ontdekt door Apple

Ontdekt door Apple, het overkwam John

John werd ontdekt door Apple. Het is een bizar verhaal, nu ik er op terugkijk. Drie maanden geleden ging ik bij John langs. Hij was net terug uit de Verenigde Staten. Daar kwam hij de afgelopen twee jaar regelmatig, wist ik. Maar wat hij daar deed bleef in nevelen gehuld.

Af en toe liet John iets doorschemeren. Het ging meestal niet verder dan woorden als Carrière, Apple, Cuptertino en dergelijke. Door dat laatste woord wist ik dat het niet over de appels van The Beatles ging. Want het super moderne hoofdkantoor van Apple Inc staat in Cupertino.

Die plaats kwam overigens alleen ter sprake als John vertelde over de reis. John vloog altijd eerst naar San Francisco. Daarna was het een gevarieerde reis. Soms haalde een helicopter van Apple hem op. Andere keren vloog hij door naar San Jose en nam de trein naar Cupertino. Of hij huurde een auto en reed vanuit San Francisco of San Jose naar het Apple hoofdkantoor.

John werd ontdekt door Apple

Het reisverhaal was het enige concrete dat ik had. John is van al mijn vrienden het meest met computers bezig. Ik verwachte daarom dat het daar iets mee te maken had. Tot drie maanden geleden. Toen vertelde John hoe hij werd ontdekt door Apple.

‘Ik weet nog precies wanneer het was’, begint John. ‘Het was op donderdag 19 oktober 2017. Ik zat naar een film te kijken op Netflix. De telefoon ging om 22.17 uur zag ik op de klok. Wie zou dat zo laat nog zijn. Even dacht ik nog het te laten gaan. Na de film zou ik wel even kijken welk telefoontje ik had gemist. Maar ik stond op en zag een vreemd nummer 1 408 996 en daarachter nog vier cijfers’.

‘Amerika dus’, merk ik op.

‘Ja. Dat wist ik ook. Ik had weinig zin in een wervend gesprek met aanhangers van Tony Robbins of dergelijke Amerikaanse liefstyle coaches. Maar die werken met call centers in Ierland. Ik nam op en het bleek een medewerkster te zijn van Apple, Sally McKinnon’.

Telefoontje van Apple

‘Ze vertelde dat ze van Apple was en daarna stelde ze diverse vragen over mij. Na vijf of zes antwoorden was ik het zat. Geïrriteerd vroeg ik naar de bedoeling van haar verhoor of ze wist dat het in Nederland tegen middernacht liep’.

‘Het is daar minstens acht uur vroeger’.

‘Dat realiseerde ze zich wel. Ze excuseerde zich en zei dat ze later, de volgende ochtend Nederlandse tijd, zou bellen of mailen’.

‘Nooit meer wat gehoord zeker?’, stel ik een onlogische vraag.

‘Natuurlijk wel. Anders was ik de afgelopen twee jaar niet regelmatig naar Amerika gevlogen. Ze belde de volgende ochtend. Het zal daar middernacht zijn geweest’.

Vliegreis naar Apple

‘Ze vertelde dat ze met een project bezig waren en daar nog niets over kon zeggen. Het zou wel interessant voor me zijn en of ik bereid was te komen luisteren naar hun voorstel. Vanzelfsprekend zou Apple de gehele reis verzorgen’.

‘Had je de avond ervoor het telefoonnummer al gecontroleerd?’

‘Nee. Maar dat was ook nog niet nodig. En later ook niet. Nadat ik zei dat ik het heel leuk zou vinden naar het Apple hoofdkantoor te komen, overigens nog steeds met wat wantrouwen, had ik 5 minuten later een bevestiging in mijn mail. En diezelfde dag tegen zessen kreeg ik een mail met een open vliegticket, uitleg en NDA’.

‘Geheimhoudingsverklaring’.

‘Ja een Non Disclosure Agreement. Een week later vloog ik voor het eerst naar Apple Inc’.

Ontdekt door Apple

‘Ik kan het nu wel zeggen. Zoals je weet zing ik altijd in de auto, zeker als ik alleen ben. Via Siri is mijn zangtalent ontdekt door Apple’.

Ik kijk wat ongelovig neem ik aan, want John reageert. ‘Echt, ik ben via Siri ontdekt door Apple. Je weet toch dat een computer continu meeluistert om het te horen als je Siri aanroept. Daarbij vangen ze veel meer op dan alleen die woorden. Vier jaar geleden begonnen ze een project om talenten te ontdekken’.

‘Een beetje zoals met die Esmee Denters bij Youtube’, merk ik op.

‘Ja zoiets, alleen ging dit project verder dan zingen. Bij mij was het zingen, maar er werden ook schrijvers, humoristen en dergelijke ontdekt door Apple’.

Het project

‘En die geheimhoudingsverklaring’.

‘Dat was achteraf logisch. Het was een serieus experiment. En het is nog heel lang doorgegaan, terwijl de maatschappelijke opinie al aangaf dat men geen afluisterpraktijken van Siri, google en anderen wilde. Behalve dan voor de gewenste diensten’.

‘Je ben regelmatig naar Amerika geweest. Hoe serieus was het dan en mag je er nu dus wel over praten’.

‘Het was een fantastische tijd. Ik kreeg zangles, podiumlessen en meer van wat zij dachten dat nodig is bij een zangcarrière. Ik zei al dat het een serieus project was. Mijn onkosten werden vergoed en ik kreeg betaald voor eventuele inkomstenderving door de vrije dagen die ik moest opnemen’.

‘Het blijft ongelooflijk klinken’.

Voortijdig beëindigd

‘Tja. Het project is uiteindelijk gestopt. Officieel vanwege de huidige onrust rond voicesystemen. Maar ik denk dat er intern bij Apple ook mensen waren die het project niet ok vonden, niet hun corebusiness’.

‘Je bent in ieder geval een ervaring rijker, zoals dat heet’.

‘Dat zeker en ik kreeg een eindbedrag. Enkele van de ongeveer 80 deelnemers noemden het smartegeld. Maar dat is onterecht, want het was een mooie tijd. En persoonlijk vind ik het idee om zo ontdekt te worden wel modern. Ontdekt door Big Brother’.

Zie ook bericht ‘voorspellende gave‘ of ‘Mol.com, het totaalplaatje‘. En bovenstaand bericht is natuurlijk verzonnen… maar het had zomaar gekund.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 september 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *