Stapelogica

Vanmorgen bedacht ik het woord Stapelogica. Dat was nadat ik dacht aan een periode lang geleden. Een aantal jaren geleden bedacht ik met Jos van de Ven (ja, broer van) enkele synopis voor films. Eén van de verhalen ging over een bureau dat nieuws bedenkt. Op zeker moment komt een nieuwsbericht te dicht bij een waarheid en dan ontstaat een thriller.

Overgeschreven nieuwsberichten

Het idee kwam niet zo maar uit de lucht vallen. Ik had kort ervoor een gesprek gehad met Willem van Kooten. Tijdens dat gesprek consteerden we dat het verstandig is om Amerikaanse bladen te lezen. Want de informatie in de New York Times en andere bladen staat enkele weken later pas in de Nederlandse bladen.

Door de buitenlandse bladen te lezen, wat wij dus beiden al deden, heb je daardoor een informatievoorsprong. Wat in dit tijd ook opviel was dat, als een artikel eindelijk in een Nederlands dagblad verschijnt, het de dag erop in andere Nederlandse bladen staat. Nederlandse pers schrijft gewoon alles van elkaar over.

Het overnemen van informatie uit Amerikaanse bladen gebeurt nog steeds, alleen de tijd tot het verschijnen in Nederlandse media is korter geworden.

Diederik Stapelogica

Ik moest aan beide gegevens denken bij het lezen over Diederik Stapel, de hoogleraar sociale psychologie. Hij bedacht zijn onderzoeksresultaten zelf. En ze werden ook klakkeloos  overgenomen door de media wereldwijd.

Zijn werkwijze is natuurlijk niet goed te praten (lees ook: ‘de naakte ziel’), en wellicht is de manier waarop hij het deed ook helemaal niet leuk en romantisch. Maar het kan wel grappig zijn. Dat is het in ieder geval voor de buitenstaander die een beetje zijn fantasie gebruikt.

Sociaal psychologisch onderzoek

Want met name in de sociale psychologie zijn de afgelopen jaren lachwekkende onderzoeken gedaan. Onderzoeken waarbij je je soms afvroeg, als je het bericht in de krant las, of het serieus is. Maar doe je ogen zo dadelijk eens dicht en denk aan het Franse onderzoek naar het flatuleren, het ‘laten van winden’.

Daarbij keken de onderzoekers naar geluid (decibels), frequentie (hoe vaak per dag) en geur (reuk). Hoe zouden ze dat hebben gedaan? Zie je ze staan in hun witte jassen voorover gebogen achter een eveneens gebogen onderzoeksdeelnemer….

En dat onderzoek is niet eens verzonnen. In die lijn kunnen we er zelf ook wel wat bedenken. Zou een mooie categorie ‘Stapelogica’ kunnen worden met quasi onderzoeksresultaten. Met een paar toepasselijke illustraties zou het nog een leuk boekje zijn ook, voor op het nachtkastje.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 oktober 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.