bob marley en voetbalvrouwen

Bob Marley, voetbal en onze leeuwinnen

Bij het kijken naar het WK voetbal voor dames hoor ik ineens muziek van Bob Marley. Het komt uit de tuin van de buren. Ik glimlach. De buurman houdt niet van voetbal, weet ik, en al helemaal niet van vrouwenvoetbal.

Bob Marley en voetbal. Ik kijk nog even naar de wedstrijd. Vrouwenvoetbal. Ik kan me voorstellen dat Johan Derksen en mijn buurman het verschrikkelijk vinden. Bij sommige teams zie je nog iets van een systeem, een opstelling zoals het uitstervende 4 4 2. En enkele individuele speelsters hebben bij vlagen zelfs fraaie balopvang, pases en dribbels.

Bob Marley en voetbalwondje

Bij het zoveelste onnodige balverlies door te zacht of te hard aanspelen, slecht veldinzicht of op andere wijze, denk ik aan Bob Marley. Hij werd slechts 36 en het is inmiddels 38 jaar geleden dat hij overleed. Bob Marley was gek van voetbal. Hij werd begraven met zijn gitaar, een knop van een cannabisplant, een bijbel én een voetbal. Ok, en een ring die hij kreeg van Ethiopische prins.

Officieel overleed Bob Marley aan huidkanker. Die begon als wondje aan een teen. Men dacht daarbij eerst aan een voetbalblessure. Het genas niet. Zijn arts consteerde dat het wondje een melanoom was. Een amputatie van de teen had hem waarschijnlijk kunnen redden.

Maar vanuit zijn geloofsovertuiging wilde Bob Marley geen amputatie. De kanker zaaide uit naar maag, longen en hersenen. Vier jaar na het voetbalwondje overleed hij. Veel Jamaicanen geloven echter nog altijd dat hij aan een voetbalblessure is overleden.

Voetbal

Want Bob Marley was muziek en voetbal. Hij vertelde een journalist ooit, ‘als je mij wilt leren kennen moet je voetballen tegen mij en de Wailers’. Een andere veel aangehaalde uitspraak kan zo in een liedje, ‘football is part of I’. Dat is bijna zo krom als ‘de dag die je wist dat zou komen’. Maar juist door de zinsopbouw is het voor altijd aan Bob Marley verbonden.

Als Bob Marley geen muziek speelde was hij aan het voetballen. Of hij rookte een joint, want dat hoorde bij een echter Jamaicaan. Tijdens concerttoernees werden wedstrijdjes voetbal georganiseerd met roadies en concertbezoekers. De populairste voetballer van Jamaica, Allan Cole, was zelfs een tijdje toerorganisator bij Bob Marley and the Wailers.

Damesvoetbal

Wat zou hij nu hebben gevonden van het damesvoetbal, vraag ik me af als ik weer even naar de wedstrijd kijk. Zijn een na oudste dochter Cedella zette het damesvoetbal in Jamaica weer op de kaart. In 2014 ontdekte ze dat vrouwenvoetbal al een tijdje in de ban was bij de Jamaicaanse voetbalbond. Er was geen geld.

Bij de FIFA was het land al van de lijst met vrouwenvoetballende naties gehaald. De 46-jarige Cedella ging aan de slag. ‘Want vrouwelijk voetbaltalent is er genoeg op Jamaica’. Ze organiseerde een geldinzameling en die was een succes. Haar achternaam, die bijna een koninklijke status heeft op het eiland, was daarbij een grote hulp.

Jamaicaans team

Er werd een team samengesteld. Dat team won eind vorig jaar, uiteindelijk met penalties, van Panama. Het kreeg daarmee een ticket voor de WK in Frankrijk. Het is de eerste keer dat er een team uit een Carribisch land meedoet aan de WK voor vrouwenvoetbal.

Ze zijn weliswaar als laatste geklasseerd, maar meedoen is al een overwinning. De Jamaicaanse voetbalbond blijft namelijk tegenwerken. In 2016 werd het team door de bond nog opgeheven. Voor de dochter van Bob Marley een extra stimulans door te zetten.

Cedella Marley

‘Alle landen van de wereld nemen vrouwenvoetbal inmiddels serieus. Maar onze voetbalbond weigert de toekomst van de Raggea Girlz te garanderen. Natuurlijk is het voor een deel een geldkwestie, maar het zijn ook de ouderwetse bestuursleden. Ik blijf dus vechten voor de vrouwen’, zegt de inmiddels 51-jarige Cedella.

Een deel van de erfenis van Bob Marley werd ook gebruikt om het team weer op de rails te zetten. Over die erfenis is door zijn vele vrouwen en kinderen bijna 30 jaar gevochten. Maar er schijnt nu rust te zijn, de erfenis is verdeeld.

Nalatenschap

De nalatenschap van Bob Marley groeit echter nog steeds. Bob Marley is een van de best verdienende overleden artiesten ter wereld. Op de jaarlijkse lijst die Forbes maakt staat hij met 23 miljoen dollar inkomsten in 2018 op de vijfde plaats. Achter Michael Jackson en Elvis, maar voor John Lennon en Prince.

De erfenis komt overigens niet alleen van zijn muziek. Meer dan de helft van de inkomsten komt van producten die in zijn naam zijn gemaakt, zoals de Marley Original Cannabis en de Marley Bongs.

Bob Marley en de lofzang

Wat Bob Marley vond van vrouwenvoetbal is niet bekend. Hij zou er ongetwijfeld een mening over hebben. Wat vrouwenvoetbal betreft is hij te jong gestorven. Dat zijn lied ‘three little birds’ de lofzang van Ajax kreeg hij daardoor ook niet mee.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 juni 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *