wortelcake

Wortelcake, molens en de familie Van Peere

‘Heeft u ook wortelcake?’, vraag ik de verkoopster in de bakkerszaak. Met een paar vrienden zijn we de winkel ingelopen om broodjes voor de lunch te kopen. Terwijl Gerrit de bestelling doet kijken wij rond. In de vitrine ligt een cakeje. Het is van ondefinieerbare samenstelling. Duidelijk geen moorkop, tompouce of slagroompunt.

Dat verleid me tot de flauwe grap van het bekende mopje. ‘Heeft u ook wortelcake ?’. De vrouw reageert met ‘vandaag niet’. Zoals in het mopje dus. Maar evengoed kan het een gewone reactie zijn. ‘Ik kom het morgen niet nog eens vragen’, zeg ik. ‘Dat zou ook geen zin hebben’, meldt ze. We lachen allemaal en verlaten de zaak.

Wortelcake

Wortelcake mix van dille en kamille

Wortelcake mix van dille en kamille

Twee dagen later staat er een wit pakje op een bureau bij Gerrit. ‘Die is voor jou’, zegt hij. “Wortelcake bio mix” lees ik op de verpakking. Leuk. ‘Leuk’, herhaal ik nu hardop. ‘Ja, leek ons een leuk idee. Jij met je flauwe wortelgrap en je Wortel49’.

Ik bedank Gerrit en zeg: ‘die wortelcake ga ik zeker maken, maar er zit ook een blogbericht in’. Op de verpakking staat helemaal onderin dat de wortelcake mix ambachtelijk is bereid door Molen de Vlijt in Wageningen. Daar moet een verhaal in zitten. In een verhaal over mijn keukenkunsten heb ik minder vertrouwen.

Molens

Over Molens in Nederland verzamelen heel veel enthousiaste molenliefhebbers materiaal. Het is samengebracht in de molendatabase en op enkele websites. Daarnaast zijn er ook individuen die een website bijhouden. Die websites zijn breed georriënteerd, richten zich op een specifieke molen of op het ambacht van molenaar en molenonderhoud.

Wanneer ik zoek naar molen de Vlijt kom ik vaak dezelfde informatie tegen. Maar ik vermoed ook, wat ik zo vaak merk, dat gegevens te gemakkelijk worden overgeschreven. En niet gecontroleerd, terwijl een vermoeden kan bestaan dat er iets niet klopt. Of op zijn minst zou je de feiten willen weten… als molenliefhebber.

Hendrik Hulshuizen

Ik zal een voorbeeld geven. In 1858 laat Hendrik Hulshuizen (1801-1881) een korenmolen bouwen in Renkum. Dan staat er in de molendatabase bij deze molen dat hij het eind 19e eeuw ging verhuren aan. Dan denk ik al ‘wanneer eind 19e eeuw? De man overleed in 1881!’.

Bij Molen de Vlijt staat dat dezelfde Hendrik Hulshuizen de molen in 1878 liet bouwen voor zijn zoon Jan (1841-1916). Deze Jan stopte op 53-jarige leeftijd, waarna zijn broer Henk (1844-1915) het molenaarschap van hem overnam.

Wanneer eind 19e eeuw ging Sr. verhuren? Een jaar voor zijn dood, vijf of tien jaar voor zijn dood? Wat is eind 19e eeuw? Ik vermoed dat Henk jr. de molen in Renkum al van zijn vader had overgenomen. Toen Jan in 1894 stopte, verhuurde Henk jr. de molen in Renkum om zijn werkzaamheden in Wageningen voort te zetten. Maar zeker weten doe ik het niet. Dus … wellicht zoek ik nog eens verder.

Wortelcake maken

Ik ben geen keukenprins. Dus verwonder ik me er kort over dat ik zelf nog wortels moet kopen. Deze kan ik dan geraspt toevoegen. ‘Zitten die wortels nog in de wortelcake mix’, merk ik enigszins onnozel op. Gerit glimlacht, hij zal ook geen wonder zijn in de keuken. ‘Dan kan ik het even goed beschouwen als mix voor sperciebonencake, spinaziecake of broccolicake’, vervolg ik mijn opmerking.

Op de site van Dille & Kamille hebben ze verder geen cakemixen blijks als ik zoek op cake of cakemix. Overigens verwar ik Dille & Kamille altijd met Potten & Pannen, dat op de Nagtegaalstraat in Utrecht zit. Maar dat terzijde. Ik ga eens op een andere site kijken naar wortelcake.

Thuisbakkerswinkel

Met een zoekactie op wortelcake kom ik bij de thuisbakkerswinkel. Daar hebben ze meerdere cakemixen. Die van wortelcake heet bij hen carrotcake mix, maar op het woord wortel wordt het ook gevonden. Daar is over nagedacht. Bovendien is het slim van ze dat ze bak- en cakemixen gebruiken.

Maar het leukste vind ik dat ze bij de beschrijving opmerken: voeg ook eens ananas, banaan of walnoten toe. Een volgende stap kan ik aanbevelen: vervang de wortels eens door snijbonen, bloemkool of spuitjes.

Molen de Pere

Wortelcake bij molen de Pere

Een deel van de tekst over de eigenaren van molen ‘De Pere’.

De wortelcake van de thuisbakkerswinkel komt van molen “de Pere. Ik ga bij die molen ook even kijken, vooral om te zien wie die vader is. Die informatie vind ik echter alleen bij de molendatabase. En daar gaat het weer fout. Maar dat is verklaarbaar.

De molen is volgens de beschrijving genoemd naar de eerste eigenaar van de molen uit 1725, Cornelis van Pere. Vier regels lager, bij de eigenaren, staat hij genoemd als Cornelis van Perre. Dat is hooguit slordig.

Familie van Peere

De man heette Cornelis van Peere. Ok, het zijn maar letters. De bedoelde Van Peere, die leefde van 1668 tot 1746, zal zich er niet meer om bekommeren. De fout in de database is begrijpelijk. In zijn tijd heette de familie Van Peere. In latere boeken, mede door het krijgen van vele titels en slechte handschriften, wordt de familienaam Steengracht. En dan gaat het fout als de biografen verwijzen naar de eerdere naam, die ze Pere noemen.

Wel een interessante familie overigens om me bij een lekker stuk wortelcake nog eens in te verdiepen. Ze zijn steenrijk geworden van banken, waarschijnlijk de vader van Cornelis stichtte de kolonie in Berbice, van moederskant zijn ze voorouders van Michiel de Ruyter etc.

Uitstelgedrag

Zou het uitstelgedrag zijn? Dat ik zoek naar die molens, families en winkels. Ik moet de keuken in en aan de slag met de wortelcake. Even de ingrediënten en het recept erbij pakken: 200 ml zonnebloemolie, 4 eieren en 175 g geraspte wortel.

Meng de eieren één voor één met de zonnebloemolie tot een egale massa. Voeg de mix toe en roer in 4 minuten tot een glad beslag. Spatel er vervolgens de geraspte wortel door. Vul een ingevet en met bloem bestoven bakblik met het beslag en bak in een voorverwarmde oven 170˚C in ca. 60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen op een rooster en werk eventueel af met een glazuurlaag.

Glazuur heb ik niet. Maar ik heb nog wel een hoop poedersuiker van de Kerst over. Daar kan ik het ook mee afwerken. Ik zal een foto maken van het resultaat om in de header te plaatsen.

Meer informatie:

  • Bij mijn gedachten over Hendrik Hulshuizen en zijn nagesclacht. Het kan ook nog zijn dat de de molen in Wageningen is gebouwd door de jonge Hendrik. Die was in 1878 immers 34 jaar
  • De in de molendatabase genoemde Adriaan Steengracht de Souburg was waarschijnlijk geen kleinzoon van Cornelis van Peere, maar de zoon van zijn broef Johan en dus een neef van Cornelis. Dat zou ik nog eens kunnen uitzoeken. In die familie heten heel veel jongens Johan, Adriaan en Cornelis. In oude boeken soms ook Joan en Kornelis.
  • De website van Verbij is een mooi voorbeeld van een site van molenbouwers. De familie Verbij maakt al ruim 150 jaar molens. Op hun site geven ze uitgebreide informatie over alles rondom de molen
  • Dille & Kamille heeft geen resultaat op de zoekwoord cake of cakemix. Ze komen met de suggestie ‘cakej’. Nooit van gehoord, dus even gegoogled. Er blijken meer bedrijven cakej te gebruiken
  • Het adres van molen ‘De Pere’ is hetzelfde die van de thuisbakkerswinkel: Kanaalstraat 76a, 4388 BP Oost-Souburg
  • Oh ja, het mopje. Ik gebruikte het in het moppenboekje dat ik maakte voor Holland Diervoeder. De verkorte versie: Komt een konijn bij de banketbakker en vraagt ‘heeft u ook worteltaart?’. ‘Nee zegt de bakker’. Volgende dag hetzelfde en de dag erop weer. De bakker denkt, ‘wellicht is het handel’, dus hij maakt worteltaart? Komt het konijn de opvolgende dag antwoordt de bakker op de bekende vraag ‘ja, ik heb worteltaart’. Zegt het konijn, ‘vies hè’. Ik zei toch dat ie flauw was.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 januari 2020 door in de categorie 2020, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *