
KLM Open 100ste editie, op de finaledag
Gisteren ben ik bij de finale van het KLM Open golftoernooi geweest. Op uitnodiging natuurlijk. Want vanuit mezelf zou ik er niet snel naartoe gaan. Evenmin als naar de formule 1 of een snookerwedstrijd. Waarom ging toch op de uitnodiging in?
Vanwege de sfeer. Het is buiten de sportieve activiteit vooral leuk om zo’n evenement mee te maken. Het live toeschouwer zijn is immers anders dan voor de televisie zitten of het zelf beoefenen van een sport. Daarnaast is het ook de organisatie van zo’n live evenement te zien en hoe andere mensen het beleven.
Organisatie KLM Open
Het KLM Open was zondermeer goed georganiseerd. Dat begon met de twee enorme parkeerplaatsen bij Schiphol. Met de vooraf ontvangen QR-code voor parkeren kwamen we daar eenvoudig en snel binnen. Vandaar brachten pendelbussen de bezoekers naar de golfbaan.
Dit jaar was dat de voor de eerste keer The International in Badhoevedorp. De eigenaren van die golfbaan spreken liever van The International|Amsterdam. De officiële ingang ligt volgens hen aan de Oude Haagseweg., maar op de kaart is het aan het eind van de Koekoekslaan.
De bussen reden echter over de Nieuwemeerdijk langs de Ringvaart naar het begin van de Koekoekslaan. Daar was aan de andere kant van de golfbaan een grote parkeerplaats gecreëerd.
Ticket lane KLM Open
Vanzelfsprekend was daar ook de entree van het KLM Open. Op de borden die het tijdelijke gebouw omringden hingen ter verwelkoming portretten van de voorgaande 99 winnaars van de KLM Open.
In de welkomsthal waren enkele stands van sponsors waar geïnviteerde bezoekers hun ticket konden halen, als ze die nog niet hadden ontvangen. Daarna moest je met ruim honderd man langs drie dames van de ticketcontrole. Als in een trechter drongen de aanwezigen zich naar deze ticketcontrole.
Dat toonde het enige minpuntje in de organisatie, vooral toen ik zag dat enkele kinderen in de verdrukking kwamen. Een zogenaamde ‘ticket lane’ had hier sympathiek geweest. Bovendien zou het een grappige verwijzing kunnen zijn naar de afbakeningen op de baan. Maar het zou telkens een tijdelijk probleem zijn bij het binnenkomen van weer een buslading bezoekers, zal de organisatie hebben gedacht. Wellicht dat ze daarom voor de makkelijkste oplossing koos.
Stands met golfproducten
Na de ticketcontrole liepen we een route langs stands met golfreizen, golfkleding en andere golfproducten. De meeste mensen liepen deze barrière echter snel voorbij om na 300 meter stands in The Village te komen. Daar waren de activiteiten voor kinderen, de clinics, de wedstrijdjes voor bezoekers en de horeca.
Voor de golfwedstrijd moest je over een bruggetje naar de golfbaan. Voor je die vanuit The Village bereikte kwam je langs een fotogalerij waarin de geschiedenis van KLM werd uitgebeeld. De foto’s toonden onder andere de ontwikkeling in KLM kleding, stewardessen en activiteiten. Ze deden me denken aan KLM-foto’s die we in het archief van Polyvisie hadden.
Vrijwilligers
De holes op de golfbaan waren afgebakend met touwen. Achter die touwen mochten de bezoekers staan of wandelen naar een betere positie of andere hole. Op verschillende plaatsen stonden vrijwilligers in KLM-blauwe kleding. Ze hadden verschillende taken.
Enkele van hen hanteerden bordjes met ‘stilte’ en ‘silence’. Die werden omhoog gedaan wanneer een golfer ging afslaan, chippen, pitchen of putten. Anderen haalden af en toe een deel van de afbaking weg om bezoekers te laten oversteken naar de andere kant van een baan. Opvallend aan deze vrijwilligers was hun leeftijd; stuk voor stuk waren het 60+ers.
Golfen
Ik concludeerde vrij snel dat dat ik golfen vooral een leuke sport vind om zelf te beoefenen. Het argument dat je kunt leren door naar anderen te kijken, vind ik onzin. Golfen is waarschijnlijk de meeste gezonde sport. Maar het is ook de meest persoonlijke. Verbeteren kan daarom alleen door specifiek op jou gerichte aanwijzingen.
En ik bevestigde voor mezelf dat het geen kijksport is. Het was leuk rond te lopen en de golfers te zien in hun voorbereiding. Want het is vooral, ook voor hen, wachten en lopen. De ene golfer keek telkens in zijn boekje, een ander maakte meerdere oefenslagen enzovoort. Leuk om te zien, maar niet meer dan dat.
Bezoekers aantal
Voor de aankomst hoorde ik dat tijdens de vier dagen KLM Open ruim 40.000 bezoekers werden verwacht. Ik weet niet of die netjes gespreid over de vier dagen zouden komen, maar waarschijnlijk waren er de eerste dag minder bezoeker dan op de finaledag. Er zouden zich dus tegen de 15.000 mensen op en rond de baan bevinden, schatte ik.
Anders dan in een voetbalstadion was minstens tweederde van de bezoekers continue in beweging. Dat waren voor de helft de mensen die op de baan tussen de holes liepen. De andere helft liep in The Village. Het overblijvende derde deel zat op een van de tijdelijke tribunes.
Bezoekers typen
Ik vermoedde aan het eind van de middag dat je drie typen bezoekers kunt onderscheiden: lopers, zitters en horecaklanten. De lopers willen de golfers van dichtbij zien. Ze zijn betrokken bij het spel. Het kan zijn dat ze een bepaalde golfer van hole naar hole volgen of ze lopen wat rond en kijken her en der onafhankelijk van de spelende golfer.
Een andere groep lopers bekijkt attracties in The Village, nuttigt een versnapering en bekijkt de shops in de stands. De zitters nemen plaats op een tribune en zien de golferskaravaan aan zich voorbij trekken. De horecaklanten bevinden zich hoofdzakelijk in een sponsorruimte of in het clubhuis. Vanzelfsprekend liepen de typen door elkaar.
Het clubhuis
Met name de bezoekers in het clubhuis bleken honkvast. Het clubhuis was alleen toegankelijk voor leden en genodigden van de organiserende golfvereniging. We zijn er drie keer binnengelopen en zagen er steeds dezelfde mensen.
Op zich heeft The International overigens een fraai clubhuis. Het is ontworpen door bureau Mecanoo en ingericht door Piet Boon. De Britse golf professional Ian Woosnam ontwierp de baan van de golfvereniging.
Golfbaan
Iemand vertelde dat het daarmee de enige baan in Nederland is die door een golfpro is ontworpen. Dat is vanzelfsprekend onzin. The Dutch, waar de twee voorgaande KLM Open werden gespeeld, is immers door de veel bekendere golfer Colin Montgomerie.
In het Caddieboekje, zeg maar het programmaboekje van KLM Open, lees ik dat voor de baan 3,5 miljoen kubieke meter grond is aangevoerd. Hiermee werd een sterk glooiende, heuvelachtige baan gecreëerd.
Whole in Two or Three
Die glooing leverde mijn sensatie van de dag. We liepen langs een hole, ik meen hole twaalf. Een vrijwilliger maande ons even te stoppen. Voor ons, achter een lage heuvel, stond een golfer in een struikerige omgeving achter de rough op het punt zijn bal te slaan. We keken achter ons en zagen alleen een nog hogere heuvel.
Daarachter moest ergens de vlag staan, zeker honderdenvijftig meter van ons vandaan. De golfer sloeg en kort daarop ging een luid gejuich op rond de green. De bal was direct in de hole gegaan. Geluk natuurlijk, gelet op de afstand en het zicht. Maar daarom niet minder bijzonder.
De dag
En dat was de dag op zichzelf ook. Niet per dus vanwege het golfen. Het was prachtig weer, alles was goed verzorgd, fraaie omgeving om vliegtuigen te spotten en ik heb tijdens de KLM Open 2019 mijn 10.000 stappen per dag ruimschoots gehaald enzovoort.
Meer informatie
- De KLM Open 2019 beleefde niet alleen de 100ste editie. Het is ook het jaar van het 100-jarig bestaan van KLM. Is dat toeval. Ja. Het golftoernooi begon als Dutch Open in 1912. De twee jaar daarna ging het direct al niet door. Daarna was de enige onderbreking, van vijf jaar, de Tweede Wereldoorlog. KLM was sponsor van het toernooi van 1981 tot 1990. In 2003 werd het opnieuw sponsor. Was er toen wellicht al iemand aan het rekenen om te zien of de 100ste van beide overeenkwam? Ik denk het niet.
- Het golftoernooi is negen keer gewonnen door een Nederlander. Drie keer was D. Oosterveer de beste, twee keer Joost Luiten en een keer Maarten Lafeber.
- Er werd in die 100 aflevering van het toernooi op verschillende banen gespeeld. In het begin vooral op de Haagsche (19x). Later vooral op de Hilversumsche (26x), de Kennnemer (22x) en de Noordwijkse (11x).
- Het prijzengeld stijgt elk jaar. Dit jaar was de totale prijzenpot 2 miljoen euro. Sergio Garcia kreeg met zijn overwinning 333.330 euro. Voor zijn 70ste plaats, de laatst met aanspraak op prijzengeld, ontving Sebastiaan Soderberg 3.650 euro. Beste Nederlander in de eindklassering werd Wil Besseling. Hij kreeg 60.000 euro voor zijn zevende plaats. Van de gewonnen bedragen moeten vanzelfsprekend allerlei kosten worden betaald en uiteindelijk deelt ook de belasingdienst mee.
- De KLM Open is onderdeel van de Europese Tour. In 2017 sloeg de Finse golfer Mikko Ilonen de 1000ste hole in one van deze tour.
- Golfen is waarschijnlijk de meeste gezonde sport, schreef ik hierboven. Dat vind ik, omdat je in de natuur een lange wandeling maakt waarbij je allerlei bewegingen maakt. Maar ik denk dat niet alleen. Er is ook onderzoek naar gedaan. Bijvoorbeeld:
- Murray en zijn team onderzochten in 2016 de relatie tussen golf en gezondheid (PDF - 426,21 KB).
- Spaanse onderzoekers keken naar spierkracht en golfvaardigheid (PDF - 259,21 KB).
- Lane en Jarrett zagen in hun onderzoek dat golfen ook heel gezond is voor ouderen, maar dat het geen chagrijnige oudjes moeten zijn (PDF - 158,39 KB).
- En voor wie meer van cijfers en statistieken houdt heb ik nog een infographic gevonden (PDF - 426,21 KB).
Zie ook het bericht ‘Bewegingsstoornis Golferitus‘ of een ander bericht over golfen
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Slagroom schaamte en de voetafdrukkenNieuwer: Waarom hebben heksen bezemstelen ? »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.