digitalisering en digitalisatie

Digitalisering en digitalisatie

‘Dan moet het verschil duidelijk worden tussen digitalisering en digitalisatie’, vertelt Henk-Jan. Hij traint sinds kort managers in het bedrijfsleven. Daarbij komen allerlei nieuwe ontwikkelingen, zowel in theorie als praktijk, aan bod.

‘Theorie is noodzakelijk om de brug te slaan tussen bestaande, oude kennis en de huidige en toekomstige mogelijkheden’, legt hij uit. ‘Maar skills zijn ook belangrijk. Zelf bezig zijn met de nieuwe technologie. De managers moeten van alles zelf doen tijdens de training’.

Woorden als webscrapen, datamining, voice, Google Duplex en meer termen vliegen me om de oren.

Digitalisering en digitalisatie

Digitalisering en digitalisatie vallen me als eerste op. Ik kom die termen regelmatig tegen in de praktijk. Vaak ook in het Engels, digitisation en digitalisation. Er is een wezenlijk verschil, die logisch is maar niet door iedereen wordt begrepen. En dat leidt nog weleens tot verwarring. Zelfs Wikipedia ziet het als synoniemen.

Simpel gedefinieerd zou je kunnen zeggen:

  • Digitalisering is iets wat analoog is digitaal maken
  • Digitalisatie is gebruik maken van je digitale informatiebronnen.

Digitalisering

Bij digitalisering kun je denken aan het scannen van je oude negatieven, het overtypen in een tekstverwerker op je computer van een op papier geschreven tekst, een foto met je smartphone van een met kleurpotloden gemaakte tekening en dergelijke. Op het moment dat je ze op een computer hebt is het gedigitaliseerd.

Digitalisatie

De definitie van digitalisatie zou veel langer kunnen zijn dan de eenvoudige hierboven. Het hangt er vanaf vanuit welke invalshoek je het bekijkt. Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie, formuleert het o.a. als: het gebruik van digitale technologieën om een bedrijfsmodel te veranderen.

Zij wijzen erop dat digitalisatie vaak fout gaat binnen een bedrijf. Bijvoorbeeld doordat alleen op managementniveau wordt omgeschakeld. Er is echter een cultuuromslag nodig in het gehele bedrijf. Digitalisatie vereist ook een andere manier van samenwerking. Documenten die voorheen op kantoor van de ene afdeling naar een andere werden langsgebracht, moeten nu via de computer beschikbaar zijn.

Photoshop en Lightroom

Digitalisering en digitallisatie is ook uit te leggen met een eenvoudig voorbeeld. Wanneer je oude negatieven scant ben je aan het digitaliseren. Dat is een eenmalige handeling per negatief. Daarna kun je het in Photoshop en Lightroom op allerlei manieren bewerken, afdrukken, catagoriseren, bewaren op een harde schijf en dergelijke.

Het werken, beheren en de workflow met Lightroom en photoshop zou je kunnen beschouwen als digitalisatie. In plaats van een negatief ontwikkelen in een donkere kamer, afdrukken op fotopapier, het gedroogde negatief in mappen in een kast bewaren, doe je alles digitaal.

Het is ook duidelijk dat je pas aan digitalisatie kunt beginnen, nadat je iets hebt gedigitaliseerd. Tenzij het al digitaal is natuurlijk, bijvoorbeeld omdat een foto met een digitale camera is gemaakt.

Voice

Voice vond ik overigens ook een interessant onderwerp. De eenvoudigste uitleg is een verwijzing naar Siri van de Apple iphone of de Google Assistant app. Je zou het spraaksturing kunnen noemen of mondeling instructies geven.

Maar het gaat al veel verder. Met een Google Home bijvoorbeeld kun je in je huiskamer of andere ruimte al meerdere commando’s geven en vragen stellen. En door er extra apparatuur aan te hangen kun je met een stemcommando je gordijnen sluiten, de televisie bedienen en nog veel meer.

Henk-Jan is bij voice vooral bezig met het bedrijfsleven. Daar kunnen ze het inzetten voor geautomatiseerd klantencontact, vrij eenvoudig te maken met bijv. Dialog Forms van Google. Ik kom er zeker een keer op terug.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 juli 2019 door in de categorie 2019, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *