- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

8 mineralen die je lichaam nodig heeft

8 mineralen die je lichaam nodig heeft

We weten allemaal dat vitamines belangrijk zijn, en bijdragen aan je algehele gezondheid. Maar hoe zit dat met mineralen? Ze staan er ook om bekend goed te zijn voor je lichaam, maar niet iedereen weet precies waarom dat is.

In dit artikel laten we je daarom een 8 mineralen zien, waarvan je er dagelijks voldoende binnen moet krijgen.

Verder geven we je er ook tekst en uitleg bij, zodat je kan ontdekken welke eigenschappen er in deze mineralen verborgen zitten.

Neem voldoende van deze 8 mineralen

Onderstaande 8 mineralen zijn belangrijk in je voedingspatroon, en dragen bij aan een gezonde leefstijl (samen met anderen gezonde voedingstoffen).

1. Zink

Zink is een belangrijk spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Verder is het mineraal belangrijk voor de opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer- (ofwel) immuunsysteem. Voor zover in Nederland bekend komen er bijna nooit een zinktekort of zinkoverschot voor bij mensen.

Je vindt het in kleine hoeveelheden bij voedingsmiddelen zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen.

Maar je kan het natuurlijk ook in supplementvorm nemen, ook al zal je er waarschijnlijk al genoeg van binnenkrijgen uit normale voeding.

2. Magnesium

Magnesium is ook een heel belangrijk mineraal en betrokken bij meer dan 600 lichaamsprocessen. Het is draag bij aan gezonde botten, werking en ontspanning van spieren, energieproductie in onze lichaamscellen, energie, overdracht van zenuwprikkels, bouwen van lichaamseiwitten, celdeling, een sterk gebit, een balans in de water- en mineralenhuishouding van je lichaam en bv. leerprestaties.

Je kunt magnesium uit verschillende voedingsmiddelen halen zoals volkoren brood- en graan producten, groente, noten, melk of zuivelproducten en vlees.

Er bestaat natuurlijk ook de supplementenvorm, waarbij magnesiumcitraat de voorkeur heeft onder experts, gezien deze beter wordt opgenomen en stabieler blijft in je lichaam.

3. Calcium

Calcium is een mineraal dat een belangrijk rol speelt bij gezonde botten en gebit. Het kan daarbij tevens op latere leeftijd helpen botontkalking tegen te gaan. Verder levert het ook een bijdrage aan de zenuwen en spierbundels in je lichaam, bloedstolling en transporteren van andere mineralen in het lichaam.

Je vindt het o.a. in melk en zuivelproducten, kaassoorten, groente, noten en peulvruchten. In een gevarieerd voedingspatroon krijg je de ADH (of zelfs meer) hiervan binnen, hierbij zal je dus wel producten moeten eten waar calcium inzit. Het is ook in supplementvorm verkrijgbaar en zit ook vaak in multivitamines en mineralencomplexen.

Over het algemeen komt calcium in voedingsmiddelen voor in de vorm calciumfosfaat, je lichaam neemt dit goed op. In supplementen vind je soms ook andere types, waaronder calciumcitraatmalaat die nog wat beter opneemt, echter zijn de verschillen zo klein dat ze bijna niet van praktische betekenis zijn.

4. Selenium

Selenium (seleen) is een spoorelement. Het zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Verder maakt selenium zware metalen die sporadisch in voeding terecht kunnen komen minder (niet) giftig. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Je vindt dit mineraal in veel voedingsmiddelen zoals dierlijke (vlees en vis), maar ook in een hoop plantaardige producten.

In Nederland komt een seleniumtekort praktisch nooit voor en ook is het vrijwel onmogelijk teveel selenium via je voeding binnen te krijgen.

5. Kalium

Het mineraal kalium is samen met chloride en natrium betrokken bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat deze het bloeddruk verhogende effect van (teveel) natrium tegenwerkt. Verder zorgt kalium er samen met natrium voor dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren goed aanspannen.

Je vindt kalium in bijna alle voedingsmiddelen maar vooral in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis, noten, melk- of zuivelproducten en brood.

Meer dan 90% van de hoeveelheid kalium uit onze voeding word door het lichaam opgenomen. Het regelt verder zelf dat er niet teveel of weinig kalium in het bloed en de lichaamscellen zit. En de nieren zorgen er o.a. voor dat de hoeveelheid kalium in het lichaam constant blijft.

6. Fosfor

Fosfor (ook wel fosfaat) is een mineraal dat samen met calcium zorgt voor de sterke botten en tanden. Verder speelt fosfor ook een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.

Je haalt fosfor met name uit producten zoals melk, zuivel, kaas, vis, vlees, peulvruchten en volkoren (en ook volgranen) producten.

Bij een normaal en gezond voedingspatroon komt een tekort of overschot van fosfor praktisch nooit voor bij mensen.

7. IJzer

IJzer is een mineraal dat o.a. belangrijk is voor de vorming van hemoglobine, wat een onderdeeltje is van de rode bloedcellen die zuurstof vervoeren door ons lichaam.

Je hebt ijzer in 2 verschillende vormen namelijk heemijzer en non-heemijzer. Het heemijzer zit alleen in dierlijke producten en non-heemijzer vind je ook in plantaardige producten. Heemijzer wordt net iets beter opgenomen dan non-heemijzer.

Over het algemeen krijg je meer non-heemijzer binnen dan heemijzer, met respectievelijke percentages van 90% en 10% …dit is ook normaal, omdat je niet de hele dag door alleen maar vlees eet en ook veel groente, fruit en andere voedingsmiddelen binnenkrijgt.

Non-heemijzer vind je in dierlijke en plantaardige producten zoals brood, volgranen producten (volkoren), peulvruchten, noten en donkergroene bladgroentesoorten zoals spinazie, postelein, paksoi, andijvie en snijbiet. Heemijzer vind je in vlees, vis en kip.

In eieren en vleesvervangers vind je weer non-heemijzer.

8. Koper

Koper is de laatste van de 8 mineralen die je lichaam nodig heeft. Het is een mineraal en spoorelement dat betrokken is bij de vorming van bindweefsel en botten. het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem.

Je vind het o.a. veel in groente, fruit, vlees, brood, graan- en cacaoproducten (bij voorkeur echt cacaobonen of nibs.

Verschijnselen van een koper tekort of overschot zijn in Nederland nauwelijks bekend.

Conclusie

Zorg ervoor dat je een gezond voedingspatroon hanteert (met veel variatie), want dan krijg je naast veel gezonde voedingstoffen en vitamines ook alle mineralen binnen die goed zijn voor je. Je kan ook supplementen gebruiken. Weliswaar ter aanvulling en uiteraard nooit ter vervanging.

Bovenstaande tekst is van een gastgastblogger.

Lees ook ‘Koolhydraten, suikers en suiker