jouw epub in tien minuten

Jouw eigen ePub in tien minuten

Jouw eigen ePub in tien minuten. Regelmatige lezers van deze site weten dat ik drie jaar geleden eenzelfde bericht schreef. De titel luidde ‘een ePub maken in 30 minuten’. Die methode werkt voor mij nog steeds het best. Maar er zijn meer manieren om een ebook te maken.

Ik heb voor Kees, een relatie, een andere methode bedacht, op basis van zijn situatie. Die werkwijze kan wellicht ook voor anderen prettig werken. En ja, tien minuten is een rekbaar begrip. Het hangt er vanaf waar je begint te tellen.

Vier gratis programma’s

De “Jouw eigen ePub in tien minuten”- methode maakt gebruik van vier gratis programma’s. Ik ga er bij de tien minuten vanuit dat die programma’s al zijn geïnstalleerd. Vanzelfsprekend heb je je verhaal ook al klaar en zijn de afbeeldingen verzameld. En je hebt nagedacht over de opmaak.

De drie programma’s zijn OneNote (gratis bij Windows), OneNote Batch (de gratis demo-versie is voldoende), HelpNDoc (de gratis versie) en Sigil (gratis).

OneNote

jouw epub in tien minutenWe beginnen met OneNote. Ik ben sinds een paar jaar verslaafd aan OneNote. Je kunt er vrijwel alles mee op het gebied van notities. In een later bericht kom ik er nog eens op terug. OneNote gebruiken we bij het maken van “jouw eigen ePub in tien minuten” om de structuur en inhoud van je ebook vast te leggen.

Begin met het maken van een nieuwe sectie in een notitieblok. Elk hoofdstuk en paragraaf krijgt een eigen pagina. Je knipt en plakt eenvoudig je verhaal in deze sectie. In de afbeelding hiernaast zie je een structuur.

Ik neem aan dat je het verhaal in een tekstverwerker, bijv Word, hebt geschreven. Daar heb je wellicht al opmaak aangebracht, zoals vet, italic en letterkleur. Dat wordt bij knippen en plakken meestal goed meegenomen. Zo niet, dan kun je dat vanzelfsprekend naar wens aanpassen in OneNote.

OneNote Batch

We laten OneNote geactiveerd en starten OneNote Batch. Het is een handig programma dat extra mogelijkheden geeft aan OneNote. We hebben slechts een functie nodig, daarvoor is de demo versie toereikend.

In OneNote Batch zie je links jouw notitieblokken en secties die je in OneNote hebt gemaakt (daarom moet je OneNote geactiveerd houden). Vink daarin de sectie aan waarin je “jouw eigen ePub in tien minuten” hebt gemaakt. Kies daarna in het menu de optie ‘Export’ en in het knoppenlint de optie ‘Export pages to HTML’.

Kies de map waarin je de html-bestanden wilt plaatsen. Bij ‘export object’ kies je pages. De GEM-optie negeer je (niet aanvinken) en als je links mee wilt nemen in je ebook vink je ‘convert OneNote links’ aan. Alles ingesteld? Druk dan rechts op de grote blauwe knop met pijl.

Zie hieronder het geheel in mijn voorbeeld situatie (sectiekeuze, instellingen en resultaat):

jouw epub in tien minuten - onenote batch

HelpNDoc

OneNote en OneNote Batch kunnen we sluiten. We openen nu HelpNDoc. Het is verstandig om eerst het standaard uitvoerpad te veranderen (zie bij meer informatie hieronder). Na het opstarten zie je drie ‘common tasks’. Kies ‘Import …’ (import existing files). Kies in het nieuwe venster de onderste optie ‘Folder’ (import all known files etc.).

Geef de map aan waar de bestanden staan die je zojuist in OneNote Batch hebt gemaakt. LET OP, dat is niet de map die je opgaf in OneNote Batch (zie bij meer informatie hieronder). Druk op ‘Importeer’. De html-bestanden worden ingelezen. En je keert terug naar een hoofdscherm. Daar kun je nog wat gegevens invullen, zoals titel, auteur, copyright e.d.

jouw epub in tien minuten - HelpNdoc

Ga nu naar ‘Generate Help’ linksboven en kies ePub eBook. Het ebook wordt direct gemaakt. Kies onderin de optie ‘Open Location’ om direct naar de map te gaan waar jouw eigen epub in tien minuten staat.

Jouw epub in tien minuten

In principe is jouw epub in tien minuten nu klaar. En lukte het inderdaad in tien minuten? Wellicht de eerste keer niet. Maar als je de procedure nog eens doorloopt zal het steeds sneller gaan.

Tot voor kort was Windows Edge het handigste programma om ePub’s te openen. Maar die functie is bij update niet meer aanwezig. Een alternatief is UnderCover.

Waneer je jouw epub opent zie je dat het niet is wat je wilde. Er zijn twee dingen die je kunt doen:

  • Aanalyseren waar het fout ging en aanpassingen doen in OneNote en de procedure nog eens doorlopen. Of
  • Sigil gebruiken. Dat is sowieso handig om de ‘advertentieregels’ van HelpNDoc e.d. weg te halen.

Sigil

Open Sigil met jouw epub. Open links een willekeurig xhtml-bestand. Daar in staat een regel met ‘https://www.helpndoc.com’ en een tekst die per xhtml-bestand verschilt. Die willen we allemaal verwijderen uit ons epub.

Onderin heb je de zoek- en vervangfunctie van Sigil. Zet daarin de mode op ‘Alle HTML files’ en op ‘Regex’ (dus niet ‘normal’). Met Regex heb je allerlei extra zoekmogelijkheden. Bijvoorbeeld zoeken op tekststrings die niet gelijk zijn, zoals in de ‘advertentieregels’ van HelpNDoc.

De string verwijderen

De Regex-code voor het zoeken op een willekeurige tekst string is .*? (punt-asteriks-vraagteken).

Om de gehele tekststring te vangen moeten we deze code twee keer gebruiken. Het eerste gedeelte kopieer je vanzelfsprekend uit het gekozen xhtml-bestand. De rest type je zelf even in. Klik eerst even op Find om te kijken of het goed gaat, de gehele gevonden tekst wordt dan geselecteerd. Daarna kun je op Replace/Find of direct op Replace All klikken. Hieronder nog even de situatie voor je op Replace klikt.

jouw epub in tien minuten - HelpNDoc

Hetzelfde doe je daarna nog voor de regel: ‘Created with the Personal Edition of HelpNDoc:’. Daartoe selecteer je de gehele string van <p> t/m </p>, zoals hieronder. En plak dat in de Find-regel.

jouw epub in tien minuten

Meer informatie

  • OneNote Batch houdt de structuur van je OneNote aan. Daarvoor maakt het mappen aan onder het door jou opgegeven ‘export path’. Daaronder komt eerst een submap met naam van het notitieblok en daaronder een submap met de naam van de sectie waarin de html-bestanden van jouw epub staan. Die map moet je selecteren in HelpNDoc bij importeren.
  • In HelpNDoc het standaard uitvoer pad veranderen? Ga naar File in de menubalk en kies ‘Options’. Bij ‘Custom Paths’ kun je jouw voorkeur opgeven.
  • Over HelpNDoc nog even het volgende. De gratis versie zet ‘advertentie-regels’ in de epub. Met Sigil kun je die verwijderen. Koop je de Professional-versie dan zitten die regels er niet in. Het scheelt een paar stappen.
  • Er zijn een paar dingen in je opmaak die je wellicht alsnog het best in Sigil kunt aanpassen. Dat is op zich niet ingewikkeld als je de structuur van een epub kent en iets weet van stylescheets. Kijk daarvoor eventueel nog even naar mijn vorige teksten over het maken van epubs.
  • Ja, ik weet dat er wellicht nog eenvoudiger manieren zijn om een epub te maken. Maar ik houd niet van allerlei overbodige code. Word kun je bijvoorbeeld ook gratis converteren naar epub. Maar aanpassen is daarna niet eenvoudig.

Hieronder nog even de stappen achter elkaar om jouw eigen epub in tien minuten te maken.

  1. Maak in OneNote een sectie en zet jouw verhaal er gestructureerd en opgemaakt in (that’s all folks)
  2. Exporteer deze sectie met OneNote Batch naar html-bestanden
  3. Maak er met HelpNDoc een epub van
  4. Pas de epub aan naar jouw wensen of
  5. Begin opnieuw bij punt 1 en pas de opmaak aan.
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 september 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *