Hemingway FOIA en Lennon

Hemingway, Lennon en de FOIA

Heerlijk vind ik dat, een zolder opruimen. Dan kom je nog eens iets tegen. Tenminste als je net als ik een paar keer bent verhuisd en meerdere dozen niet meer hebt uitgepakt. Zo vond ik onlangs een stapel FBI documenten over Hemingway en Lennon, waarvan ik dacht dat ik ze al had weggegooid.

Freedom of Information Act

Ik kreeg ze in 1989 van een Amerikaanse vriend. Het zijn kopieën die hij verkreeg door de wet tot openbaarmaking van bestuur (The Freedom of Information Act). Daarmee kan een ‘burger’ informatie opvragen van de overheid, die verplicht is dit te verschaffen. Onlangs was de Nederlandse variant, WOB in het nieuws, omdat minister Donner vindt dat de wet oneigenlijk wordt gebruikt.

Hemingway en Lennon

FBI document met doorhalingen en aantekeningenDe FBI documenten die ik toen kreeg, al met al ruim 500 kopieën, handelen dus over Ernest Hemingway en John Lennon. Omdat de overheid onderdelen in het landsbelang mag achterhouden, bestaan de documenten uit talrijke doorhalingen en zwarte blokken. Hemingway en Lennon werden door de FBI toentertijd beiden als staatsgevaarlijk beschouwd.

Hemingway in Panorama

Met de documenten en aanvullende informatie maakte ik twee verhalen. Die bood ik datzelfde jaar aan bij de Panorama. Rob Bartlema, redacteur bij Panorama, nodigde me uit voor een gesprek.

Hij vertelde dat ze de verhalen goed vonden, maar dat het gegeven niet geschikt was voor de Panorama lezer. Er was me al eens verteld dat artikelen altijd op Mavo3-niveau moesten worden geschreven. Dat gold zeker voor de Panorama.

De teksten

Met de artikelen heb ik verder niets gedaan. Ik werktes in die periode bezig  aan een film voor de Nederlandse Spoorwegen en een voorlichtingscampagne voor het CAD (Consultatiebureau Alcohol en Drugs). Schrijven was vooral een hobby, waar ik overigens toen ook geld mee verdiende. Maar dat terzijde.

Op mijn eigen blok kunnen de teksten over Ernest Hemingway en John Lennonmingeen een eerste leven krijgen:

Ernest Hemmingway en John Lennon, staatsgevaarlijk

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 september 2011 door in de categorie 2011, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.