Vikingen nederzetting

Vikingen brachten meer dan schnitzel

Voor een klant schreef ik enkele jaren geleden een verhaal met de Vikingen. Hij opende een schnitzelrestaurant. In mijn verhaal fantaseerde ik een geschiedenis van de schnitzel. Die liet ik beginnen bij de Vikingen.

Half juli verscheen een onderzoeksrapport, New Horizon at L’Anse aux Meadows, van Paul Ledger en twee collega’s. De titel verwijst naar een Vikingnederzetting in New Foundland. Ze deden daar opnieuw opgravingen en kwamen met meerdere conclusies

Cannabis

Resten van schnitzels, platgeslagen vleeslapjes, vonden ze er niet. Wel vonden ze pollen van humulus. Meerdere media brachten dat als het nieuws dat Vikingen al cannabis naar Canada brachten. De onderzoekers suggereren ook iets in die richting, want cannabis is geen plant die van nature voorkwam in Noord-Amerika.

Uit andere vondsten tijdens de opgravingen blijkt ook dat de Vikingen veel langer in Canada bleven. Tot nu toe werd gedacht dat ze er ‘slechts’ honderd jaar waren. Maar het onderzoek veronderstelt dat ze er minstens 300 jaar verbleven.

Opgravingen

We zagen in Nederland al dat de plek van graven heel belangrijk is. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan de onverwachte opgraving van een oud Skandinavisch schip in het Maximapark, afgelopen april. De Canadese en Britse onderzoekers groeven in New Foundland 30 meter van de plek waar al veel vaker was gegraven.

Daar vonden ze in de veengrond de pollen en deden andere ontdekkingen. Ze vonden bijvoorbeeld stuifmeel van walnoten, mest van rendieren en houtresten. De gegevens uit onder andere koolstof-14 analyse vergeleken de onderzoekers met die van eerdere ontdekkingen.

Humulus

Overigens vonden ze geen pollen van Cannabis, dat is wat veel media er dus van maakte, maar van Humulus. Dat is, zoals ik eerder schreef, een andere tak van de hennep familie. De suggestie die in sommige media wordt gemaakt dat de Vikingen al cannabis (marijuana) gebruikten klopt dus waarschijnlijk niet.

De Vikingen gebruikten hennep voor kleding. Humulus kennen wij als hop, maar niemand heeft het nog over bier gehad. Paul Ledger waarschuwt dat men sowieso voorzichtig moet zijn met conclusies. Stuifmeel en pollen kunnen immers ook door de wind worden verspreid.

Voorzichtig

Waarschuwingen geven andere, niet bij het onderzoek betrokken, wetenschappers ook. Birgitta Wallace twijfelt het sterkst aan de bevindingen van het recente onderzoek. Zij deed uitgebreid onderzoek naar Vikingen in Noord-Amerika. Volgens haar komen de zogenaamde ecofacten niet van de Vikingen, maar van de inheemse bevolking.

Zij gaat er vanuit dat indianen de plaats innamen van de Vikingen, toen deze vertrokken. Het is niet waarschijnlijk dat de Vikingen later weer terugkwamen om nog wat ecofacten achter te laten.

Bovenstaand bericht is geschreven op 1 augustus 2019 door in de categorie 2019, Algemeen, Geschiedenis

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.