Cocktail Trio

Cocktail Trio in de jeugdherinnering

Tijdens een overleg maak ik een opmerking. Direct herhaalt Jan zingend mijn uitgesproken zin. ‘Ken je die’, merkt hij op, ‘van het Cocktail Trio’. Hij zingt het hele couplet en naast me vallen twee aanwezigen in.

‘Natuurlijk ken ik het Cocktail Trio’, zeg ik, ‘dat is jeugdnostalgie’. En omdat de stemming er al inzit open ik mijn spotify app. Even later klinkt het nummer ‘Wie heeft de sleutel van de jukebox gezien’. Met zijn zevenen zingen we het mee. We eindigen om het hardst zingend met Batje Vier, dat beter betekend is al ‘Leve de man die het bier uitvond’.

Cocktail Trio album

We praten nog even door over het Cocktail Trio. Jan en Gerrit komen met titels waar ik nog nooit van heb gehoord. Ik zie het album van het Cocktail Trio voor me dat we thuis draaiden. Daar stonden de populaire nummers op, denk ik. Het album zal beslist nog ergens in de familie zwerven. Ik kan het dus nakijken.

Andere liedjes of niet, de beleving is bij alle zeven ongeveer hetzelfde. De vrolijke liedjes van het Cocktail Trio ondersteunde onze jeugd als ongeveer twaalfjarigen. Het was een tijd van ‘poessie mauw’ van Corrina Konijnenburg bij Dorus. Erik herinnert zich ‘de Kijkkastman’, een TV-programma waar we in die tijd naar keken. Het was in de overgang van zwartwit naar kleurentelevisie. Ik zie de Greatz kleurentelevisie voor me die we in 1971 kregen. Zo halen we nog wat jeugdherinneren op.

Het Cocktail Trio

Het Cocktail Trio is bij toeval ontstaan. In de vijftiger jaren zijn er enkele theatercafés in Amsterdam. Die van Ab Kok in de Regulierbreestraat heet Place Pigalle. Daar zorgt barpianist Ad van der Gein voor de muziek. De nog jonge Johnny Kraaykamp zorgt voor de omlijsting. Uiteindelijk komen de meeste mensen voor de grappen van Kraaykamp. Maar hij is wat onbetrouwbaar in zijn afspraken.

Als hij weer eens niet komt opdagen spreekt Ad van der Gein twee muzikanten aan die het café bezoeken. ‘Neem morgen jullie instrumenten mee, dan spelen we samen’. Het trio is niet direct een succes. Ab Kok vraagt ze, met Kraaykamp in gedachten, wat meer humor in hun optreden te doen. Geleidelijk wordt hun act komischer en ze besluiten gedrieën verder te gaan.

Verder als Cocktail Trio

Het is een mondelinge afspraak. Daarvan herinneren de drie heren zich achteraf dat ze hem waarschijnlijk op 11 november 1951 maakten. Zelf nemen ze die herinnering niet serieus. Wel de taakverdeling. Ad doet de muzikale leiding, Carel Alberts de algemeen zakelijke leiding en Tony More de promotie.

Ze bedenken samen een naam. De liedteksten schrijven ze ook samen of ze maken een vrije vertaling van een buitenlands liedje. Ad componeert er muziek bij. Vanaf 1963 schrijft André Meurs, directeur radio bij de TROS, ook meerdere liedjes.

Hoogtepunt

In de tijd dat ik het Cocktail Trio veel hoorde zijn ze op hun hoogtepunt. Geleidelijk neemt het aantal optredens af. De teksten zijn ook minder verfijnd. Het Cocktail Trio neemt carnavalsplaten op en de mannen treden op in commercials. Dat zijn er uiteindelijk nog heel veel geworden.

Commercials

Een kort reclameliedje wordt heel bekend, ‘leve de man van de SRV, van je hieperdepiep hoeree’. In die tijd namen ze onder andere ook reclamefilmpjes op voor brandstofbedrijf Caltex, voor de RAI en het Bureau voor Broodpromotie. Aan het begin van hun carrière als Cocktail Trio werkten ze overigens al voor bijvoorbeeld Bols en KLM. En in 1966 promoten ze voor sigarettenfabrikant Turmac het sigarettenmerk Pall Mall.

Zie ook het bericht: ‘hij was maar een neger

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 juli 2020 door in de categorie 2020, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *