Coxartrose heupartrose

Coxartrose: artrose in het heupgewricht

Coxartrose, ook wel artrose in het heupgewricht, is een minder bekende vorm van artrose. Toch worden er jaarlijks door huisartsen maar liefst 20.000 nieuwe gevallen geconstateerd. Heupartrose doet zich voornamelijk voor bij ouderen van boven de 55 jaar. Ook opvallend is dat twee keer zo veel vrouwen last hebben van coxartrose dan mannen.

Hoe zit het heupgewricht in elkaar?

Het heupgewricht is een kogelgewricht dat bestaat uit twee onderdelen, namelijk de kop van het dijbeen en de heupkom van het bekken. Deze passen precies in elkaar, waardoor kan het heupgewricht gemakkelijk in verschillende richtingen bewegen. Net zoals andere gewrichten is de heupkom omringd door kraakbeen. Dat biedt steun aan het heupgewricht, zorgt voor schokabsorptie en de groei van beenderen. En het maakt dat de gewrichtsvlakken zonder wrijving over elkaar kunnen glijden. Juist dit gewricht is zo gevoelig voor slijtage, omdat het heupgewricht bij beweging ontzettend enorm wordt belast. Indien de spieren, het kraakbeen en het gewrichtskapsel goed functioneren is deze belasting helemaal geen probleem!

Hoe ontstaat artrose in het heupgewricht?

Er is nog steeds geen eenduidige verklaring voor het ontstaan van artrose op een bepaalde plek in het lichaam. Algemeen bekend is wel dat gedurende het ouder worden, de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Maar er zijn wel een aantal oorzaken die het proces kunnen vergroten of versnellen, zoals: erfelijke aanleg, geslacht, oergewicht, blessures, te zware belasting, ontstekingsreuma of een aangeboren afwijking.

Wat zijn de symptomen?

Een veel voorkomende symptomen bij heupslijtage zijn pijn in de lies met uitstraling naar de bilstreek, het bovenbeen en de knie. Ook pijn en stijfheid dat zich voornamelijk voordoet bij het wakker worden of het opstaan na het zitten kan duiden op artrose. Naarmate het slijtageproces vordert, wordt het soepel bewegen van het heupgewricht steeds moeizamer en gaat het steeds meer pijn doen.

Bovenstaande tekst is van gastblogger Rianne van der Meulen

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 september 2020 door in de categorie 2020, Algemeen, gastcolumn

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *