bij het Westen, het milieu in de gaten houden en letten op de volksgezondheid. Maar de bio-industrie die steeds sterker komt opzetten in China zorgt voor problemen die een gevaar betekenen voor de volksgezondheid.
Besmette vieze varkens
Niet alleen door besmet drinkwater en giftige gassen blijven het vieze varkens. Ook door toenemend gebruik van medicijnen, hormonen en andere toevoegingen en de toekomstige toepassing van technieken zoals embryotransplantatie en genetische manipulatie. Het is allemaal gericht op hogere geboortecijfers, kortere groeiperiode en behoud of verbetering van de smaak. Maar het is ook schadelijk voor onze gezondheid.
Schone varkens voor personeel
Chinezen zelf weten dat ze vieze varkens hebben. Gisteren vertelde de eigenaar van een Chinees IT-bedrijf me dat veel rijke bedrijven in China tegenwoordig een eigen varkenshouderij opzetten, voor hun personeel. In de bedrijfskantine kunnen ze de medewerkers daardoor vlees geven van goede kwaliteit.
De vieze varkens uit de reguliere varkenshouderijen kunnen gewoon naar overige Chinese consumptie en de export. Dat de bedoelde bedrijven voor het opzetten van hun goede varkenshouderij vaak een beroep doen op Nederlandse varkensdeskundigen is daarbij een gunstige bijkomstigheid voor onze economie.
Het goede voorbeeld geven
In Nederland zetten we varkenshouders onder druk veilig en schoon te werken, terwijl we de vieze varkens vanuit China importeren. Ik moet aan de Mexicaans lucht denken en zie een analogie. Maar waar je bij het Mexicaanse verhaal nog kunt denken ‘ok, wij zijn strenger, maar wat daar gebeurd is daar, wij geven in ieder geval het goede voorbeeld’, halen we met de Chinese varkens het probleem echt naar ons toe.
Braafste jongetje
Ik eet geen varkensvlees, bovenstaand verhaal is slechts illustratief. De vraag van dit verhaal is ‘waarom willen wij altijd het braafste jongetje van de klas zijn, terwijl we (kunnen) weten dat we genaaid worden, belazerd, compensatie moeten zoeken in mindere producten, onze eigen burgers benadelen etc. ?
Zie ook het bericht ‘de geschiedenis van de Schnitzel‘, die overigens niets met China te maken heeft.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Duivensokjes voor een warmer resultaatNieuwer: Zoutinname nog steeds te hoog … »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.