wandelstok vechttechniek

Wandelstok vechttechniek voor ouderen

Hoe kom je op een wandelstok vechttechniek. Dat begon met Rob.

‘Hoe is het met je moeder?’, vroeg Rob me tijdens een video-gesprek, waar ook Erik en Gerrit aan deelnamen. Rob weet dat ze 90 is en binnen moet blijven tijdens de huidige Coronacrisis.

‘Ze vond het lastig binnen te blijven’, vertel ik. ‘Ze is nu overtuigd dat het beter is. Ik doe de boodschappen voor haar’.

Als ik merk dat de vrienden verwachten dat ik nog iets wil zeggen, vervolg ik: ‘vorige week wilde ze naar buiten om sinaasappelen te kopen. Ik wilde haar niet weer tegenhouden, maar zei dat ze een stok mee moest nemen van anderhalve meter. Dan kon ze mensen op de goede afstand houden en ze eventueel slaan als ze te dichtbij kwamen, had ik grappend achteraan gezegd’.

De vrienden lachen. Waarop Rob zegt, ‘dan zou je haar het boekje over wandelstok vechttechniek moeten geven’.

Wandelstok vechttechniek

wandelstok vechttechniek ledepop

ledepop

Zo kwam het gesprek dus op de wandelstok vechttechniek. En nu heb ik van Rob een scan van het boekje ontvangen. ‘Raising Cane, the unexpected martial art’ heet het, geschreven door Octavio Ramos Jr. In 182 pagina’s legt hij meerdere technieken uit, geïllustreerd met tekeningetjes van een ledepop.

Iedereen die wel eens een film zag van Bruce Lee, Jackie Chan of Steven Segal weet dat er soms stokken worden gebruikt bij gevechten. In vrijwel alle gevallen gaat het om een Filipijnse techniek die onder verschillende namen bekend is in het Westen. De schrijver noemt het Kali of Kalista. Het is echter ook bekend als Escima, Escimadores, Arnis.

Stokken

De Filipijnse technieken zijn gebaseerd op stokken. Ramos vertelt dat ene David McNeill de techniek uitbouwde met op straat bruikbare legale stokken, zoals een wandelstok. Wandelstokken heb je echter in allerlei vormen. Veel gebruikt is tegenwoordig die met een handvat dat haaks staat op de stok.

De wandelstok vechttechniek gaat echter uit van een rond handvat. Die zie je vooral in toeristenwinkels. Zelf had ik er ooit twee. Eentje kocht ik in Oostenrijk als jochie. Ik spijkerde er de schildjes op van plaatsen waar ik was geweest. De andere kreeg ik in Vaals, toen ik daar was, ook als jochie van een jaar of zeven.

Je kunt natuurlijk ook een paraplu gebruiken, bedenk ik me als ik vermoed dat mensen geen rond handvat meer gebruiken. Dat blijkt inderdaad te kunnen lees ik halverwege, als ik door het boek blader.

Ouderen

Mijn moeder van 90 zie ik nog niet met een wandelstok vechten. Bovendien is ze veel te kwiek om zich met zo’n stok op straat te vertonen. Maar voor andere ouderen lijkt het me ook niet echt een optie. Ze kunnen bij problemen beter hard wegrennen… Ok, zorgen dat ze niet in problemen komen is waarschijnlijk het best.

Toch ga ik nog even op internet kijken. En daar vind ik een boekje, eigenlijk een brochure (het is slechts 16 pagina’s), met als titel ‘Self Defence with a stick for seniors’. De tekeningetjes tonen dat het ook daarbij om een wandelstok vechttechniek gaat, of wellicht is verdedigingstechniek beter.

Zelfverdediging voor ouderen

Het is geschreven door R. en M. Ormsby, waarschijnlijk een echtpaar. De man van de twee vertelt dat hij 40 jaar aan karate deed. Toen hij ouder werd stelde dat echter weinig meer voor. Hij was strammer etc., dus zocht hij een nieuwe techniek om zich veilig te voelen op straat. Ormsby vertelt over zijn zoektocht en uiteindelijk vond hij de wandelstok vechttechniek.

Hij geeft wat algemene tips om je als oudere te verdedigen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je de grootvader bent van David Beckham. Daarna zeg je dat als je met rust wordt gelaten je een handtekening regelt.

De technieken

Ormsby vertelt over de wetgeving, de geschiedenis van wandelstok zelfverdediging en meer. Maar dan kom hij bij echte werk. Belangrijk is dat hij ontdekte dat je voor de bestaande wandelstok technieken fit moet zijn en getraind. En dat is hij niet. Dus kiest hij voor ‘eenvoudig’ toepasbare technieken. En hij adviseert juist geen stok met rond handvat te gebruiken, omdat die alleen maar in de weg zit.

Na nog acht dingen die je in gedachten moet houden toont hij de verschillende houdingen. Nou, die lijken mij zelfs nog best lastig. Dus ik ga mijn moeder er niet mee lastig vallen. Op het moment dat ik denk Rob daar nog even over te berichten hoor ik het belletje van een binnenkomende mail.

Filipijnse stok vechttechniek

Het is van Rob. Hij meldt dat hij een boek heeft gevonden, vorig jaar verschenen, over de Filipijnse stok vechttechniek. De omslag heeft hij bijgevoegd. Het boek, getiteld ‘Filipino Stick Fighting Techniques’ heeft als ondertitel ‘The Essential Techniques of Cabales Serrada Escrima’.

Misschien is die wandelstok vechttechniek wel een leuk onderwerp voor een verhaaltje op je site, schrijft hij erbij. Als ik wil scant hij het boek voor me, want de filipijnen daar is het mee begonnen. Ik antwoord dat ik het hier bij laat. Maar bedankt voor het meedenken.

Meer informatie:

 

Enter the Dragon 1973
Game of Death 1978
The Sticks of Death 1986
The Perfect Weapon 1991
Martial Law Undercover 1992
Mission of Justice 1992
Sworn to Justice 1996
Blade 2 2002
The Bourne Identity 2002
Ong Bak 2003
Mano Mano 3: Arnis the Lost Art 2004
Resident Evil: Apocalypse 2004
The Bourne Supremacy 2004
Kick Ass 2006
Mission Impossible 3 2006
The Bourne Ultimatum 2007
The Sensei 2008
Chocolate 2009
Repo Man 2010
The Book of Eli 2010
Wrong Side of Town 2010
Blade Trinity 2012
Eskrimadors (documentary) 2012
The Scorpion King 3 2012
Kick Ass 2 2013
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 maart 2020 door in de categorie 2020, Geschiedenis, Sport en Spel, Techniek

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *