Jack Reacher boeken en Lee Child

Lee Child, the Jack Reacher guy

Een paar weken geleden ben ik begonnen alle boeken van Jack Reacher te herlezen. Het zijn boeken die je niet weg kunt leggen. Meerdere vrienden en vriendinnen heb ik daardoor afgelopen tijd teleurgesteld. Ik was verhinderd te komen. Soms kon ik dat niet anders doen dan met een smoes. Maar meestal vertelde ik het gewoon, ‘ik ben de boeken van Jack Reacher aan het herlezen’.

Onlangs verexcuseerde ik me ook bij Carla. We kregen een gesprek over Jack Reacher en de schrijver, de manier van vertellen, de details en dergelijke. Ze zag mijn enthousiasme. Want gisteren stond ze voor mijn deur. ‘Cadeautje’, zei ze. Het bleek het vorige week uitgekomen boek ‘The Reacher Guy’, de geautoriseerde biografie van Lee Child. Ze had het uit Amerika laten komen; in Nederland was het nog niet verkrijgbaar.

The Guy van Jack Reacher

Ik noem mezelf geen fan van autobiografieën, hoewel ik er best een flink aantal heb gelezen. Vaak gaat het dan niet per se om de (auto)biografie. Soms was het interesse in de persoon, een werkwijze, de schrijfstijl en dergelijke.

Bij het lezen van de Jack Reacher boeken ben ik af en toe afgedwaald naar de schrijver. Andere enthousiaste Jack Reacher lezers die ook schrijven begrijpen dat ongetwijfeld. Nu ik de boeken achter elkaar herlees is dat afdwalen naar de vraag ‘wie is die schrijver?’ sterker geworden.

De schrijver van Jack Reacher dus

Terwijl ik op driekwart ben met het herlezen ligt er ineens een biografie van Lee Child, een pseudoniem van James Dover Grant . De vragen kunnen worden beantwoord. Het is waarschijnlijk vooral leuk te lezen over zijn werkwijze. Zijn voorbereiding bij weer een heel nieuw verhaal. Vooral ook vanwege de gedetailleerde beschrijving van locaties, werking van wapentuig en dergelijke.

Het is nog ongewis of zijn werkwijze ter sprake komt. In het eerste hoofdstuk gaat het over zijn jeugd. Leuk om te lezen, maar het voor mij interessante komt op zijn vroegst waarschijnlijk pas halverwege de biografie. Voorlopig laat ik het boek dus nog even liggen. Eerst de Jack Reacher boeken, ik ben net begonnen met boek 18 van de 24.

De Jack Reacher verhalen

Terugkijkend op de zeventien inmiddels herlezen verhalen constateer ik dat ze flink gevarieerd zijn. De boeken zijn goed los te lezen. Omdat de belangrijkste karaktertrekken en beschrijvingen van Jack Reacher in elk boek terugkomen in een veranderende vorm.

De verhalen zelf kan ik niet een-twee-drie reproduceren. Daarvoor zijn ze te verschillend. Bovendien las ik kort voor het herlezen de laatste boeken van Grisham en Baldacci. Als ik aan een verhaal terugdenk, kan ik niet direct zeggen of het wel een Jack Reacher was. Ok, het gebeurde slechts een keertje; ik verwarde het boek ‘Ondergronds’ van Baldacci met een boek van Lee Child.

Foutjes

Het leuke, vind ik, van achter elkaar herlezen van de Jack Reacher boeken is het ontdekken van foutjes. Niet dat ik daar mee bezig ben. Maar het is bijna een geheugentraining. Wanneer ik lees in een boek van rond de 400 pagina’s weet ik niet waar later terugkomende details zitten.

Toch weet ik, lezend in een volgend boek, dat er iets niet consequent is gebruikt. In het ene boek is de oudere broer bijvoorbeeld kleiner dan Jack Reacher, in een ander boek een paar centimeter groter. De lengte van Jack zelf is ook niet in elk boek hetzelfde.

Het leukst aan de schrijfstijl

Het leukst vind ik de beschrijving van het denkwerk en de afwegingen van Jack Reacher in bepaalde situaties. Het toont de goede voorbereiding of intelligentie of beide van de schrijver, geprojecteerd op de hoofdpersoon. Hij bekijkt niet een of twee mogelijkheden, zoals een minder begaafd persoon zou doen, maar alle mogelijkheden.

Bij eenzelfde detaillering in de beschrijving van gebouwen en personen kun je niet spreken van intelligentie. Dat is immers voornamelijk kijken als een schrijver en opschrijven. Wel fraai en met leuke vondsten soms, maar toch ook vaak te lang. Dat vind ik in ieder geval. Want vanaf boek negen merk ik dat ik die beschrijvingen soms oversla of er in sneller leestempo doorheen ga.

Wapens

Aan de beschrijvingen van wapens zou je een goede voorbereiding kunnen aflezen. Een voorbereiding van lezen en gesprekken. Bij wapens zijn er doorgaans historische feiten, die mogelijk verzonnen zijn. Alle boeken bij elkaar geven iemand die geïnteresseerd is in wapens wel een bijna encyclopedisch verhaal. Niet alleen van feiten, maar ook over werking, problemen, soorten munitie en dergelijke.

Ik vermoed overigens ook wel enige praktijkervaring met wapens en vechtsporten bij de schrijver. Daar zal de biografie ongetwijfeld enig inzicht in geven.

De Jack Reacher met pensioen

Het 25ste boek, verschenen in 2020, schreef Lee Child met zijn 14-jaar jongere broer Andrew. Zijn broer moet het Jack Reacher stokje gaan overnemen. Lee Child stopt ermee. Hij gaat met pensioen. Wellicht ook een reden om nu met de biografie te komen; een geautoriseerde biografie zoals dat heet als de gebiografeerde toestemming heeft gegeven en/of zelfs heeft meegewerkt.

Voor mij stopt het daarmee ook. Wellicht is de broer een goede schrijver. Maar zo mooi als het is van Lee Child om er een punt achter te zetten, zo handig vind ik dat ook. Op naar een volgende schrijver.

Of toch wellicht ook eens kijken naar de losse verhalen die van Lee Child verschenen in verzamelbundels. Eentje, het boek ‘A Study in Sherlock’, heb ik in ieder geval al ergens liggen (verhuisdoos?). Na nog zes Jack Reacher boeken waarschijnlijk eerst maar eens de biografie.

Zie ook het bericht ‘Charles den Tex, lekkere thrillers in coronatijd’ of ‘John Grisham – Camino‘ of ‘Boeken vertalen‘. Dat laatste bericht schreef ik kort nadat ik aan het herlezen van Jack Reacher begon.

Naschrift: een paar dagen na het schrijven van bovenstaande kreeg ik van een vriend het non-fictie boek ‘De Held’. Dat handelt over de held, maar schijnt ook een inkijkje te geven in de werkwijze van Lee Child, zijn wijze van onderzoek e.d. Interessant.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 oktober 2020 door in de categorie 2020, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *