Onbewerkte voeding

Onbewerkte voeding: 10 redenen om er meer van te eten!

We zijn allemaal wel bewust van het feit dat groente, fruit en andere heerlijkheden uit de natuur gezond voor ons zijn. Toch zijn er nog altijd zat mensen die te weinig van deze onbewerkte voeding (zoals dit heet) binnenkrijgen. We gaan je daarom laten zien, welke 10 pluspunten het consumeren hiervan met zich meebrengt.

10 voordelen van onbewerkte voeding

Hieronder een aantal dingen die je moet weten, natuurlijk zijn er nog veel meer …wij geven je onderstaand lijstje mee om het overzichtelijk te houden.

1. Rijk aan voedingsstoffen!

Onbewerkte voeding (zowel dierlijk en plantaardige bronnen) zitten vol met gezonde voedingsstoffen die goed voor je lichaam en algehele gezondheid zijn. Zo zit er in 230 gram rode paprika, broccoli of sinaasappel al meer dan 100% van de ADH aan vitamine C. Verder is het nog meestal zo dat mensen denken dat je niet teveel eieren moet eten (vanwege de cholesterol), maar dat is niet helemaal juist. Je hoeft er natuurlijk ook niet overmatig van te eten. Maar er zitten juist enorm veel belangrijke voedingstoffen in zoals talloze vitamines en mineralen, choline en alle essentiële aminozuren (dus ook ideaal voor bij het sporten).

2. Geen toegevoegde suikers in onbewerkte voeding

In veel producten zitten toegevoegde (geraffineerde) suikers die een rol spelen bij overgewicht (zelfs ook obesitas), diabetes type 2 en wordt vaak ook in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziektes. In onbewerkte voeding zitten deze toegevoegde suikers niet. Je kan natuurlijk zeggen dat er in fruit wel suikers zitten, maar ze komen wel uit de natuur (fructose) en dat zijn een heel ander soort suikers. En in fruit zitten ook veel vezels, dus de aanwezige suikers zijn veel minder geconcentreerd.

3. Milieubewuster

De wereldbevolking groeit gestaag en de vraag naar voedsel blijft dus logischerwijs ook toenemen. Om aan deze vraag te voldoen stijgt ook de voedselproductie, welke in huidige vorm soms ook een flinke belasting vormt op het milieu. Je kan hierbij denken aan broeikasgassen, brandstofbehoeften en bv. de eindeloze verpakkingsmaterialen die op de stortplaats belanden en verwerkt moeten worden. Ga je duurzame oplossingen ontwikkelen waarbij je meer gebruik maakt van onbewerkte voeding kan dit de gezondheid van onze planeet zeker verbeteren. Het gebruik van biologisch afbreekbare materialen speelt hierin natuurlijk ook een belangrijke rol.

4. Lekker meer vezels

Vezels zijn heel belangrijk voor je lichaam en goed voor de gezondheid. Ze hebben veel voordelen zoals eerder een vol gevoel (zonder overmatig teveel lege calorieën binnen te krijgen), een goede spijsvertering en je metabole gezondheid. Onbewerkte voeding waar veel vezels in zitten zijn bv. avocado’s, chiazaden, lijnzaad, bramen, bonen en peulvruchten. Maar er zijn ook nog een hoop andere groente- en fruitsoorten waarin veel vezels zitten. De natuurlijke bronnen zijn vanzelfsprekend altijd beter dan het verkrijgen van meer vezels uit bv. bepaalde supplementen.

5. Bloedsuikerspiegel wordt stabieler

Er zijn veel mensen met overgewicht, maar een aantal hiervan hebben ook diabetes type 2. Het eten van onbewerkte voeding kan helpen de bloedsuikerspiegel stabieler te maken. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat wanneer mensen met diabetes of prediabetes het Paleo dieet volgen (met voornamelijk vers vlees, vis, fruit, groente, eieren en noten) er een significante daling in de bloedsuikerspiegel plaatsvindt van oplopend tot wel 26%.

6. Een mooie, strakke en soepele huid

Naast het feit dat onbewerkte voeding goed is voor je algehele gezondheid, kan het ook je huid mooier maken. Het eten van specifieke soorten zal leiden tot een boost van je huidgezondheid van buiten en binnenuit. Je kan hierbij bv. denken aan pure chocolade en avocado’s die hebben aangetoond dat ze de huid beschermen tegen beschadiging van de zon. Maar ook het eten van meer groente, vis, bonen en olijfolie kan een vermindering van rimpels veroorzaken, en waarmee de huid soepel en elastischer blijft. In bepaalde situaties kan het zelfs helpen bij de vermindering van acne, voor mensen die hiermee te kampen hebben.

7. Vetzuren die uit de natuur komen

In tegenstelling tot transvetten en bewerkte vetten in plantaardige oliën en spreads zijn de meeste, in de natuur voorkomende vetten, wel heel gezond. Je kan hierbij denken aan de verschillende soorten olijfolie, waaronder extra vergine olijfolie die de gezondheid van het hart bevordert. Maar ook kokosolie die met zijn MCT’s (Middellange Keten Triglyceriden) goed is voor je hart- en bloedvaten. Verder helpt deze olie ook bij het verhogen van je vetverbranding en het opbouwen van meer spiermassa, wanneer je sport. Lange keten Omega-3 vetzuren zijn ook heel gezond en je vindt ze voornamelijk veel in vette vis zoals zalm, haring en sardines. Je vindt ook een hoop gezonde vetten in noten, avocado’s en volle (rauwe) melk.

8. Antioxidanten

In veel onbewerkte voeding zitten ook een hoop antioxidanten die vrije radicalen in je lichaam neutraliseren. Vitamine C is hier een goed voorbeeld van. Maar je vindt ze ook in een hele hoop andere vormen terug.

9. Het is goedkoper

Over het algemeen is de “gezonde voeding is veel duurder” mythe ook niet waar, je kan namelijk al heel goedkoop gezond eten in huis halen. Verder kan je nog op aanbiedingen letten en niet altijd vlees eten bij je maaltijden. Het maakt dus voor de kosten niks uit.

10. Onbewerkte voeding is heel lekker

En ook heel belangrijk, het is gewoon heel lekker. Zelfs wanneer je gewent bent aan ongezonde voeding, passen je smaakpapillen razendsnel aan. Na het eten van gezonde (echte) voeding, wil je niks anders meer.

Haal alles uit je voeding!

Een gezond voedingspatroon, met veel onbewerkt voedsel staat natuurlijk centraal in een gezonde leefstijl. Maar ook sporten is hierin een belangrijke factor. Je kan natuurlijk meer onbewerkte producten consumeren combineren met vaker aan sport doen. Wil je een goede start maken? Neem dan eens een kijkje bij deze tips voor sporten. Je kunt hier alvast een goede start mee maken, om jezelf een gezondere leefstijl aan te meten. En drink vanzelfsprekend ook meer water …ook een natuurproduct!

Bovenstaande tekst is van een gastgastblogger.

Zie ook mijn bericht ‘Plantaardige voeding

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 januari 2020 door in de categorie 2020, Algemeen, gastcolumn

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *