medische cannabis

Medicinale cannabis gebruiken, of liever niet

Een Bollywood-acteur pleegt zelfmoord. Zijn ex-vriendin zou hem daartoe hebben aangezet met medicinale cannabis en zwarte magie. Ik zag de berichten over filmster Sushant Singh Rajput en actrice Rhea Chakraborty al enkele keren voorbij komen. Meerdere internationale kranten schrijven er over, in Nederland heb ik er nog geen enkel bericht over gezien.

Bijzonder want het onderwerp domineert al maanden het nieuws in India. Er zijn daar miljoenen gevallen van corona en een groeiend grensconflict met China. Maar het trieste, ver-van-ons-bed, nieuws schuift in India alle ellende naar de achtergrond. Eergisteren ben ik enkele van de artikelen gaan lezen, het is bijna een soap met elke dag nieuwe verwikkelingen.

Cannabis

Cannabis maakt slechts een klein deel uit van het nieuws in het Indische verhaal. De vader van de zelfdoder zet eenvoudig alles in om de actrice te beschuldigen. Actrice Rhea Chakraborty is inmiddels gearresteerd vanwege onder ander het bezit van een paar gram cannabis en de mogelijke invloed van het cannabis-gebruik op de zelfmoord van de acteur. Het is al lang duidelijk dat het onzin is. Op zijn minst spelen er, volgens minstens drie psychiaters, meerdere en belangrijker oorzaken zoals depressie en schizofrenie. Ik laat de Indiase zaak verder voor wat het is.

De cannabis-beschuldiging doet me direct weer denken aan het paddo-verbod in Nederland. Een Frans meisje zou onder invloed daarvan in Amsterdam zijn overleden. Het was het kleine beetje gerucht dat de politiek toen nodig had om paddo’s te verbieden. Dat het meisje een geschiedenis had van zelfmoordpogingen werd buiten het nieuws gehouden.

Medicinale cannabis

Meer dan de Indiase zelfdoding en de paddo’s verwondert me echter wat er met medicinale cannabis gebeurt in de wereld. Vele landen zijn bezig met legaliseren. Echt legaliseren, niet zoals in Nederland het een beetje halfslachtig gedogen. Naast landen als de VS en Canada zijn het landen overal in de wereld, zoals Thailand, Israel, Nieuw Zeeland, Ghana en dergelijke. Meerdere landen bekijken ook de medicinale paddestoelen en psychoactieve paddestoelen met psilocybine.

Dat laatste is, naast de cannabis-legalisering, ook een interessante zaak om te volgen. Bijvoorbeeld vanwege de farmaceutische industrie. Paddestoelen leveren altijd al werkzame stoffen voor de farmaceutische industrie. Talrijke medicijnen zijn gebaseerd op de bijzondere eigenschappen van paddestoelen, het vruchtlichaam van schimmels. Legalisering van cannabis en paddestoelen is gunstig voor de vrije mens, maar niet per se voor farmaceuten. Het muntje kan in de verdere besluitvorming twee kanten opvallen, afhankelijk van corrupte politici en/of politici zonder ruggengraat.

Cannabis onderzoek

Is er al een gok te wagen op dat vallende muntje? Nee. Wanneer je de berichten volgt zijn er gunstige en ongunstige ontwikkelingen. Het maakt daarbij ook verschil welke media je volgt. Dat zou je zo breed mogelijk moeten doen. Er zijn serieuze en populaire bladen die voornamelijk de negatieve verhalen optekenen. En andere die voornamelijk de positieve kanten belichten van cannabis en psychodelica.

Wetenschappelijk valt het muntje nu nog richting negatief. Tenminste als we een recent rapport moeten geloven. Jim Hudson, een consultant op het gebied van medisch onderzoek, bekeek op een FTM-manier onderzoek naar cannabis. Hij ontdekte dat, in de VS, Canada en UK het overgrote deel van de financiering ging naar onderzoeken die zochten naar de schadelijke effecten van cannabis.

Slecht daglicht

Cannabis-producten waren eeuwenlang geaccepteerd, ook medicinale cannabis en het psychoactieve gebruik. Begin vorige eeuw bracht de Amerikaan Harry Anslinger het in een slecht daglicht. Zijn baantje lag op de tocht door de drooglegging en hij zocht iets nieuws. Hij vond een cannabis-gebruikende moordenaar. En de wereld volgde de demotieve activiteiten van de Amerikaan om wietgebruik te verbieden.

De VVD en Teeven gebruikten op dezelfde wijze de zelfdoding van het Franse meisje om paddo’s te verbieden. Zo zou de Indiase regering, als ze dat zou willen, de zelfdoding van de filmster kunnen gebruiken om de cannabis-ontwikkelingen in haar land te stoppen. Die regering herkent echter de hetze en heeft bovendien momenteel wel iets anders om zich druk over te maken.

Aanvullende informatie

  • Er is inmiddels een uitgebreide wiki over de dood van Sushant Singh Rajput
  • Een verslag van het onderzoek van Jim Hudson verscheen in de september uitgave van Science. Een artikel erover is te lezen op Mediwietsite
  • De toenmalige minister van Volksgezondheid, Ab Klink, had geen problemen met paddo’s. Het verbod was een politiek achterkamer ruilspelletje tussen CDA en VDD. Het bekende spelletje als jij dit, dan ik dat

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 september 2020 door in de categorie 2020, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *