Bank met twee posters

Bank met twee posters

Rob heeft een bank met twee posters op zijn kantoor staan. Je mag op de bank zitten. Maar eigenlijk is het een opstelling. Tenminste dat zegt Rob. Hij heeft me ooit gezegd: “het is een opstelling. Daar kun je rationeel naar kijken. Maar om inzicht te geven moet je ook je gevoel erbij betrekken op een heel direct manier”. Ik denk niet dat ik heb gereageerd.

De bank met twee posters werkt wel voor Rob, mij en anderen. Het valt op wanneer hij weer eens andere posters heeft opgehangen. Dat nodigt bijna altijd uit tot een gesprek. Zo ook begin van dit jaar. We waren met enkele vrienden bij Rob, op een spontane nieuwjaarsborrel.

De bank met twee posters

Rob had kort daarvoor nieuwe posters opgehangen. Links een meisje of vrouw. En rechts een trompetspeler, type jazz muzikant. Erik maakte als ik het me goed herinner als eerste een opmerking over de bank met twee posters. Hij vond het meisje, want dat was het volgens hem, opwindend.

Daar waren wij het mee eens. Samenvattende conclusie was min of meer: ze heeft mooie volle borsten. Door de drappering van het truitje en de openstaande knoopjes gaat je aandacht daar vanzelf naar toe. Springt er wellicht nog een knoopje open. Het is niet te hopen. Want dit is spannend. Het laat, zoals dat heet, iets ter verbeelding en dat vinden wij mannen leuker.

Trompetspeler

Natuurlijk kwam Rob weer met zijn verhaal over de opstelling, de ratio en het gevoel. Bij het meisje doen woorden afbreuk aan het gevoel dat je er bij hebt. En dat geldt ook voor de trompetspeler. De foto sprak ons allemaal ook aan. Maar waarom?

Rationeel zou je kunnen zeggen dat het geen goede muziekfoto is, vond Gerrit. Omdat de trompet niet helemaal in beeld staat. Het lijkt daardoor vooral om de muzikant, het portret, te gaan. De karakterstieke houding van de jazztrompetist bepaalt daarbij wellicht mede de aantrekkingskracht. En het strijklicht op de schouder accentueert de contour.

Wie is die muzikant?

‘Is het Sonny Boy Williamson in jonge jaren?’, vraag ik, ‘heeft hij wellicht ook trompet gespeeld voor hij bekend werd met zijn mondharmonica?’.

‘Nee, hij speelde alleen mondharmonica’, beantwoordt Rob. ‘Hij is wel ooit begonnen bij Trumpet Records. Maar het is niet Sonny Boy Williamson. Ik dacht zelf aan Miles Davis’.

‘Die is het niet’, reageert Erik. ‘Hij lijkt er niet op, maar droeg bovendien nooit een hoed’.

‘Hij kan toch voor een photoshoot een keer een hoed op zetten’, vindt Rob. Maar we zijn het er eigenljik allemaal over eens dat het Miles Davis niet is.

Bank met twee posters van wie?

Ik maak een foto van Rob’s opstelling van de bank met twee posters. ‘Ik zal eens kijken of ik kan achterhalen wie het zijn’, zeg ik. ‘Ja Erik, ook het meisje’, zeg ik er glimlachend achteraan.

‘Ik ben heel benieuwd’, meldt Erik. En Rob vertrouwt erop dat het me gaat lukken, ‘als een van ons het kan dan ben jij het wel’.

Thuis gekomen denk ik niet meer aan de situatie. Tot gisteren. Ik ga aan de slag met de foto van de bank met twee posters, zoals in de header afgebeeld. En met opnamen van de afzonderlijke posters.

Elena Josephova

Het meisje blijkt een vrouw. Elena Josephova wordt op 10 september 1993 geboren in Tasjkent, de hoofdstad van Oezbekistan. Op zesjarige leeftijd neemt haar oma, Anna Ivanovna Tour, haar in huis in de russische stad Talitsa. Haar grootmoeder voedt haar dus op, haar ouders ziet ze hoofdzakelijk in de zomervakanties.

Elena doorloopt de middelbare school in Talitsa. Daarna studeert ze aan de UrFU (Federale Universiteit van de Oeral) in Jekaterinaburg, de derde grootste stad van Rusland. Tijdens haar studie werkt ze in de horeca om haar studie te betalen, haar vader is kort daarvoor overleden, en ze danst bij een showballet.

Werk en hobby

Na haar afstuderen gaat ze naar Moskou. Daar vindt ze werkt bij een investeringsmaatschappij. Ze werkt zich snel op en is momenteel senior financieel adviseur. Modellenwerk doet ze als hobby en het extra inkomen vindt ze prettig. Ze is nog niet lang geleden een eigen bedrijfje begonnen in de verkoop en verhuur van, door haar zelf gemaakte, trouwkleding.

Vorig jaar ontstond er een klein schandaal door haar openhartige foto’s, zoals de foto die bij Rob te zien is boven de bank met twee posters. Ze is er heel nuchter over: ‘Ik dwing niemand de foto’s te bekijken. Ze zijn er omdat ik vind dat er niets vreselijks is aan een mooi vrouwelijk lichaam. Bovendien zijn alle foto’s esthetisch.”

Grootmoeder

Wat veroorzaakte de ophef vorig jaar? Haar grootmoeder, geboren 10 juni 1926, gaat op 17-jarige leeftijd in het leger. Ze dient bij het 963e bataljon als communicatiedeskundige in Krasnojarsk. Al snel wordt ze overgeplaatst naar Leningrad, waar ze deelneemt aan de verdediging tijdens het beleg. Later neemt ze deel aan de bevrijding van Praag. Voor haar werk op het grondgebied van de vijand ontvangt ze een medaille voor getoonde moed uit handen van maarschalk Ivan Konev.

Elena zoekt al lange tijd naar mogelijkheden haar oma de russische militaire parade in Moskou bij te laten wonen. Verder dan een uitnodiging voor een parade in Jekaterinaburg komt ze niet. In 2018 verhuist ze haar grootmoeder daarom naar Moskou. Via een contact van haar broer lukt het in 2019 wel. Haar grootmoeder krijgt een uitnodiging als oorlogsslachtoffer en gehandicapte, Elena mag mee als haar begeleider.

Opspraak en schandaal

Iemand meldt op sociale media het schandalig te vinden dat er modellen rondlopen bij de militaire jubileumoptocht. De suggestie wordt gewekt dat ze door Poetin zijn uitgenodigd. Terwijl de media aandacht heeft voor het verhaal van de Elena’s grootmoeder, krijgt het bericht op sociale media steeds meer aandacht. Geleidelijk tonen berichten ook de foto’s van de schaars geklede Elena, naast de foto’s van Elena met haar grootmoeder op de Parade.

De media stopt direct alle aandacht voor het militaire verhaal van de grootmoeder. Ingeplande TV-interviews en dergelijke worden niet uitgezonden. Er zijn beledigingen en laster, ook richting haar grootmoeder. Elena weet de meeste voor haar grootmoeder te verbergen. Ze organiseert voor haar een familiediner en neemt haar grootmoeder mee naar haar oma’s zus. Het schandaal waait over. Later dat jaar doet Elena mee aan de Miss Maxim verkiezing van het tijdschrift Maxim.

De Jazz muzikant

Ik vermoedde vooraf dat van de beide afbeeldingen boven de bank met twee posters de jazz muzikant het eenvoudigst te vinden zou zijn. Op zich had ik een en ander snel achterhaald. De foto is gemaakt door fotograaf en filmmaker Rick Lord uit Salem in de staat Oregon.

Rond 2005 plaatste hij een selectie van ruim 6000 foto’s bij stockbureau’s. Hij wilde zich meer met filmen gaan bezighouden. Van de jazzmuzikant maakte hij op meerdere momenten foto’s, zowel in studiosetting als buiten. Hij selecteert er zes voor de verkoop. Een naam van de speler vermeldt hij er niet bij. Hij omschrijft ze als ‘Afrikaansa Amerikaanse man speelt trompet in Bourbon Street’ (in New Orleans) of ‘lachende trompet speler’.

Contact

Ik zou Rick Lord natuurlijk even kunnen bellen of een mailtje kunnen sturen. Maar het is alweer even geleden dat hij de foto’s maakte. Waarschijnlijk heeft hij de naam niet paraat, als hij die uberhaupt al heeft. Bovendien is hij er duidelijk over dat hij vooral wil filmen.

Van Elena heb ik overigens ook meer informatie, waaronder contactgegevens. Wie een door haar gemaakte trouwjurk wil, moet me maar even mailen… ze levert haar kleding wereldwijd.

Vanzelfsprekend heb ik Rob, Erik en Gerrit laten weten dat ik enige informatie heb gevonden bij de foto’s. Erik was aangenaam verrast dat ik veel had gevonden over Elena en hem bovendien nog veel meer foto’s van haar kon laten zien.

Meer informatie:

  • De naam Elena Josephova wordt soms anders gespeld. Haar Russische naam in het Russisch is “Елены Иосифовой”.
  • Bij de parade in 2019 waren ook andere modellen aanwezig, o.a. Sasha Markina en de zusters Kamila en Liya Diyanova.
  • Enkele stockbureaus met de foto van de jazzmuzikant: Dreamstime en iStock
  • Zie ook het bericht ‘Ines Rau en haar vriendinnen‘ of ‘Laura Zuniga
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 april 2020 door in de categorie 2020, Algemeen, Foto & film

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *