- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Columbo, de quasi verstrooide rechercheur

Frank Columbo

‘Ik ben weer naar afleveringen van Columbo aan het kijken’, merk ik op tijdens een videochat met vrienden.

Erik reageert enthousiast, ‘grappig, ik heb de Columbo DVD box ook weer tevoorschijn gehaald’.

‘Ja, dat was een leuke serie’, valt Rob bij. ‘Ik zag een tijdje terug enkele afleveringen op Youtube. Ze staan er volledig op. Is het niet een beetje traag voor deze tijd?’

‘Onze kijkconventie is inderdaad anders tegenwoordig’, vertel ik. ‘Maar in deze corona-tijd is dat juist prettig. We zijn zoveel snelheid gewend, veel bewegend beeld, strak gemonteerde reclamefilmpjes en dergelijke. En de snelheid van Columbo valt wel mee, die is best te doen ook al duurt een aflevering anderhalf uur.’

Frank Columbo

‘Weet je waarom ik die Columbo box heb gepakt?’, vraagt Erik. Hij wacht het antwoord niet af, wij weten het toch niet. ‘Ik stuitte op internet op een Columbo-quiz’, vervolgt hij. ‘Ik wist de meeste antwoorden niet, maar het stimuleerde wel die DVD box van zolder te halen’.

‘Ik heb ook ooit zo’n quiz gedaan op een Columbo-fansite’, zeg ik. ‘Daar zeiden ze dat de voornaam van Columbo niet bekend is. Toen nam ik die site direct niet meer serieus. Iedere fan weet toch dat hij Frank Columbo heet’.

‘Is dat zo?’, reageert Erik.

‘Ja, en ik heb ergens een filmpje om het te bewijzen. Die maakte ik een tijdje geleden voor de grap bij het oefenen met een nieuwe video-editor. Ik zal de clip die ik maakte eens opzoeken’.

Columbo, de quasi verstrooide rechercheur

Columbo is een slimme agent van de afdeling moordzaken van de Los Angeles Politie. Hij heeft een karakteristieke uitstraling met een verfomfaaide zandkleurige regenjas. Hij stelt zich vrijwel altijd bescheiden op, rookt (het is meer kauwen) regelmatig een sigaar en rijdt in een oude Peugeot 403. Van die Peugeot reden er toen zes in de Verenigde Staten.

In elke aflevering gebruikt hij enkele conversatie-technieken die nog altijd worden gebruikt. Ze worden zelfs nog onderwezen of als voorbeeld gegeven bij psychologie- en politie opleidingen. Het zijn vooral de technieken ‘nog een laatste ding …’, ‘schuif de echte vraag erin’ en ‘praat maar’.

Omgekeerde whodunit

Waarin de politieserie Columbo, die overigens speelt van ca. 1970 tot 2000, zich ook onderscheid is de omgekeerde whodunit. Als kijker zie je in veel afleveringen al in het begin wie de dader is. Daarna zie je Columbo, met inzet van de bovengenoemde technieken, steeds dichter bij de oplossing komen.

In veel afleveringen komt Columbo pas na een kwartier voor het eerst in beeld. We hebben uitgebreid kunnen zien wat de dader heeft gedaan. En soms verrast Columbo ons dan toch nog als hij de oplossing van de moord ontrafelt.

Acteurs en anderen

Er is overigens een wikipedia met een korte beschrijving van alle afleveringen. Daar kun je vooraf al enigszins beoordelen welke van de 69 afleveringen je interessant lijkt. Je kunt daar ook zien welke acteur de dader en welk het slachtoffer speelt. Er komen heel veel namen voorbij die je waarschijnlijk weinig zeggen. Maar als je er een foto bijzoekt blijken het stuk voor stuk acteurs die je van latere rollen herkend. Bekendste voor mij zijn: Willliam Shatner (Star Trek), Faye Dunnaway (Chinetown), Ricardo Montalbán (Fantasy Island), Robert Vaughn en Ben Gazzara.

Weinigen weten waarschijnlijk dat Steven Spielberg in 1971 de eerste aflevering van Columbo met Peter Falk regisseerde. De toen 24-jarige Spielberg wilde graag meer afleveringen regiseren. Het paste echter niet meer in zijn agenda; hij was overgestapt van tv.-series naar eigen films.

Meer, meer, meer …

En zo is er veel meer te vertellen over de TV-serie. Er zijn talrijke sites die verhalen over de wederwaardigheden van de serie, het hoofdpersonage en over Peter Falk, de eenogige hoofdrolspeler.