basisinkomen

Basisinkomen op de dag van het basisinkomen

Vandaag is de dag van het basisinkomen. Ik vind zo’n inkomen zo’n goed idee. Nu heb je immers een enorme versnippering. Sommige mensen hebben AOW, anderen hebben een WAO-, WIA, WW- of andere bijstandsuitkering. En bij alle die uitkeringen horen regeltjes, zijn ambtenaren betrokken.

Daar ben je in een keer vanaf met een basisinkomen. Het leven wordt voor veel mensen gemakkelijker. Iedereen een vast inkomen van bijvoorbeeld 1.150 euro, dat is momenteel de AOW-uitkering zonder heffingskorting.

Basisinkomen

Het basisinkomen voor alle Nederlands zou een nettobedrag moeten zijn. Dat houdt het ook eenvoudig. Werk je of heb je andere extra inkomsten dan betaal je daar belasting over. Het percentage mag best iets hoger zijn dan nu.

En de toeslagen? Die moet je afbouwen en uiteindelijk tot één regeling komen. Want zijn nu veel te veel toeslagen, gemeentelijke subsidies en andere extra’s. De overgang naar één regeling gaat vanzelfsprekend geleidelijk. Evenals het afschaffen van de aftrek van hypotheekrente en verlagen van de pensioenleeftijd gefaseerd wordt uitgevoerd.

Gemeente

Naast basiskomen zou de overheid direct ook moeten kijken naar de zaken die in het verleden naar gemeenten zijn gecentraliseerd. Gemeentes zorgen voor een enorme landelijke ongelijkheid. Financieel is het in totaliteit wellicht per saldo gelijk verdeeld. Maar…

Primaire levenszaken horen niet per gemeente te verschillen. Dat maakt het leven ook ingewikkeld. Je kunt elkaar, als je niet in dezelfde gemeente woont, niet meer helpen. Ik denk daarbij niet alleen aan financiële zaken. Het geldt ook voor regelingen rond afvalinzameling, milieuzones e.d.

Waarom moet het leven lastig zijn als het ook gemakkelijk kan. Met name bij randzaken, zoals de vuilnisbak buiten zetten. Het leidt af van waar het echt om gaat in het leven.

Voorzieningen

Ga ik te ver als ik zeg dat naast dit inkomen ook basisvoorzieningen een onderwerp kunnen zijn. Bijvoorbeeld basisinternet voor iedereen. De overheid, en bedrijven, wil dat burgers steeds meer zaken digitaal regelen. Zorg dan dat iedereen basisinternet heeft.

Dat kan gewoon een minimum bandbreedte zijn. Wil je meer dan kun je dat bij de marktpartijen aanvragen op eigen kosten.

Vereniging Basisinkomen

Maar laat ik het bij het basisinkomen houden. Het Nibud heeft in opdracht van de Vereniging Basisinkomen de invoering van een basisinkomen doorgerekend. Het rapport is door de voorzitter van de Vereniging aangeboden aan minister Koolmees.

Het Nibud bekeek voor de Vereniging twee varianten; het basisinkomen met en zonder toeslagen. De berekening gaat uit van een basisinkomen van rond de 550 euro. Dat is niet interessant. Dat is geen inkomen, dat is een fooi waarbij allerlei andere voorzieningen moeten blijven bestaan.

Komt er een basisinkomen?

Een basisinkomen is te realiseren. Het gaat erom het idee te omarmen. Zoals bij alle projecten, realiseren van ideeën en dergelijke kom je bij de uitvoering dingen tegen die je niet had voorzien. Kijken naar Finland of een infantiel proefprojectje met ouderen heeft geen zin. Je voert het helemaal landelijk in of je doet het niet.

Een goede invoering zal namelijk overal ingrijpen. Bij halfslachtigheid ben je voor je het weet een lappendeken aan het creëren.

Het zou een basisbron van inkomsten moeten zijn voor niet-werkenden, zoals nu AOW en bijstand. Een overgangsaanvulling voor het opvangen van bestaande situaties. En dus tegelijk andere zaken hervormen bij de invoering van het basisinkomen.

De rode draad is een duidelijker beleid rond inkomsten en uitgaven, zowel voor de overheid als de burger. En weg met de toeslagen en andere ongelijkheid voor hen die niet (willen) werken.

Meer informatie:

Er is al veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheid, effecten en meer rond basis-inkomen:

  • Basis inkomen (de effecten op microniveau) – J. Nelissen en S. Polk 1994 PDF - 17,17 MB
  • Bundel basis inkomen – Norbert Klein 1994 PDF - 3,50 MB
  • Basis inkomen (effecten_op_de_arbeidsparticipatie etc) – Nelissen en Polk 1995 PDF - 575,19 KB
  • Feit en fictie omtrent het basis inkomen in Nederland – Boone e.a. PDF - 3,19 MB
  • Onvoorwaardelijk basis inkomen – Mike Janssens 2014 PDF - 1,49 MB
  • Basis inkomen – brandstof van de economie – partijprogramma De Groenen 2018 PDF - 689,66 KB
  • Het rapport van het Nibud ‘Inkomenseffecten-basis-inkomen’ 2019 PDF - 354,88 KB
  • Zie ook mijn eerdere bericht over dit onderwerp en de berichten ‘een geweldig leven‘ en ‘leven op andersmans kromme rug
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 mei 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *