Edmond de Rothschild - Rimapere

Edmond de Rothschild wijn

Paulien heeft weer een wijntje van Edmond de Rothschild opengetrokken. Een witte dit keer, want dat past beter bij de warmte. De fruitgeur komt me al tegemoet. Dit zal beslist weer een lekker wijn zijn. Ik neem een slok. Heerlijk. De mild zurige afdronk maakt deze wijn extra fris. Wat inderdaad prettig is bij de warmte van de afgelopen dagen.

Rothschild wijn

De oudste zus van Paulien trouwde een man die zich opwerkte tot directeur van een Rothschild bank. Naast een goed salaris kreeg hij regelmatig dozen wijn. Die kwamen uit de hele wereld van allerlei wijngaarden die eigendom zijn van de Rothschilds.

Wanneer Paulien bij haar zus was geweest stonden er altijd weer een paar dozen in haar kelder. De laatste paar jaar werd het wel minder, de man was inmiddels met pensioen, maar een paar dozen of flessen kreeg ze toch altijd wel mee.

De Rothschild familie

Het verhaal van de Rothschild familie is bijzonder. Lang geleden las ik het eerste deel van de twee boeken ‘the Rise of House of Rothschild’ van Egon Corti. Het vertelt het familieverhaal vanaf 1770 het jaar waarin Mayer Amschel, de stamvader van de dynastie, trouwde.

Hij kreeg vijf zoons die zich verspreidden over Europa. Ze zetten het bankierswerk van hun vader voort. Later bouwden ze aan een veelzijdig imperium met onder andere wijngaarden.

Edmond de Rothschild

Edmond de Rothschild, voluit Baron Edmond Adolphe Maurice Jules Jacques de Rothschild, werd in 1926 geboren. Hij stamt van James (Jacob), de jongste van vijf zoons van Mayer Amschel, de stamvader waarmee de Rothschild dynastie begon. Het wordt ook wel de Franse tak genoemd.

Edmond begon in 1953 los van zijn familie een eigen bank, Compagnie Financière Edmond de Rothschild. Deze private bank groeide uit tot een bankengroep met vestigingen over de gehele wereld. In 1972 kocht hij zijn eerste wijngaard. Dat was Château Clarke, een wijngaard in de Bordeaux die zijn oorsprong heeft in de 12e eeuw.

Wijngaarden

De familie kocht al eerder wijngaarden. Ook de grootvader van Edmond Rothschild, naar wie hij is genoemd, had al wijngaarden en landgoederen. De jonge Edmond, waarover het hierboven gaat, bouwde echter vanuit zijn eigen eerste wijngaard verder.

Na het overlijden van Edmond nam zijn enige zoon Benjamin het bedrijf in 1997 over. Dat bedrijf bestond uit banken, wijngaarden en belangen in andere bedrijven. De wijnen en horeca bracht hij onder in ‘Edmond de Rothschild Heritage’ (website).

Rimapere

De witte Sauvignon die Paulien uitschonk was een Rimapere. Het komt van de wijngaarden die het bedrijf bezit in de regio Marlborough in Nieuw Zeeland. Rimapere is een woord uit het Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw Zeeland. Het betekent ‘vijf pijlen’, zoals die ook voorkomen in het familiewapen van de Rothschilds.

De wijn is ontwikkeld omdat Benjaming een mooie witte Sauvignon in zijn assortiment wilde opnemen. Hij kocht daartoe een stuk grond in Marlborough. Op ruim 20 hectare verbouwt hij de Sauvingnon Blanc druif en op een kleine 4 hectare een Pinot Noir. Sinds 2012 produceert hij de Rimapere.

Meer informatie

  • Website van de familie de Rothschild, met biografieën, bibliografiën en bezittingen. Daar blijkt het enige bezit in Nederland kasteel de Haar in Harmelen.
  • De vijf pijlen in het familiewapen verwijzen naar de vijf zoons van Amschel
  • De wijn is niet in Nederland verkrijgbaar, tenzij een slijter het uit het buitenland haalt. Of je een vriendin hebt die een zwager heeft etc.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 augustus 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *