WC origami

WC Origami, een cadeautje en tijdverdrijf

‘Dat is WC Origami, leuk hè’, zegt Agnes. Ik heb bij haar de WC gebruikt. Daar zag ik dat het closetpapier op een speciale manier was gevouwen. Het regelmatige patroon toonde direct dat het met opzet zo was gemaakt. Een kreukel door onhandig ophangen van de rol was het duidelijk niet.

‘WC Origami’, herhaal ik, ‘ik had het kunnen bedenken’.

‘Het komt uit het boekje Toilet Paper Origami van Linda Wright. Ik kreeg het voor mijn verjaardag. Heb je het niet zien staan op het lektuurplankje?’

Agnes heeft een plankje in de WC met een paar boekjes, fotolijstjes en frutsels. Dit keer heb ik geen aandacht gegeven aan de collectie.

WC origami. tijdverdrijf?

‘Het is een leuk tijdverdrijf als je daar toch bent’.

Ik begrijp dat ze het weer over de WC Origami heeft en niet over haar lektuurplank. ‘Maar dan wel eentje waar je over na moet denken’, merk ik slim op. ‘Je moet immers eerst al wat voorraad closetpapier aanleggen. Voor je aan het uiteinde van de papierrol een cadeautje voor de volgende bezoeker achterlaat’.

‘In dit geval wel, maar je kunt er ook eentje voor jezelf maken. En die daarna direct ook weer gebruiken’.

‘Ja, maar WC Origami is te leuk om er een ander niet mee te verrassen’

Van der Valk

‘Zo kun je het ook zien inderdaad, als een cadeautje’.

‘Vooral in openbare gelegenheden. Bij Van der Valk of een ander restaurant. Een cadeautje voor de onbekende die na je komt’.

Ik wacht een reactie niet af en loop terug naar de WC om het boekje te bekijken. Er staan bijna dertig vouwmodellen in en twee aanvullende versieringen van toilet papier.

Linda Wright en collega’s

Thuis kijk ik bij Bol.com even naar het boekje. Het blijkt dat Linda Wright meer boekjes heeft geschreven. Die gaan echter over andere decoratie, zoals malle hoedjes en sokken voor golfstokken.

Op Pinterest zijn allerlei afbeeldingen te vinden van WC origami als toilet paper origami. En bij google afbeeldingen vind je er ook veel. Daar zie ik ook de Denker van Rodin in origami. Het is van afbeelding van de denker van Fernando Gilgado Gomez. Het is geen WC origami. Maar het is wel een leuk frutsel op de lektuurplank van Agnes, bedenk ik me.

Origami toevluchtsoord

Op de hulpbron voor Origami vouwers vind ik een pagina over toilet paper origami. Daar beginnen ze met de opmerking waar Agnes en ik het al min of meer over hadden. Er zijn twee manier om WC origami te gebruiken: vouwen terwijl het papier nog op de rol zit of vouwen van een enkel velletje (terwijl je nog zit).

Ze vertellen ook dat de eerste methode vaak in hotels wordt gebruikt. Ik ben in redelijk wat hotels geweest in binnen- en buitenland, maar WC origami heb ik daar niet gezien. Het schijnt in sommige hotels een teken te zijn dat de schoonmaakserice is geweest.

Memetica

Er zijn wetenschappers die WC origami op hotelkamers als een meme zien. Iemand ziet het en geeft het door. Volgens Dr. Susan Blackmore is een meme elk idee dat wordt gekopieerd van persoon tot persoon, of van persoon naar computer, of van telefoon naar computer etc.

Zij heeft het in beginsel over het in V-vorm gevouwen WC-papier. Maar varianten van WC origami in hotels verspreidde zich over de wereld. Met dit bericht draag ik ook daar een beetje aan bij denk ik dan maar.

Enkel velletje

Bij vouwen van een enkel velletje dacht ik aan het doel: je maakt een cadeautje op de rol of speelt zelf even met een velletje. Maar het verschil zit hem in de vorm die je maakt. Sommige figuren, ook in het boek van Linda Wright kun je alleen maken met een los velletje. Vanwege de vouwen die je moet maken.

Op de hulp pagina voor toilet paper vouwers staan ook nog andere origami voorbeelden met toilet papier. Die hoef je niet per se op de WC te maken. Het zijn losse figuren zoals de denker van Fernando Gilgado Gomez. Er staan ook voorbeeld van bruidsjurken, maar dat is geen WC origami. Verre van… het is niet eens origami.

Zie ook berichten ‘Papier kunstenaar‘ of ‘Dubbelgevouwen vel papier

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 augustus 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *