25 koppen koffie per dag

25 kopjes koffie per dag geen probleem

‘Ik dronk ongeveer 25 kopjes koffie per dag’, zegt Mart. Ik weet dat hij koffie drinkt zoals anderen vroeger rookten, rokers die de ene sigaret met een andere aanmaakten. Ik weet ook dat de koffie van Mart vooral sterke bakken waren. Als ik er twee op had voelde ik dat direcht in mijn hele lichaam.

Mart deed ook in elke kop koffie drie klontjes suiker. Daar was hij mee gestopt toen de doos met suikerklontjes een keer van het aanrecht gleed. Op de grond lagen tientallen klontjes. Het bracht de schok teweeg die Mart liet stoppen met suikerklontjes. ‘Ineens zag ik de ongeveer 75 klontjes die ik per dag binnenkreeg’.

25 kopjes koffie per dag

Nu is hij ook gestopt met 25 kopjes koffie. Niet omdat hij de waarschuwingen las in familiebladen. Die vertellen dat je hartkloppingen krijgen, stijve aders en meer kwalen. Mart heeft eenvoudig zijn werkritme aangepast en daarmee zijn koffiegebruik.

Maar hoeveel schade heeft zijn vroegere inname van koffie hem bezorgd? Het antwoord is, volgens een recent onderzoek, ‘weinig tot niets’. 25 kopjes koffie blijkt volgens de onderzoekers geen probleem. Ze zeggen wel dat je zo’n hoeveelheid waarschijnlijk niet dagelijks moet drinken.

Het onderzoek

De Britse Hartstichting betaalde het onderzoek, dat is uitgevoerd door de Queen Mary Universiteit in Londen. Steffen Petersen en haar team deelden een groep van bijna 8500 deelnemers in drie groepen. Ze baseerden de indeling daarbij op koffiegebruik: minder dan 1 kop per dag, tussen 1 en 3 en tussen 3 en 25 kopjes koffie per dag.

Alle deelnemers kregen zowel een hart-MRI als een infrarood pulsgolfvorm meting via vingersondes. De onderzoekers keken vooral naar vaatwandstijfheid (ati = arteriële stijfheidsindex). Daarbij werden het aantal kopjes koffie en ATI gecorrigeert met individuele factoren, zoals leeftijd, geslacht, voedingsvoorkeuren, alcoholgebruik en dergelijke.

25 kopjes koffie geen probleem

De onderzoekers zagen bij veelgebruikers nauwelijks verschil met mensen die slechts 1 kop koffie per dag drinken. Gemiddeld dronken de deelnemers overigens 5 koppen koffie per dag. Dat zou voor mensen wellicht een veilige marge zijn. Dat wil dokter Metin Avkiran van de Britse Hartstichting graag met verder onderzoek bekijken.

Het ging bij de kopjes koffie vanzelfsprekend om de invloed van caffeïne. Want kopjes en soort koffie verschillen. Een espresso bijvoorbeeld bevat minder koffie dan een gemiddeld kopje, wat niets zegt over caffeïne, en een Tall of Grande Starbucks veel meer.

Caffeïne in koffie

In het algemeen bevelen autoriteiten een volwassen man maximaal 400 mg caffeïne per dag aan. Een gemiddelde kop koffie in Nederland bestaat uit ca. 80 ml koffie. Daarvan is de hoeveelheid caffeïne ongeveer 30 mg.

Je kunt bij je eigen kopje natuurlijk eenvoudig met een maatbeker bekijken hoe de inhoud daarvan is. Een Tall Starbucks is overigens 240 ml, dus ongeveer 90 mg caffeïne. En de Grande is een dubbele Tall, maar die zou zelfs 330 mg caffeïne bevatten volgens sommige bronnen.

Andere dranken

Caffeïne krijg je niet alleen binnen bij koffie drinken. Een blikje Cola van 330 ml bijvoorbeeld bevat ongeveer evenveel caffeïne als een gemiddeld kopje koffie. Bij cola is vooral suiker het probleem. De caffeïne in thee is ongeveer de helft.

Maar in energiedrank zit heel veel caffeïne. De hoeveelheid is echter afhankelijk van het merk en de samenstelling. Het caffeïne gehalte kan volgens diverse bronnen uiteenlopen van 35 tot 250 mg. Een blikje Red Bull van 250 ml bevat echter 80 mg caffeïne. Dat is ongeveer twee keer zoveel als een kop koffie.

Narekenen

Het is op zich interessant het voor jezelf eens na te rekenen. De diverse bronnen, ook van min of meer officiële instanties, komen met verschillende cijfers. En wat ik nog weet van mijn Gaggia is de persoonlijke instelling. Die verhouding bonen en water en andere instelingen lag bij mij lager dan bijvoorbeeld bij Mart, die eenzelfde apparaat had.

25 kopjes koffie vind ik sowieso veel. Ik zit op het gemiddelde van het onderzoek, 5 kopjes per dag. ’s Ochtends 2 of 3 , ‘ss avonds 1 of 2 en ’s middags af en toe 1 kop.

Zie ook bericht ‘Whodunit‘ over o.a. de diefstal van mijn Gaggia koffiemachine of ‘echte koffie‘. Of bekijk de berichten over ‘koffie‘, o.a. hoe je de lekkerste koffie maakt, koffie en psychopaten, onderzoek naar smaakverschillen en de chemicaliën in koffie.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 juni 2019 door in de categorie 2019, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.