- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Spinnen en hun psychedelische kunst

spinnen met psychedelische kunst

Kees, een vriend, vertelde me vorige week over herten die high zijn van marijuana. Hij had er iets over gelezen in een filmrecensie. Daarna vond hij een artikel over twee herten. De beesten waren zo opgewekt dat ze de aandacht wekten van dorpsbewoners. Die gingen op onderzoek uit en vonden een hennepplantage op een berg.

Wat medicijnen en verdovende middelen met dieren doen wordt al jaren onderzocht. Op Youtube staan filmpjes waar mensen hun hond, kat of kanarie hennep, alcohol of zoiets geven. Dat zijn vanzelfsprekend flauwe grappen, waarbij geen sprake is van serieus onderzoek.

Apen

Wetenschappelijk onderzoek vindt plaats in laboratoriums. Het meest uitgebreide onderzoek naar de effecten van medicijn- en drugsgebruik is gedaan met apen. Bij meerdere van die onderzoeken keken de onderzoekers naar verslavingsgedrag van apen. De meningen over de resultaten zijn nog steeds verdeeld.

Eén onderzoek halen sommigen echter telkens aan. In 2000 deden drie farmacologen een onderzoek waarbij apen zichzelf marijuana toedienden. Maar in een laboratorium, opgesloten in een isolatiekamer. Je kunt je afvragen in hoeverre verveling hun gedrag bepaalde. De onderzoekers concludeerden echter dat de kans op misbruik bij marijuana evengroot is als bij cocaïne en heroïne.

Spinnen

Nee, dan liever het onderzoek naar spinnen en hun webs. De zoöloog Hans M. Peters deed met zijn team aan de Universiteit van Tübingen onderzoek naar spinnen. Hij wilde het bouwen van webs filmen. Helaas deden de spinnen dat ’s nachts rond vier uur.

Hij vroeg in 1948 of iemand van de faculteit Farmacologie wellicht een oplossing wist. Het idee daarbij was met medicijnen de tijd dat de spinnen bouwen te vervroegen. De vraag kwam te liggen bij Peter N. Witt. Hij deed op dat moment onderzoek naar drugs die de werking van het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

De spinnen en drugs

Witt moest eerst een manier vinden om de spinnen de drugs toe te dienen. Dat bleek uiteindelijk heel gemakkelijk. Spinnen hebben een preorale spijsvertering en drinken hun voeding. Witt hoefde slechts wat suikerwater toe te voegen en de drugs verdwenen in de mond van de spinnen.

Hij begon met cafeïne, strychine, morfine en een amfetamine. Peters meldde al snel dat het nauwelijks invloed had op de tijd, maar wel op de vorm van de webs. Die toonden onregelmatige en vervormde patronen. De zoölogen waren daardoor al snel niet meer geïnteresseerd in de farma. Maar Witt wel.

Wetenschappelijke opstelling

Er waren in dit tijd geen methoden om de effecten van drugs op gedrag te testen. Witt en enkele collega’s bedachten dat ze met de spinnen een meetbare methode konden ontwikkelen. De veranderingen in de bouw van een web identificeerden zij als drugseffecten.

In 1949 ging Witt naar de universiteit van Bern. Daar deed hij verder onderzoek naar het gedrag van spinnen onder invloed van psychoactieve stoffen. Op een gegeven moment werd het onderzoek echter stopgezet, vooral omdat men geen praktische toepassingen had. In 1968 verscheen nog wel het boek ‘A Spider’s Web’ waarin Witt met enkele collega’s het onderzoek beschrijft.

NASA

Meerdere Amerikaanse organisaties hebben de effecten van drugs onderzocht. Dat gebeurde niet altijd openlijk en legaal. Van de CIA kwamen later bijvoorbeeld onderzoeken uit de zestiger jaren naar buiten; zij waren geïnteresseerd in drugs en hersenspoelen.

Spinnen vervangen 'hogere' dieren

Tijdschrift artikel over spinnen onderzoek NASA (klik voor vergroting)

In 1995 pakte NASA het onderzoek van Witt weer eens uit de kast. Met verfijndere apparatuur, nieuwe statistische hulpmiddelen en computers herhaalden zij zijn experimenten. Ze concludeerden na analyse dat chemicaliën evengoed op spinnen kunnen worden getest, in plaats van op muizen en nog hogere dieren.

Waarneming van webs

Witt en Peters hadden al opgemerkt dat spinnen trager worden van psychoactieve stoffen. De spinnen maakten de webs ook niet af en stopten sneller. Het was een waarneming die ook de NASA deed bij de herhaling van enkele experimenten.

Grofweg bleken spinnen onder invloed van Marijuana snel afgeleid. Ze bouwden hun web anders dan gewoonlijk en/of stopten halverwege om iets anders te gaan doen. Met benzedrine gingen de spinnen bijna impulsief/gedachteloos en geestdriftig aan de slag. In hun webs zaten grote gaten die er zonder benzedrine niet waren.

Spinnen aan de koffie maakten kleine webs met grote hoeken tussen de webdraden. Er waren meer stoffen waarbij de spinnen het snel opgaven. Bij LSD was er echter iets bijzonders. Spinnen die suikerwater met een lage dosis LSD dronken maakten webs met meer regelmaat dan wanneer ze nuchter waren.

Spinnen en psychedelische kunst

Welke spinnen de meest psychedelische kunst maakten mag je zelf bepalen. Hieronder enkele voorbeelden. Bij sommige denk ik aan Escher of Mondriaan. Je hoeft alleen de vakken nog maar even in te kleuren.

Een spin met marijuana op

Spinnen met benzedrine

De spin die zich aan amfetamine (Benzedrine) waagde

spinnen met cafeïne

Een slok koffie (cafeïne) was genoeg voor deze spin

spinnen met hydrochloraat

Het werk van de spin met hydrochloraat hoe je slechts in te kleuren voor een Ton Schulten

Spinnen met LSD

Spin met LSD kan onzichtbare draden maken

Meer informatie: