Broodje kaas met banaan

Broodje kaas met banaan en meer

‘Wat eet jij nou, broodje kaas met banaan?’, merkt mijn broer verontrustend op als hij mijn keuken binnenloopt.

‘Ja, een broodje kaas met banaan en boter. Gisteren had ik een broodje appelstroop met zure zult. En eergisteren pindakaas met banaan’.

Ik zie hem twijfelen aan mijn verstandelijke vermogens.

Broodje kaas met banaan en meer

Vorige week was er een vriend die zich verwonderde over mijn broodje pindakaas met kaas en sambal. Het leek hem ongezond. Wat is er ongezond aan, vroeg ik hem. Daar wist hij echter geen antwoord op te geven.

‘Je eet die twee broodjes wel na elkaar, maar tegelijkertijd zou ongezond zijn’, hield ik hem voor.

En daar moest hij me dan wel weer gelijk in geven, vond hij.

Ongezonde voeding

Er wordt tegenwoordig al snel gezegd dat iets ongezond is, of gezond. Terwijl de context vaak onbekend is. Waarover heeft iemand het, wanneer hij of zij spreekt van ongezonde voeding. Bij navraag blijkt de een het te hebben over de hoeveelheid calorieën, een ander over voedingswaarde en weer een ander over suiker, vet en meer van die termen.

Waar het natuurlijk werkelijk over moet gaan is het effect op je lichaam. Ongezonde voeding is slecht voor je lichaam. Helaas weet bijna niemand wat echt slecht is. Wetenschappers spreken elkaar met hun onderzoeksresultaten vaak tegen, zelfs als ze niet worden betaald door een voedselfabrikant. Op zich is dat verklaarbaar. Wat slechts is voor bijvoorbeeld je hart, kan goed zijn voor je nieren enzovoort.

Chemie en smaak

Wat dat betreft vind ik het boek van McGee nog steeds een mooi houvast. Al zal daarin inmiddels ook achterhaalde of zelfs discutabele informatie staan. Samenvattend zeg ik altijd dat hij voeding chemisch benadert, wat gebeurt er in je lichaam door samenvoeging van producten. Of beter, ingrediënten.

En dat is vanzelfsprekend waar het om gaat. Als ik een broodje kaas met banaan eet krijg ik in een bepaalde smaakbeleving. Die kan ik plezierig vinden, minder prettig of zelfs vies. Na het kauwen verdwijnt het door mijn slokdarm. De donkere massa is dan al niet meer herkenbaar als broodje kaas met banaan.

Spijsvertering

Wanneer die voedselbrei verder glijdt komen er meerdere organen in actie. Tezamen zorgen ze voor de spijsvertering, het verwerken van het voedsel tot kleine deeltjes die het lichaam kan opnemen. Het lichaam denkt daarbij niet in termen van broodje kaas met banaan, blaadje sla of McBurger. Het enige dat het lichaam wil is de benodigde voedingsstoffen opnemen. Daarbij maakt het dus niet uit of die voedingstoffen komen uit kaas, jam, een balletje gehakt of fruit.

Er zijn nog wel wat genuanceerde opmerkingen over te maken. Zoals over voedsel met veel goede voedingstoffen en producten met nauwelijks voedingsstoffen. Of over de invloed van bewegen, ziektes en dergelijke op de spijsvertering.

Broodje kaas met banaan

Dat maakt voor mijn broodje kaas met banaan echter niet uit. Of ik die nu na elkaar eet of tegelijkertijd is slechts een zaak van smaakbeleving. En dat geldt ook voor het broodje appelstroop met zure zult of elke andere ongewone voedselcombinatie.

Ik heb zelfs een vriend die het vreemd vindt als ik boter op mijn boterham doe als ik pindakaas eet. ‘Die pindakaas blijft echter wel liggen’, zei hij me een keer. Voor hem is boter dus een product dat helpt om iets vast te houden dat mogelijk van de boterham kan glijden, zoals hagelslag.

Broodje kaas met banaan beleving

Wat ik vond van het broodje kaas met banaan? Omdat ik eergisteren een broodje pindakaas met banaan at, kan ik een vergelijken. Mijn conclusie is dat zowel de kaas als de banaan te hard vond. Ik wil nog eens een broodje kaas met banaan eten, maar dan met jonge kaas (bijna smeltkaas) en oude banaan (die je bijna tot moes kunt prakken).

Het is overigens niet zo dat ik altijd afwijkend eet, als je het afwijkend wilt noemen. Maar ik vind het leuk om af en toe te experimenteren, een product anders te gebruiken, een handeling anders uit te voeren, een andere route uit te proberen. Vanzelfsprekend binnen de wet en het betamelijke

Zie ook: Patricia Paay, haar strategie en de media (overigens in dit verband alleen omdat ik haar adviseer ook te melden dat ze broodjes pindakaas met suiker eet).

Een van mijn lievelingsvariaties, die ik overigens nauwelijks uitvoer, is een witte boterham met boter en speculaas. Die eenvoudige broodvariant wil ik nog eens proberen met speculaaspoeder. Hoewel ik al voorzie dat ik de knapperigheid van het speculaaskoekje daarbij ga missen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 januari 2020 door in de categorie 2020, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *