toeristen op weg naar Rijksmuseum

Toeristen, Nederland voert oorlog

Op de website van The Atlantic kwam ik een artikel tegen van René Chun met als titel ‘De Nederlandse oorlog tegen toeristen’. Het bericht is onderdeel van een uitgebreider artikel dat in het september nummer van de analoge uitgave staat. Dat gaat over overlast door toeristen op meerdere plaatsen in de wereld.

In beginsel trok de korte inleiding met de grappige invalshoek mijn aandacht: De Nederlanders hebben brute bezigheden gehad. Van het Romeinse rijk en Viking-invallen tot de Spaanse en Nazi-heerschappij. Maar nu worden ze geconfronteerde met een nog groter leger van indringers: toeristen.

Toeristen door goedkope vluchten

Vorig jaar bezochten 19 miljoen toeristen Nederland, meer dus dan we aan inwoners hebben. Dat komt onder andere door de opkomst van Airbnb en het gebrek aan vliegschaamte, oftewel de lage prijs voor vliegreizen.

Nederland is met 43 vierkante kilometer half zo groot als de staat South Carolina. Het heeft echter de hoogste bevolkingsdichtheid ter wereld. Het aantal bezoekers zal volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) de komende tien jaar nog met 50% toenemen. In 2030 zou dat neer komen op 30 miljoen toeristen.

Overtoerisme

De overheid, geholpen door stedenbouwkundigen en milieudeskundigen, spreekt van overtoerisme. Er komen eenvoudig te veel toeristen en dat schaadt de kwaliteit van ons leven. Het zijn nu nog vooral klachten door ongemak. Zoals drukte op straten, vandalisme door alcolhol en verontreiniging door overgeven en urineren (in bloembakken en door brievenbussen).

Vroeger zou je nog kunnen denken dat het vooral Britse jongeren zijn die niet gewend zijn aan ons bier. Of jongeren die komen voor de coffeeshops. Maar we weten inmiddels dat allerlei soorten toeristen voor overlast zorgen. Dan zie ik die Japanners voor me die de bloemenvelden rond Lisse platlopen voor een selfie.

Amsterdam

De meeste schade doet zich voor in Amsterdam. Dat lijkt logisch omdat het een grote stad is met musea, rondleidingen door de grachten en veel middeleeuwse en moderne architectuur. Maar ik denk dat andere in verhouding dezelfde ontwikkeling gaan meemaken. Utrecht is hard op weg. In de provincie zijn echter ook interessante musea.

En afstanden maken zijn de meeste toeristen van huis uit wel gewend. In Nederland krijgen ze bovendien een van ’s wereld beste verkeersnetwerken, over de weg, per spoor en overig openbaar vervoer.

Maatregelen

De schade is aanzienlijk. Met name Amsterdam heeft inmiddels allerlei maatregelen genomen in een poging de overlast te beperken. De bouw van nieuwe hotels is in een groot deel van de stad tijdelijk verboden. Er zijn nieuwe en hogere boetes voor bijvoorbeeld openbaar plassen, dronken gedrag en rustverstoring. De Airbnb-verhuur heeft beperkingen gekregen; het mag nog maximaal 30 nachten per jaar per eenheid.

Op toeristen gerichte bedrijven, vooral in de historische binnenstad, krijgen ook te maken met verboden en/of beperkingen. Bijvoorbeeld fietsverhuurbedrijven en horeca krijgen daarmee te maken. Vanaf januari 2020 zijn rondleidingen door de rosse buurt verboden. En geleidelijk zijn, door nieuwe overheidsvoorschriften, veel coffeeshops gesloten of gaan ze sluiten.

Bestemmingsbeheer

Volgens het NBTC zorgen vooral dagjesmensen voor overlast. Daarom denkt Amersterdam aan belasten van deze groep toeristen. Het NBTC veranderde haar beleid daartoe al van bestemmingspromotie naar bestemmingsbeheer.

Onderwijl staat het beroemde gedoogbeleid onder druk. En sociologen zien een toename van vreemdelingenangst. Het anti-toeristengevoel leeft sterk in Amsterdam. Wellicht dat supersnelle verbinding naar het oosten van het land kan helpen. Daarmee verspreid je de toeristen over het land. Naar een gebied waar de mensen nog gastvrij zijn voor vreemden en er zelfs op veel plaatsen nog touwtjes door de brievenbus hangen.

Boston

De uitgever van The Atlantic zit in Boston. Die plaats is in oppervlakte vergelijkbaar met Amsterdam (232 tegen 218 vierkante km). Het inwonersaantal ligt iets lager (685.000 tegen 821.000). Het is een van de oudste en rijkste stad van Amerika.

Ik vond Boston een van de meeste steden van Amerika. Het is historisch gezien een interessante stad en ik vond het zelfs een beetje een Nederlandse uitstraling hebben. Ik dacht  dat Nederlanders er in het verleden een rol hebben gespeeld. Maar dat blijkt, ik las de wiki er nog even op na, niet zo te zijn. De enige band is de stedenband met … Amsterdam.

The Atlantic

The Atlantic is een cultuur- en literatuur tijdschrift. Op de website behandelt de redactie dagelijks ook andere onderwerpen. Het eerste nummer van the Atlantic Monthly verscheen in november 1857. Het tijdschrift is opgericht door Francis Underwood (geen familie van Kevin Spacey) en enkele schrijvers, waaronder Ralph Waldo Emerson.

Wellicht ook interessant: het bericht ‘Oma’s sekstoerist buddy‘ of ‘Nieuwjaarsavond in New York

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 augustus 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *