niet meer aardig

Niet meer aardig zijn! Assertief?

Tijdens een bezoek aan een café zie ik Robert staan. Ik had het afgelopen jaar meerdere leuke gesprekken met hem. Nu is het alweer even geleden dat ik hem zag. Hij staat achterin de ruimte en spreekt duidelijk geaggiteerd met iemand die ik niet ken.

Robert?, hoor ik een vragend stemmetje in mijn hoofd, die is de toch rust zelve. Zijn lichaamshouding is ook anders valt me op of als ik wat langer kijk.

Als ik zie dat het gesprek eindigt loop ik naar hem toe. ‘Ha Robert, hoe is het?’, open ik met een vriendelijke stem en een glimlach.

Bitse rentree

‘Goed’ is het korte en bits uitgesproken antwoord. Natuurlijk, denk ik, hij heeft net een heftig gesprek achter de rug.

‘Ok’, reageer ik, enigszins beduusd.

‘En met jou?’, vraagt Robert wederom bits en afgemeten.

‘Met mij gaat het ook goed. Leuk om je weer eens te zien’, probeer ik een wat langere zin te formuleren.

Niet meer aardig

Dan wenkt Robert me naar een hoek van het café. Daar aangekomen zegt hij, ‘ik kan het jou wel vertellen. Ik ben assertiever geworden’. Ik knik slechts, nog op mijn hoede.

‘Ik vond mezelf te aardig’, gaat Robert verder. ‘Een collega zei dat ik meer respect voor mezelf moest hebben. Meer mezelf moest zijn in plaats van een pleaser. Hij bedoelde het goed, dus dacht ik er over na. En hij had gelijk. Ik ben te aardig en pas me teveel aan bij wat anderen van me willen. Geen nee durven zeggen, begrijp je wat ik bedoel?’.

Ik knik nogmaals. Ter bevestiging dit keer.

Experimenteren

‘Dus besloot ik niet meer aardig te zijn. Ik ben gaan experimenteren. Hartstikke leuk en interessant jongen.’

‘Wat is niet meer aardig zijn?’, vraag ik.

‘Nou, bijvoorbeeld wat ik zojuist deed’.

‘Dat vond ik inderdaad niet aardig. Maar eigenlijk eerder vervelend en ik vond het niet zoals ik jou ken. En met wat je nu verteld leek het wel geacteerd, niet echt’.

Het experiment

‘Ok. Het was niet helemaal geacteerd. Ik kwam net uit het gesprek met die idioot’.

‘Niets voor jou om dat van iemand te zeggen’.

‘Klopt. Maar goed het experiment was leuk. Ik ben eerst met wildvreemden gaan experimenteren. Gewoon tegendraads zijn. Bijvoorbeeld net even een andere mening hebben dan die een ander kort daarvoor verkondigde. Dat was al geweldig. En nee zeggen, ook al waren er soms dingen die ik wel leuk zou vinden om te doen. Geen uitleg geven natuurlijk, want dan zou ik mezelf teveel bloot geven’.

‘Ik zie het voor me en kan me er iets bij voorstellen’.

Meer respect

‘Natuurlijk deed ik het niet continu. Maar de reacties verraste me. Ze waren positief. Ik voelde niet alleen mijn eigen kracht veel meer, mezelf. Het voelde al controle hebben over mezelf. Bij de anderen merkte ik ook een soort respect. Toen ik het geleidelijk bij collega’s en bekenden ging doen merkte ik dat hun houding naar mij veranderde. Het leek alsof ze meer respet voor me hadden’.

‘Ze hebben meer respect’.

Robert kijkt me vragen aan.

‘Ze hebben meer respect’, herhaal ik. ‘Als het alleen maar leek of ze meer respect hadden dan heb je er weinig a

‘Je hebt gelijk, wil ik in dit geval wel toegeven’, reageert Robert lachend.

Houding

‘Ik zag al dat je lichaamshouding ook anders is. Alsof je groter bent of zoiets’.

Robert glimlacht. ‘Het gaat natuurlijk over ander gedrag bij de metamorfose, maar er is inderdaad een lichamelijk effect. Dat hoor ik vaker. Zelfs van mensen die niet weten waarom, maar wel de verandering zien’.

En zo gaat het gesprek nog even verder. Tot we een biertje krijgen aangeboden van de man met wie Robert kort daarvoor in discussie was. Een verzoenend biertje waar Robert geen nee tegen zegt.

Zie ook bericht ‘Ik ben arrogant

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 november 2019 door in de categorie 2019, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *