Willem Holleeder en de vooraanstaande Friezen
‘Heb je al eens gekeken naar Willem Holleeder, zijn voorouders?’, vraag ik Meindert. Ik vertel hem over het eergisteren verschenen boek “Holleeder Onderwereld”. Een uitgave van Karakter Uitgevers op basis van politiedocumenten..
‘Nee, die man heeft niet mijn interesse. Maar als jij het leuk vindt, dan kijk ik het na’, beantwoordt Meindert mijn vraag, die hij oppakt als verzoek.
Een klein uurtje later meldt Meindert zich weer. ‘Holleeder is wellicht toch interessant. Van moeders kant is er een lijn naar een vooraanstaande Friese familie. Je hoort nog van me’.
Holleder
Dezelfde dag nog krijg ik mail van Meindert. Het bevat onder andere de stamboom van Willem Holleeder tot acht generaties terug. Zowel de lijn van de vader (PDF - 315,96 KB) als de moeder (PDF - 464,42 KB).
De naam Holleeder begint bij de in Duitsland geboren Johannes Holleder. Die trouwt op 28 april 1758 met Poulina Haeijmans (Paulina Heijmans). Hun zoon Pieter is de daarop volgende in lijn naar Willem onderwereld Holleeder. Deze Pieter plaatste een extra e in de naam.
Lycklama à Nijeholt
Terug vanaf de moeder komt boven in de stamboom de Friese familie Lycklama à Nijeholt in beeld. Op wikipedia staat een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van deze bijzondere familie.
Onder het kopje ‘afstammelingen van Pyer Lycklama’ vinden we diens twee zoons. Onder de afstammelingen van zoon van Augustinus (1642-1715) zien we Pierius (1791-1857). Deze krijgt een zoon Aiso Pierius. Maar drie jaar later worden Pierius en zijn echtgenote Tjietske Wypkes ook verblijd met een dochter, Klaske.
Van Klaske Lycklama à Nijeholt naar Holleeder
Klaske trouwt in 1849 met Atte Hibma. Die achternaam blijft enkele generaties in de stamboom van Willem Holleeder. Want het is Willems oma, Elisabeth Hibma, die met Melchior Leipoldt trouwt. En hun dochter Stien Leipoldt valt uiteindelijk voor de charmes van Willems vader, Willem Frederik Holleeder.
Ze trouwen op 18 september 1956. Een kleine twee jaar later ziet op 29 mei hun oudste kind Willem Frederik het levenslicht. Terwijl ik die laatste zin schrijf moet ik denken aan het verhaal ‘Genesis and Catastrophe‘ van Roald Dahl.
Twee takken Lycklama à Nijeholt
Op wikipedia ga ik terug naar de twee zoons van Pyer Lycklama: Lubbert (1639) en Augustinus (1642). De tak van Lubbert bevat politici, schrijvers en meerdere kregen via huwelijken binding met adel. De tak van zijn broer is, in ieder geval op Wikipedia, slechts een rijtje namen. Waarschijnlijk hebben ze in die lijn geen noemenswaardige beroepen.
Bij de tak van Lyckle Lubberts Lycklama, de achterneef van Pyer Lyckema, zie ik allemaal medische beroepen en militairen. Wanneer ik namen uit de drie takken onderzoek vind ik boeken geschreven door de nakomelingen van Lubbert en Lyckle. De tak waaraan Willem Holleeder bungelt heeft op het eerste gezicht weinig nagelaten.
Willem Holleeder
Maar dat heeft Willem zelf wel. Naast waarschijnlijk veel leed bij slachtoffers en nabestaanden is er behoorlijk veel publiciteit over hem. En hij schreef zelf weliswaar geen boeken, maar hij ‘inspireerde’ meerdere schrijvers tot verhalen over hem of zijn daden.
En dan zijn er nog de boeken van schrijvers die Willem Holleeder zijdelings meeneming in andere verhalen. Bijvoorbeeld Marian Husken en Harry Lensink in hun boek over Bram Moszkowicz. Zij schreven overigens ook het boek ‘Handboek Holleeder’.
Boeken
Enkele boeken over Willem Holleeder:
- 2019 – Holleeders onderwerld – Wim van de Pol
- 2019 – Monsterproces Holleeder – Anke Sprakel en Estella Heesen
- 2015 – Tijdperk Willem Holleeder – John van den Heuvel en Bert Huisjes
- 2015 – Verraad, misdaadbiografie Holleeder – Jan Meeus
- 2011 – Holleeder, de jonge jaren – Auke Kok
- 2011 – Het proces Holleeder – Anke Sprakel en Estella Heesen
- 2007 – Handboek Holleeder – Marian Husken en Harry Lensink
Verder komt hij voor in boeken van Peter R. de Vries en andere boeken van John van den Heuvel, Marian Husken en Harry Lensink. Vanzelfsprekend verschijnt hij in ‘Gangsterliefje, tegen wil en dank’ van het gangstermeisje Priscilla Jourdan.
In overzichtsboeken figureert Holleeder als voorbeeld van een werkwijze of als lid van de criminele orde. Zoals in ‘Een kleine geschiedenis vande Nederlandse misdaad’ van Pieter Feller. En in ‘Oorlog in de Amsterdamse onderwereld’ van Bart Middelburg en Paul Vugts.
Meer informatie:
- Voor stambomen, kwartierstaten en dergelijke, kijk eens op de website van Meindert van der Meulen.
- Volledige pagina uit trouwakte overgrootvader Johannes Holleeder (PDF - 540,47 KB)
- Kwartierstaat Willem Holleeder vaderskant (PDF - 315,96 KB) en moederskant (PDF - 464,42 KB)
- Wiki over de familie Lycklama à Nijeholt
- Website met informatie over de familie Lycklama à Nijeholt
- Van der Aa (1792-1857) nam meerdere leden van de familie Lycklama à Nijeholt op in hun Biografisch Woordenboek uit 1865. Blok en Molhuysen breidde dit uit in hun Nieuw Biografisch Woordenboek uit 1930.
- Zie ook ‘Familierelaties die je wellicht niet verwacht‘, met de relatie John de Mol en Sjaak Swart, Matthijs van Nieuwkerk en Joop den Uijl en Albert Heijn en Johnny Rep.
- De foto van Willem Holleeder is gemaakt door Fotopersbureau Peter Smulders
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Zoutinname nog steeds te hoog …Nieuwer: Basisinkomen op de dag van het basisinkomen »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.