Toekomst bepalende kinderzitjes

Bij het nalopen van de teksten voor deze site kwam ik een ongepubliceerd bericht tegen. Alleen de titel was ingevuld, de bijbehorende tekst nog niet. Dit moest ik nog schrijven. Het was een tekst bedoeld als reactie op de sociaal psychologische onderzoeken van Diederik Stapel, de frauderende hoogleraar van de Universiteit van Tilburg. En het zou dat ook gaan over de vreemde onderzoeken die de afgelopen jaren voorbij kwamen.

Het bedachte verhaal zou ongeveer als gaan:

Kinderzitje met klassieke zithouding

Diederik Stapel heeft onderzoek gedaan naar de invloed van kinderzitjes. Het onderzoek, dat tien jaar in beslag nam, bekeek de invloed van de houding van kinderen in een kinderzitje. Gedurende twee jaar werden kinderen vervoerd met een specifiek kinderzitje. Na zes jaar werd met een IQ-test en analyse van schoolresultaten gekeken of er verschillen te zien waren.

Er werden vier soort kinderzitjes gebruikt, vanzelfsprekend gaan we er van uit dat deze allemaal voldeden aan de regels van de rijksoverheid en de adviezen van de consumentenbond.  Eén met het zitje richting fietsbestuurder, één 90 graden naar links gedraaid, één 90 graden naar rechts gedraaid en één 180 graden gedraaid ten opzicht van de fietsbestuurder.

De resultaten van het onderzoek waren opmerkelijk. Enkele resultaten: 85% van de kinderen met het zitje richting bestuurder hadden een leerachterstand, 64% van de kinderen met rechtsgedraaid zitje waren opvallend creatief en expressief, terwijl 71% van de kinderen die waren vervoerd op een linksgedraaid zitje uitblonken in logische, analytische opgaven. De kinderen die op een 180 graden gedraaid zitje hadden gezeten scoorden bovengemiddeld in zowel creatief als analytisch opzicht; ze vertoonden echter opvallend meer angststoornissen.

Verklaringen voor bovengenoemde rsultaten worden onder andere gezocht in de dominate kijkrichting. Bij het klassieke kinderzitje kijkt het kind tegen de rug van de ouder en heeft daardoor een beperkt zicht. Bij het rechtsgedraaid zitje heeft het kind een dominate kijkrichting naar voren en rechts. Bij het 180 graden gedraaide zitje heeft het kind het grootste kijkbereik, maar daarbij ontbreekt het visuele contact met de fietsbestuurder.

Download hier het complete onderzoek en de resultaten.

Er is bij het onderzoek slechts beperkt gekeken naar een onderscheid tussen jongens en meisjes. De Heer Stapel is momenteel aan het kijken of er onderzoekssubsidie is te verkrijgen voor het uitvoeren van een aanvullend onderzoek. Een klein deel van de benodigde 2,8 miljoen euro zal worden gefinancierd door een Nederlandse fabriaknt van kinderzitjes.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 augustus 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.