worldwideweed over cannabis etc

WorldWideWeed over cannabis en drugsbeleid

‘Er is een cannabis site met dezelfde stijl als die van jou, worldwideweed.com’, vertelde Ron me vorige week. Ik had er nog niet naar gekeken. Maar gisteren deed ik dat alsnog. Ik ging naar de site vooral om te kijken naar hun gebruik van het WordPress thema.

In tegenstelling tot mijn site, met allerlei onderwerpen, handelt worldwideweed over cannabis. Dat wist je natuurlijk al bij het zien van de naam.

WorldWideWeed

Ik kan iets zeggen over het thema, kleurgebruik en dergelijke. Maar eenmaal op de site ging ik toch wat rondsnuffelen. Er staat allerlei nieuws over cannabis en aanverwante zaken, zowel in het Nederlands als het Engels. De berichten gaan over onderzoek, de legalisering van cannabis in veel landen, de zakelijke kant daarvan en nog veel meer.

Bij de berichten over arrestaties blijf ik even hangen. Ze komen uit de gehele wereld. Vooral natuurlijk uit landen waar Engelse bladen verschijnen. Die blijken er in Duitsland en Frankrijk minder te zijn.

Arrestaties

Een socioloog of ander oog zou er eens mee aan de slag moeten. De enorme verschillen in beleid, straf en dergelijke. Gekoppeld aan bestaand onderzoek zijn daar volgens mij interessante fenomenen waar te nemen. De verschillen zijn onlogisch en eigenlijk even bizar als bij het gokbeleid.

In Nederland wordt het bezit van cannabis tot 5 gram gedoogd. Van 5 tot 30 gram krijg je een boete van 75 euro. Boven 30 gram wordt het beschouwd als een misdrijf. Daarvoor staat een straf van maximaal 2 jaar gevangenis en/of een boete van 16.750 euro.

Gewicht en kippenveren

Hoeveel is 5 gram cannabis vraag ik me af bij het lezen van enkele berichten. Ik ken alleen de zakjes drugs die je in films ziet. Maar wat weegt zoiets. Het doet me denken aan het grapje van vroeger: wat is zwaarder 1 kilo lood of 1 kilo kippenveren. Degenen die het foute antwoord gaven zagen waarschijnlijk het kleine blokje lood en de schuur vol lichte kippenveren.

En hoeveel cannabis gebruikt een gemiddelde wietroker, vraag ik me. Want dat zal toch in een bepaalde verhouding staan tot de gedoogde 5 gram. Dat een wetgever bij het vaststellen van dat gewicht zei, ‘twee joints gaan we gedogen’. Of drie natuurlijk, want het antwoord op mijn vraag heb ik niet. Die kan ik zelfs op de nieuwssite WorldWideWeed.com niet vinden.

Landen

Daar zie ik dat Amerika en Cannada veel in het nieuws zijn, vanwege het legaliseren van cannabisteelt. Israel wil cannabis ook legaliseren. Interessante berichten ook uit Oeganda en Ghana. Daar worstelt de regering met harddrugsverslaafden en overwegen ze ook legalisering van cannabis. En dat Uruguay cannabis gaat leveren aan Duitsland.

Canadese wietbedrijven staan klaar om zich in Nederland te vestigen. In Canada, en enkele andere landen, vinden ze het vreemd dat het eens zo vooruitstrevende Nederland, bovendien een handelsland, kansen laat liggen.

Japan

Thailand en Indonesië komen op WorldWideWeed.com ook regelmatig voorbij in de berichten. Ik type nog enkele landen in het zoekvakje, China, Singapore, Japan. In Japan is de zoon van een van de rijkste mannen van Indonesië gearresteerd met 25 gram cannabis. Hij moet twee jaar de gevangenis in.

Dat lijkt me toch wat overdreven, voor een eeuwenoud plantje dat tot de jaren dertig van de vorige eeuw legaal was. Daarna begon de Amerikaan Anslinger zijn hetze tegen cannabis. Zijn nepnieuws over cannabis verspreidde zich over de wereld en zorgde voor een bijna wereldwijd verbod.

Doodstraf

Maar lijkt twee jaar overdreven? In Indonesië is een Fransman veroordeelt tot de doodstraf. Ok, niet voor cannabisgebruik of -handel. Hij smokkelde een koffer gevuld met 3 kg XTC en amfetamine het land in. Drie kilo, hoeveel pilletjes zijn dat?

Berichten uit Engeland gaan ook richting zware straffen. Dat komt omdat het daar vaak gaat over een combinatie van misdrijven. Een drugsgebruiker die ook een vrouw heeft verkracht of een stadgenoot vermoordde.

Struinen door onderzoek

Na de nieuwsberichten ga ik toch ook maar eens kijken naar de onderzoeken. Vooral om een indruk te krijgen van het Nederlandse beleid. Hebben de Canadezen gelijk in hun verwondering over ons beleid rond cannabis?

Ik ben inmiddels ruim een half uur aan het rondstruinen. Bij het bekijken op WorldWideWeed.com van de berichten over onderzoek, volg ik links en dwaal ik verder over internet.

Onderzoek rondom cannabis

Er is veel onderzoek. Daarbij gaat het over de lichamelijke effecten van het gebruik van cannabis. Sommige onderzoeken richten zich daarbij vooral op het populaire CBD, een cannabis product zonder het psychoactieve THC. Andere onderzoeken bekeken de kans dat mensen overstappen naar harddrugs, de kans dat criminaliteit afneemt bij legalisering en andere psychologische of sociologische effecten.

Legalisering maakt overigens geen nieuwe cannabis gebruikers. Met andere woorden: als mensen niet gebruikten, doen ze dat ook na legalisering niet. Canada zag na legalisering een toename van het aantal gebruikers, met name onder jongeren. Maar dat liep geleidelijk weer terug. En bijzonder, bestaande gebruikers stapt na legalisering van cannabis niet over op harddrugs. Eerder andersom.

Farmaceutische industrie

Het vroegste bericht dat ik kon vinden op worldwideweed.com was van 29 december 2018. Rond die periode kwam er nog wat nepnieuws voorbij rond cannabis en CBD. Die berichten waren in de minderheid, en ik vermoed dat ze kwamen van de farmaceutische industrie.

Geleidelijk, in amper vijf maanden, verandert die berichtgeving. De zakelijke berichten lezend denk ik dat farmaceutische bedrijven zelf in de cannabis industrie zijn gestapt. In het buitenland inmiddels een miljarden business. Waar Nederland inderdaad, als handelsland, kansen laat liggen.

WorldWideWeed.com, enkele berichten:

  • cannabis verbetert levenstandaard van ouderen (link)
  • toename kankerpatiënten die cannabis gebruiken voor pijnbestrijding (link)
  • cannabis kan het verouderingsproces in de hersenen omkeren (link)
  • cannabis gebruikers wegen gemiddeld een kilogram lichter dan niet-gebruikers (link)
  • Coca Cola miljardair gearresteerd met 5000 cannabis planten in zijn privé vliegtuig (link)
  • Yakuza gangster gearresteerd met drugs in headcover van golfstokken (link)
  • etc. zoek linksboven, evenals op mijn site, naar onderwerpen, zoals study, police of Japan. Of gebruik een categorie, zoals wetenschap
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 mei 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *